Despre RAM cleaners si RAM managers

  Exista tot felul de programele si utilitare, care sustin ca te ajuta sa obtii mai multe de la pc-ul tau – mai exact de la RAM, fara sa faci un upgrade… un boost de …

 

Exista tot felul de programele si utilitare, care sustin ca te ajuta sa obtii mai multe de la pc-ul tau – mai exact de la RAM, fara sa faci un upgrade… un boost de performanta doar cu ajutorul unui soft.
Ne ajuta la ceva aceste programe?

In primul rand ce sunt ramii, cum functioneaza?

Toate sistemele de operare moderne(cel putin cele din ultimii 10 ani), au un management al memoriei RAM foarte inteligent. Sistemul de operare foloseste atat memoria RAM fizica, cat si cea virtuala pentru a optimiza performanta noastra.ram cleaner si ram manager
Memoria ram fizica, este memoria efectiva, instalata in pc/laptop.
Memoria ram virtuala este compusa dintr-un fisier, pe hard disk-ul sau ssd-ul nostru. Pe Windows acest fisier poarta numele de pagefile.sys.
Implicit, memoria virtuala este mai inceata decat cea fizica, deoarece este limitata de viteza hard disk-ului/ssd-ului nostru.
Memoria fizica fiind mult mai rapida, tine procesele si programele active.
Cele pasive, de care utilizatorul nu are neaparat nevoie in momentul in care utilizeaza sistemul, sunt tinute de obicei in memoria virtuala.

Cum functioneaza un utilitar de tip RAM Cleaner?

Un astfel de utilitar incearca sa mute toate procesele in memoria virtuala, eliberand astfel memoria RAM fizica. Un dezavantaj este ca, dupa ce folosim un astfel de utilitar, toate programele vor rula putin mai incet, pana cand reusesc sa fie mutate inapoi in memoria fizica.
Parerea mea este ca un astfel de program este util doar in cazul in care avem de-a face cu un program ce are memory leaks. In alte scenarii, mi se pare inutil.

Cum functioneaza un utilitar de tip RAM Manager?

Acest tip de programel, incearca sa faca un cache in interiorul memoriei fizice(memoria rapida), pentru a imbunatati viteza unui proces sau a unei aplicatii. Deci, in unele scenarii, daca stim ce facem, ne poat ajuta sa obtinem un mic plus de performanta.

In orice caz, daca ai prea putini rami, cea mai viabila si vizibila solutie, este sa faci un upgrade!

Desi ne-am gandi la inceput ca, cu cat avem mai multa memorie RAM libera, cu atat e mai bine… nu e chiar asa. Daca memoria este utilizata, inseamna ca sistemul de operare are preincarcate diverse programe pentru ca noi sa le putem rula mai rapid/eficient. Tinand cont ca managementul si mutarea proceselor dintr-o memorie in cealalta se face foarte bine si eficient, e de dorit sa fie utilizata memoria.

Exemplu de RAM Cleaner: Glary’s Utilities, sectiunea Memory Optimizer;
Exemplu de RAM Manager: CleanMem si Wise Memory Optimizer.

Nu incurajez si nu consider ca sunt necesare astfel de programe, am avut instalate cateva strict ca sa putem testa si noi care-i treaba cu ele. Nu cred ca sunt necesare astfel de programele, nu am simtit nici un ajutor relevant din partea lor.

Pe langa asta, mai avem si preturile la memorie de pc sau laptop, preturi care nu sunt exagerate, nici macar pentru un modul de 4Gb DDR3 sau DDR4.

 

Daca ti-a placut acest articol sau videoul nu uita sa te abonezi la canal si sa dai un like! Lasa un comentariu mai jos cu ce alte intrebari mai ai pe tema asta, sau ce astfel de videouri vrei sa mai vezi pe viitor!

Youtube: http://www.youtube.com/c/PetechRo
Facebook: https://www.facebook.com/petechoficial
Twitter: https://twitter.com/peTech_ro

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.