Cum cumparam boxe pc? – VIDEO – peTech

Cand cauti dupa un sistem audio sau niste boxe noi pentru pc, trebuie sa stii ca, ca si in cazul mai tuturor lucrurilor… primesti ceea ce platesti. Cu alte cuvinte, un sistem audio ieftin chiar …

Cand cauti dupa un sistem audio sau niste boxe noi pentru pc, trebuie sa stii ca, ca si in cazul mai tuturor lucrurilor… primesti ceea ce platesti.

Cu alte cuvinte, un sistem audio ieftin chiar daca suna ‘tare’ ca volum, probabil va reda la o calitate redusa sunetul.

In video-ul de mai sus si cu acest articol incerc sa iti explic elementele cheie pentru a fi sigur ca ajungi sa detii o pereche de boxe sau un sistem audio destul de calitativ, in functie de bugetul tau, concentrandu-ma asupra ideii de a obtine cat mai multa valoare din banii investiti cu un minim de efort.

1.Gandeste-te pentru ce vei folosi boxele si unde

Gandeste-te care este scopul principal al noilor boxe: muzica, filme sau gaming? In functie de acet aspect s-ar putea sa iti doresti un sistem diferit.

Spatiul poate fi si el un factor important. In functie de spatiul disponibil pe birou si in camera, trebuie sa stii ca de obicei satelitii sistemelor 2.1 sunt mai mici decat doua boxe dintr-un sistem 2.0, dar ocupa loc suplimentar sub/langa birou datorita subwooferului.

2.Mai multe boxe nu inseamna volum mai mare sau claritate mai buna

Un sistem 5.1 ieftin nu va reda sunetul la aceeasi calitate ca un sistem 2.1 sau o pereche buna de boxe 2.0.

Din simplul fapt ca, costurile de productie ii obliga pe producatori sa faca reduceri la calitatea componentelor din interiorul sistemului.

Personal, nu recomand nici un sistem 5.1 sub 400 de lei. Nu merita. Merg chiar pana in pragul in care as recomanda un sistem 2.1 sau 2.0 si pentru bugete mai mari de 400 de lei, datorita calitatii sunetului si imposibilitatea plasarii boxelor din sistemul 5.1 corect.

Degeaba cumperi un 5.1, daca nu il pozitionezi corect sau nu ai spatiu suficient pentru a recrea efectul de spatialitate. In acest sens, mai bine recurci la un sistem 2.1 mai calitativ.

3.In functie de scop si pretentii, s-ar putea sa te multumeasca diverse sisteme

Mai ales cand discutam de bugete reduse sau medii, sunt sanse mari ca un sistem 2.1 sa nu redea atat de bine frecventele medii si inalte, dar sa depaseasca in materie de frecvente joase (bas) un sistem 2.0.

In acest context, daca preferi un sunet clar de-a lungul a 80% dintr-un film, si nu vanezi doar un bass profund la cele 10 explozii din film, s-ar putea sa ai o experienta mult mai buna cu o pereche de boxe, adia un sistem 2.0.

Daca esti gamer si pui mare accent pe sunet, iti recomand cu caldura sa te orientezi spre un sistem 2.1 sau 2.0 pentru filme/muzica si sa ai in vedere achizitionarea unei perechi bune de casti pentru gaming. De multe ori o pereche de casti nu foarte scumpe, reusesc sa ‘te bage’ in joc mult mai bine versus un sistem 2.1.

4. Cumpara de la producatori renumiti

Daca vrei calitate dar si durabilitate. Din punctul meu de vedere, producatorii dupa care trebuie sa te uiti in functie de buget ar fi:

  • Creative;
  • Logitech;
  • Microlab;
  • Audioengine;

Nu zic, or exista si producatori micuti care inca nu au un renume sau o vechime cat de cat considerabila pe piata ce scot produse bune. Eu unul, nu sunt dispus sa risc.

Am ascultat sisteme de la unii din producatorii de mai sus, am citit recenzii bune, ok si destul de realiste incat sa ma indrept catre unul dintre ei cand caut niste boxe sau un sistem audio pentru pc.

5.Extra-uri, importante dar nu vitale

Merita sa te uiti si la ale functionalitati ale sistemului. Daca majoritatea sistemelor vin cu conexiune de tip Jack 3.5mm, poate ai nevoie sa le conectezi si altfel sau eu stiu ce planuri ai…

Exemple: conexiune bluetooth, telecomanda sau controller de volum cu fir, etc.

Aceste extra-uri sau functii suplimentare sunt discutabile. Pentru unii pot fi utile/necesare, pentru altii nu prea. De obicei e comod sa ai o telecomanda sau sa fie accesibil butonul de volum. In rest… nu stiu, decide fiecare 🙂

Recomandari

Inainte de toate, nu am facut recomandari de sisteme mai complexe sau pentru audiofili (desi unele modele recomandate mai jos, chiar merita banii dpdv al calitatii sunetului). Cine cauta un sistem complex compus din boxe/statie/etc, ar trebui sa caute pe un site specializat audio. Aici discutam de boxe usor de montat/aranjat care isi fac treaba bine.

Din ce am mai vazut/auzit (macar 2-3h)/citit, uite niste recomandari de boxe in functie de tip si buget:

Boxe 2.0

Sisteme 2.1

  • Sub 250lei: un sistem cu un subwoofer mai puternic este Logitech Z333 Black iar unul cu satelitii mai puternici este Microlab M-200 BT 2.1 Black. In functie de ce preferi, alegi. Ambele modele sunt super ok in bugetul asta, pentru filme parca as prefera Microlab-ul iar pentru muzica/gaming Logitech-ul;
  • Sub 500lei: Logitech Z537 2.1 Black. Calitate super ok, aspect modern. Mai au si Bluetooth 4.1;
  • Ceva puternic: Logitech Z625 2.1 Black – are intrare optica, recomandata de folosit daca placa de baza/sunet are;

Sisteme 5.1:

Desi nu sunt fan deoarece mi se pare nenecesar de greoi de asezat pentru a te bucura cu adevarat de avantajele unui astfel de sistem, nu as cobora sub 100W pentru un sistem 5.1. Uite la ce m-as uita daca ar fi sa merg pe 5.1:

  • Microlab H-600 5.1 – nu l-am vazut in actiune, dar daca e la fel de bun ca celalalte produse ale lor, e suepr ok;
  • Logitech Z906 – puternic si destul de galagios;
  • Edifier S760D – subwoofer o idee mai puternic decat Z906;

Concluzii

Fiecare cu bugetul lui, dar sincer, nu iti recomand sa apelezi la un sistem audio sub 200 de lei. Nu cred ca vei primi destul ‘sunet’ pentru banii tai de la un 2.1 de 120 de lei sau un set de boxe la 30 de lei.

Daca chiar esti cu un buget restrictionat, asteapta si strange pentru un set de boxe Microlab B-73. Vei sesiza diferenta intre ele si niste boxe la 50 de lei.

Un set-up ideal din punctul meu de vedere, pentru un gamer ce vrea sa se bucure de o calitate audio ok si nici nu vrea sa supere (des) vecinii de bloc, mi se pare cam asa: Boxe Microlab SOLO 6C NEW pentru muzica si filme + o pereche de casti bunicele pentru gaming (discutam despre casti in viitorul apropiat). Eventual si o placa audio dedicata, daca placa de baza e slabuta (veche sau entry-level).

Cred ca se poate obtine un sunet foarte bun in 1000 de lei. Sau 1100-1300lei daca vrei sa investesti mai mult in casti sau placa audio.

Daca ti-a fost util acest articol sau video-ul de mai sus, da-i un share poate ii ajuta si pe altii sa isi aleaga un sistem audio sau niste boxe. Si nu uita sa te abonezi pe YouTube la canalul peTech 🙂

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.