Racire pentru SSD-urile pe slotul M.2

Pai, daca te gandeai ca SSD-urile nu se pot incalzi… te inselai. SSD-urile montate pe sloturile M.2 se incalzesc si ele, ca orice componenta – poate nu asa mult ca alte componente(nu modelele mai ‘normale’ …

ssd pe m2

Pai, daca te gandeai ca SSD-urile nu se pot incalzi… te inselai. SSD-urile montate pe sloturile M.2 se incalzesc si ele, ca orice componenta – poate nu asa mult ca alte componente(nu modelele mai ‘normale’ cel putin).

Cum majoritatea producatorilor de placi de baza pun acest slot printre sloturile PCI Express, placile video emana caldura si pe SSD-urile in cauza. Daca avem placi video care in load urca si pana la 300W, iti dai seama ca poate deveni o problema temperatura din jurul SSD-ului tau performant.

Ei bine, MSI anunta ca pe urmatoarea serie de placi de baza bazata pe seria 200, incearca in mod direct sa rezolve problema. Cum? Printr-un ‘shield’ cu un thermal pad, ce va presa pe SSD pentru a disipa caldura degajata de acesta.

ssd

Mai in gluma mai in serios, trebuie sa luam in calcul faptul ca SSD-urile pe M.2 sunt destul de micute iar asta inseamna ca controllerul acestora emana caldura si catre chipurile NAND flash, cipuri care sunt destul de sensibile la caldura. Mai exact, aceste cipuri se degradeaza mai rapid din cauza caldurii.

Va ajuta o bucata de aluminiu cu un thermal pad SSD-ul tau pe M.2? Probabil… dar garantat  sa arate mai ‘marfa’ placa de baza :))

In momentul de fata doar Plextor livreaza produse pe slotul M.2 cu un heatsink. Deci, probabil te vei putea bucura de ‘shield’ daca vei avea/ai un SSD pe M.2 de la alt producator. Mai ramane sa ne spui cat de mult te-a ajutat(cu temperaturile, ca pentru show off imi dau seama ca e un mare + scutul minune).

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.