Ce este un nume de domeniu? Ce este un URL?

Din varii motive, in aventurile tale pe net, poate te-ai lovit de termenul ‘domeniu’ sau ‘nume de domeniu’. Si daca tot suntem aici, ce e ala un URL? Hai sa le luam pe rand. Ce …

ce este un domeniu ce este un url

Din varii motive, in aventurile tale pe net, poate te-ai lovit de termenul ‘domeniu’ sau ‘nume de domeniu’. Si daca tot suntem aici, ce e ala un URL?

Hai sa le luam pe rand.

Ce este un nume de domeniu?

Un nume de domeniu este o adresa unica, usor de retinut, folosit pentru a accesa un anumit site web, cum ar fi google.ro, youtube.com sau petech.ro.

Mai tehnic, este o insiruire de caractere, care trimite la o adresa IP. Caci de fapt, adresa unui website este adresa IP (exemplu: 135.181.144.0). Dar multumita unui sistem denumit DNS (domain name system), utilizatorii ca mine si tine pot introduce numele unui domeniu in browser si sunt rutati(trimisi) direct la site-ul pe care doresc sa il acceseze. Procesul asta se numeste DNS lookup.

Important: tine cont ca, un IP poate gazdui mai multe domenii si este o practica des folosita in gazduirea web de tip shared.

Care sunt partile unui nume de domeniu?

Numele de domenii sunt de obicei despartite in doua sau trei parti, fiecare despartita de un punct.

Cand citim un nume de domeniu de la dreapta la stanga, identificatorii unui domeniu merg de la general la cat mai specific. La dreapta de ultimul punct, gasim TLD-ul (Top Level Domain). Exemple: .ro, .com, .net, .design, .shop etc.

TLD-urile pot fi categorisite ca si generice sau specifice per tara. Exemplu de TLD generic: .com, .org. Exemplu de TLD specific pe tara: .ro, .es, .uk.

La stanga de TLD, gasim 2LD-ul (second-level domain). Iar daca mai exista ceva langa 2LD, se numeste 3LD. Asta din cauza ca avem si TLD-uri precum .com.ro sau .co.uk.

Daca luam google.com ca si exemplu: .com este TLD-ul si google este 2LD-ul.

Daca luam google.co.uk ca si exemplu: .com este TLD-ul, .co este 2LD-ul si google este 3LD-ul.

Ce este un subdomeniu?

Un subdomeniu este un nume de domeniu care este parte dintr-un alt nume de domeniu, principal. De obicei usor de identificat datorita faptului ca este desparit de un punct, de domeniul principal si nu este specific sau cel putin specific unui TLD de obicei.

Exemplu: google.com si support.google.com. Sau emag.ro si marketplace.emag.ro

Ce este un URL?

Denumirea de URL, sau link, sau adresa web, vine de la Uniform Resource Locator.

Un URL contine atat numele de domeniu al site-ului, precum si protocolul si calea (sau path-ul in engleza).

De exemplu, in URL-ul https://petech.ro/linux-vs-windows/, https este protocolul, petech.ro este numele de domeniu si /linux-vs-windows/ este calea. Toate aceste elemente definesc linkul unic al acelui articol.

Pe final

Mai sunt multe de discutat. Cum ar fi sistemul DNS, despre HTTP/HTTPS, Ip-uri si server etc. Le luam pe rand, in articole viitoare.

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.