Toshiba pregateste un Hard Disk cu Heliu de 14TB

Cei de la Toshiba au anuntat un nou hard disk, de 14TB. Momentan e cel mai ‘dens’, adica mare, hard disk de pe piata. Este defapt un hard disk cu heliu. Ce este un hard …

hard disk 14TB toshiba heliu

Cei de la Toshiba au anuntat un nou hard disk, de 14TB. Momentan e cel mai ‘dens’, adica mare, hard disk de pe piata. Este defapt un hard disk cu heliu.

Ce este un hard disk cu heliu?

Aceste hard disk-uri sunt umplute cu heliu, astfel datorita faptului ca acest gaz e mai usor decat aerul hard disk-ul poate castiga in viteza si densitate (capacitatea de stocare). Heliu permite montarea unui motor mai mic pe hard disk, ce consuma mai putin curent, functioneaza mai rece si mai silentios.

Inapoi la hard disk-ul de 14TB

Se speculeaza viteze de pana la 260MB/s, si seria din care face parte acest hard disk va veni cu 9 platane pentru versiunea de 14TB si 8 platane pentru versiunea de 12 TB. Fiecare platan va tine aproximativ 1.56 TB de date.

Hard disk-ul va avea 256 MB cache si va opera la o viteza de 7200RPM. Desi destinate pentru data centere, evident ca astfel de progrese inseamna ca in curand, si pe piata de consumer vom vedea cresteri ale capacitatilor. Cu putin noroc si un pret mai mic per GB.

Evident ca Western Digital si Seagate nu stau cu mainile-n san, acestia pregatesc si ei noi tehnologii despre care vom afla in curand. Western digital pregateste MAMR (Magnetic assisted magnetic recording) iar Seagate pregateste HAR (Heat assisted magnetic recording).

Desi avem deja hard disk-uri pe piata si de 12 TB (numa’ 2091lei un Seagate IronWolf pe PCgarage), progresul in directia asta a capacitatii crescute si mai ales a tehnologiilor folosite, sper sa aduca si preturi mai mici. Deja magazinele online au mai putine modele de 500GB listate decat cele de 1TB si 2TB. Oricum am privi lucrurile, spatiul devine tot mai accesibil.

Cresterea capacitatii hard disk-urilor si scaderea pretului per GB afecteaza un numar mare de industrii, chiar daca majoritatea am prefera sa avem un SSD de 500GB/1TB in locul unui hard disk. De la companii de media, de gazduire web, servicii de stocare in cloud si multe altele, toate ar beneficia de aceste lucruri… si in final probabil si noi, ca si consumatori. 🙂

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.