Ce este un router dual band?

Am tot vazut diverse explicatii si intrebari despre routerele dual band, mai exact routere wireless dual band. Care mai de care mai abstracte, asa ca am zis sa scriu un articol doar despre asta, ca sa stabilim o data pentru totdeauna.

ce este dual band

Am tot vazut diverse explicatii si intrebari despre routerele dual band, mai exact routere wireless dual band. Care mai de care mai abstracte, asa ca am zis sa scriu un articol doar despre asta, ca sa stabilim o data pentru totdeauna.

Un router dual band este un router care este capabil sa transmita si sa primeasca date folosind atat banda de frecventa de 2.4 GHz cat si cea de 5 GHz. Mai nou avem si retele wireless de 6 GHz (WiFi6) si 6GHz extins (WiFi 6E, cu o banda de frecvente intre 5.925 GHz si 7.125 GHz). De aici si denumiri precum tri band sau quad band.

(mentionez ca mai exista routere wireless tri-band care nu au 6GHz/Wifi6. Au 1 x 2.5Ghz si 2 x 5GHz, deci casca ochii bine)

Un aspect foarte important: ne dorim un router wireless care sa poata transmite/primi date simultan pe benzile de lucru. Adica un router care sa poata avea concomitent reteaua de 2.4GHz cat si cea de 5GHz pornita. Exista, nu prea multe si din fericire tot mai putine, modele care suporta doar cate o ‘banda’ de-o data. Si sunt inutile.

Si atat!

La asta se refera specificatia dual band. Nu la viteza, putere de semnal si alte cele. Alte caracteristici ale produsului la care te uiti, au propria lor specificatie tehnica comparabila de obicei cu a altui produs de acelasi tip. In majoritatea cazurilor, vei gasi pe cutia a 2 routere wireless moderne diferite scris dual band – chiar daca unul din ele este o pocnitoare. Deci nu te ghida doar dupa specificatia dual band.

De ce e bun un router dual band?

1.Pentru ca reteaua wireless isi schimba caracteristicile in functie de frecventa semnalului.

Poate am formulat un pic ciudat. La ce ma refer, e la faptul ca fiecare banda de frecvente are plusuri si minusuri.

Avantaje retea wireless pe 2.4 GHz: acoperire mai mare, penetrare mai buna a obiectelor de catre semnal.

Dezavantaje retea wireless pe 2.4 GHz: mai incete, mai sensibile la interferente si nu se impaca bine cu zone aglomerate (multe retele 2.4 GHz in acelasi loc).

Avantaje retea wireless pe 5 GHz: Mult mai rapida si mai putin susceptibila la interferente.

Dezavantaje retea wireless pe 5 GHz: Raza putin mai mica si nu penetreaza obiecte/ziduri asa bine.

Avantaje retea wireless pe 6 GHz: Foarte rapida.

Dezavantaje retea wireless pe 6 GHz: Acoperirea se limiteaza la o camera in cele mai multe cazuri.

2.Pentru ca dispozitivele mai vechi nu suporta 5GHz, iar daca routerul nu stie 2.4GHz sau nu stie sa emita simultan cele 2 ‘benzi’, vor aparea probleme.

Daca ai un telefon mai vechi, sau un smart TV mai vechi care nu stie decat wireless 2.4GHz, iar telefonul tau nou sau laptopul stie 5GHz, un router dual band iti va oferi facilitatea de a conecta toate dispozitivele la el. Cele vechi pe 2.4GHz, la o viteza mai mica, iar cele noi pe 5GHz la o viteza mai buna. (sau 6Ghz etc. ai prins ideea)

nota: majoritatea dispozitivelor noi, pot sa se conecteze si la retele wireless 2.4GHz, deci nu ai probleme.

Atentie! Fiecare banda, va aparea ca o retea wireless independenta in unele cazuri. Daca ai activa in setarile routerului reteaua de 2.4 GHz si cea de 5 GHz, pe telefon vei vedea ca te poti conecta la oricare dintre ele. (recomand o parola ok la fiecare, si eventual un nume sugestiv sa le poti distinge)

Viteza la un router dual band

Nu te lasa pacalit de marketing. Defapt, nici nu prea e pacaleala cat trebuie doar sa intelegi cum functioneaza modul de ‘numarare a megabiti-lor’ de catre producatori.

Cand pe cutia unui router wireless dual band vezi 1600 Mbps sau 1900 Mbps sau alte cifre wow, ca viteza maxima in wireless, sa stii ca defapt este vorba de viteza maxima a retelei pe 2.4Ghz + viteza maxima a retelei pe 5GHz. Efectiv asta este o practica des folosita in marketing-ul acestor produse.

Iar un telefon/laptop/pc/tv nu se poate conecta concomitent la ambele retele wireless. Deci nu ai cum sa atingi ce scrie pe cutie.

Hai sa luam un exemplu, ca sa fie mai usor de explicat:

Routerul Archer C5400 (AC5400) de la TP-Link. Este un router foarte bun.

DAR! Daca te uiti pe pagina produsului (aici) la producator, vei vedea ca ajungel a viteze Wi-Fi cumulate de pana la 5334 Mbps. E ok formulat, clar. Dar cine nu stie cum functioneaza o retea wireless va presupune gresit ca ar trebui sa poata atinge viteza aia. (sa zicem in retea locala, ca nu are nimeni net de 5000 Mbps, desi mna… nici echipamente de 5000 Mbps nu cred ca avem multi pe-acasa)

La tab-ul specificatii tehnice ale produsului putem defapt vedea ca fiecare retea 5Ghz poate duce maxim 2167 Mbps si cea de 2.4 GHz poate duce doar 1000 Mbps. Deci nu ai cum sa ‘sari’ de un teoretic 2167 Mbps pe un dispozitiv.

Concluzii

Am pastrat explicatia strict la termenul de dual band, caci vom lua pe rand, cu cate un articol, majoritatea termenilor importanti si mai ciudati in ceea ce privesc retelele Wi-Fi. Asa ca stai cu ochii pe blog! 🙂

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.