Cum faci un stick usb bootabil? – pentru instalare Windows, Linux si multe altele

Cum faci un stick usb bootabil? Fie ca vrei sa instalezi sau reinstalezi un Windows, Linux sau orice altceva, acest mic tutorial tinteste sa te ajute sa iti creezi propriile stickuri bootabile. De ce stick …

stick usb bootabil

Cum faci un stick usb bootabil? Fie ca vrei sa instalezi sau reinstalezi un Windows, Linux sau orice altceva, acest mic tutorial tinteste sa te ajute sa iti creezi propriile stickuri bootabile.

De ce stick si nu CD? Dupa cum probabil stii, multe sisteme noi – in special laptopurile, vin fara unitate optica. Acest lucru nu e neaparat rau…

CD-urile si DVD-urile sunt oricum invechite (mai ales ca viteza) si sunt si mai greu de intretinut. Un stick USB e micut, nu e asa usor de stricat si faptul ca il poti rescrie de n ori e un avantaj bun.

In plus, un stick de 16 GB e de la vreo 24 de lei in sus. Pe la 42 de lei deja gasesti si de 32 GB ceva bun. Cel de 16 GB il am de o vreme deja, si nu da semne de probleme.

De ce ai nevoie pentru a face un stick bootabil?

  • un PC sau laptop ce ruleaza Windows XP, Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10;
  • Aplicatia Rufus (gratuita de descarcat de aici);
  • O imagine ISO a sistemului de operare dorit;
  • Un stick USB de 8GB (sau mai mare);

Sfat: Cu cat stick-ul e mai rapid, cu atat dureaza mai putin creearea lui dar si instalarea sistemului de operare pe pc-ul sau laptopul dorit. Daca nu ai chef sa cauti recenzii pentru un simplu stick, trebuie sa stii ca de obicei un stick de o capacitate mai mare e mai rapid decat varianta sa cu capacitate mai mica.

De ce Rufus? Pentru ca e super rapid si suporta o gramada de sisteme de operare.viteza creare stick bootabil

(Arch Linux, BartPE/pebuilder, CentOS, Debian , Fedora, FreeNAS, Gentoo, GParted, gNewSense, Hiren’s Boot CD, Knoppix, KolibriOS, Kubuntu, Linux Mint, NT Password Registry Editor, Partition Wizard, Raspbian, ReactOS, Red Hat, Slackware, Ubuntu, Windows XP(SP2+), Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows Server 2012, Windows 10, Windows Server 2016, …etc)

Creeaza un stick USB bootabil cu Rufus

1. Descarci Rufus de aici. Vezi ca exista si versiunea portabila, ce nu necesita instalare – e mai comod de folosit.

2. Introduci stick-ul USB intr-un port USB. Daca laptopul sau pc-ul are porturi mai rapide (ex: USB 3.0), va functiona mai rapid tot procesul.

Asigura-te ca stick-ul e gol sau nu mai nevoie de nici o data de pe el. Acesta va fi formatat de catre program, in momentul in care incepi procesul de creare.

3. Pornesti Rufus, la campul Device selectezi stick-ul USB (de obicei il detecteaza singur).

stick bootabil

4. De pe butonul SELECT, alegi imaginea ISO cu sistemul de operare dorit.

usb bootabil

5. In 99% din cazuri, campurile Partition scheme/Target system, File System si restul vor fi corect configurate.

In unele cazuri, cand alegem o imagine ce contine Windows, apare si optiunea Image option, de unde putem alege Standard Windows installation sau Windows To Go. Iti recomand sa lasi selectata optiunea Standard Windows Installation.

6. Apasam start, si asteptam pana programul ne notifica cum ca operatiunea s-a finalizat.

7. Putem boota de pe acest stick, exact cum am face cu un CD/DVD.

Il introducem intr-un port USB, pornim laptopul sau pc-ul si apasam F2 / DEL sau F12 in functie de sistemul nostru, pentru a intra in BIOS sau selectia de dispozitive de bootare.

Alegem stick-ul si apoi sistemul va incepe bootarea de pe stick pentru a putea incepe instalarea sistemului de operare de pe el.

Placa de baza din sistem sau laptopul trebuie sa suporte bootarea de pe un dispozitiv USB. Majoritatea sitemelor cat de cat moderne suporta aceasta functie.

8. Gata!

Acum stii cum sa iti faci in sub 10 minute un stick USB bootabil. Distractie placuta!

Daca ti-a fost util acest tutorial / mini-ghid, da-i un share si un like, poate ii ajuta si pe altii!

Daca nu ai reusit sau intampini probleme lasa un comentariu cu problema intampinata 🙂

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.