Cum aleg un Power Bank?

In prezent folosim din ce in ce mai multe dispozitive mobile, de la telefoane, tablete pana la laptop. Dar ce facem cand nu suntem acasa sau la lucru si nu avem cu ce sa le …

power bank

In prezent folosim din ce in ce mai multe dispozitive mobile, de la telefoane, tablete pana la laptop. Dar ce facem cand nu suntem acasa sau la lucru si nu avem cu ce sa le incarcam? Sau poate chiar se ia curentul, problema cu care din pacate ne confruntam uneori, ce facem?

In aceste cazuri putem sa ne incarcam dispozitivele de la un power bank sau de la o baterie externa, cum vrei sa ii zici. O baterie externa portabila sau power bank e acelasi lucru. Cu un power bank incarci un dispozitiv, spre exemplu un telefon, fara a avea nevoie de o priza.

O baterie externa devine extrem de folositoare in momentul in care nu suntem pe langa o sursa de energie fixa, mai ales pentru ca bateriile dispozitivelor noastre portabile sunt depasite de cat de mult le folosim. Exista si aplicatii care pur si simplu le scurg de viata, aplicatii precum Google Maps, Youtube, 9Gag sau chiar si cand navighezi in browser.

Ce este power bank?

Cum am zis mai devreme, power bank este o baterie portabila al carei scop este sa incarce alte dispozitive, fie ca vorbim de tablete, telefoane, laptopuri sau camere. Este extrem de util de avut in special cand nu esti la o sursa fixa de curent, spre exemplu daca esti plecat in concediu sau excursie.

Tipuri de power banks

In functie de nevoi si de buget, bateriile externe sunt de mai multe dimensiuni si le gasesti la diferite preturi. In general le putem imparti in incarcatoare solare, incarcatoare pentru telefoane, incarcatoare pentru laptori si incarcatoare pentru tablete.

Cum functioneaza un power bank?

Circuitul special al bateriei dintr-o baterie externa portabila permite stocarea energiei electrice ca apoi aceasta sa fie folosita pentru a incarca alte dispozitive mobile. Majoritatea power bank-urilor vin cu un port USB si se incarca de la o priza sau chiar de la un PC. Exceptii de la aceasta regula sunt unele baterii externe care folosesc energie solara pentru a se incarca, modele utile daca iti place sa mergi cu cortul sau daca iti place sa iti petreci vara pe plaja la mare, ori daca vrei sa te folosesti de energia solara – atunci poti sa arunci un ochi peste un model precum incarcator solar wireless GSM Anker pliabil PowerPort Dual 21W. Alte exceptii sunt si unele baterii externe care utilizeaza un port mini-USB. (mini usb socket).

Incarcator solar pliabil de la Anker
Incarcator solar pliabil de la Anker

Pentru a folosi o baterie externa tot ce trebuie sa faci este sa o incarci, de preferat de la o sursa de curent fixa, precum o priza, sau prin USB de la pc-ul tau. Timpul de incarcare este mai scurt daca optezi sa incarci power bank-ul de la o priza fata de la o incarcare de la pc.

Timpii de incarcare variaza in functie de capacitatea power bank-ului. Ai in vedere ca majoritatea bateriilor electrice portabile sunt prevazute cu siguranta pentru a evita supraincarcarea sau supraincalzirea, dar totusi incearca sa nu le lasi prea mult in priza dupa ce s-au incarcat.

Cum alegi un power bank potrivit pentru tine?

Aici trebuie sa iei in considerare puterea de alimentare si capacitatea. Ca sa fie mai pe inteles, o sa dau un exemplu. Daca avem un telefon cu o baterie de 4.000 mAh ne cumparam un power bank de 10.000 mAh pentru ca se folosesc aproape 6.700 mAh la o incarcare. Sau mai simplu, te uiti sa vezi de cati mAH ai nevoie pentru a iti incarca dispozitivul si cumpara un power bank cu o capacitate de x2.5 mai mare.

De ce sa alegi asa? Cand puterea este transferata de la un power bank la un dispozitiv mobil exista pierderi datorita rezistentei si a altor factori naturali. Astfel bateriile externe mobile nu vor transfera 100% din capacitatea lor la un alt dispozitiv.

Ce tipuri de baterii are un power bank?

Cele mai frecvente tipuri de celule reincarcabile gasite in bateriile portabile externe sunt celulele Li-Po (Lithium-Polymer) si celulele Li-Ion (Lithium-Ion).

Prin ce se diferentiaza aceste doua tipuri?

Celulele Li-Ion sunt mai dense in ceea ce priveste energia, in general mai ieftine dar limitate cand vine de capacitate.

Celulele Li-Po pot fi de o capacitate mai mare insa sunt mai fragile si necesita un circuit de protectie care limiteaza varfurile de voltaj pentru fiecare celula in timpul incarcarii si deasemenea previne ca voltajul celulelor sa se duca mult prea jos in timpul descarcarii. In plus celulele Lithium-Polymer sunt monitorizate pentru a preveni temperaturile extreme. Ca si pret celulele Li-Po sunt mai scumpe fata de celulele Lithium-Ion.

Sugestii de power bank

Din ce am mai vazut si testat, recomandam modele de mai jos pentru majoritatea cazurilor. Si in cazul in care nu ai nevoie de atata capacitate, te sfatuim sa mergi la sigur cu un power bank care depaseste nevoile tale.

  • Anker PowerCore, 15600 mAh – un power bank foarte bun, pentru uz general face fata la 1-2 incarcari in functie de dispozitivul incacat;
  • Anker PowerCore, 20000 mAh – modelul meu preferat. Calitatea Anker impreunacu 20.000 mAh si un pret decent. Orice ar fi, incarca 2 telefoane moderne faraprobleme. + Quick Charge 3.0.
  • Anker PowerCore 26800 mAh – cand stii ca ai nevoie sa incarci mai multe dispozitive, sau esti pe un drum mai lung mi se pare ideala. Pacat ca nu are Quick Charge 3.0. Dar totusi capacitatea e foarte bine venita.
  • ADATA P20000D, 20000 mAh de obicei mai ieftin ca Anker, modelul are si el 20.000 mAh. O idee mai slab calitativ (din punctul meu de vedere), dar totusi un power bank foarte bun din punct de vedere al raportului pret/calitate.
  • Xiaomi Mi Power Bank 2c, 20000 mAh e o optiune foarte buna, la un pret de ~115 lei. Xiaomi mai nou s-a pus bine pe treaba si scot tot felul de gadget-uri utile si calitative. Desi e un pret mic, avem totusi Quick Charge 3.0 si 2 USB-uri.

Concluzie

Cum am discutat anterior, uita-te dupa un power bank cu de x2,5 mai mare decat nevoia dispozitivului sau dispozitivelor tale mobile. Incearca sa nu te arunci la cel mai ieftin model, pentru ca iti iei un power bank pentru momentele in care ramai fara baterie si chiar ai nevoie de acesta iar ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa nu functioneze.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.