Consumul vampir: ce este?

Pentru varianta video a acestui articol, mergi la sfarsit de articol. Tocmai ți-ai terminat ziua, ai închis PC-ul, TV-ul și alte aparate și ești gata să te culci. Dar sunt dispozitivele tale chiar atât de …

ce este vampire power?

Pentru varianta video a acestui articol, mergi la sfarsit de articol.

Tocmai ți-ai terminat ziua, ai închis PC-ul, TV-ul și alte aparate și ești gata să te culci. Dar sunt dispozitivele tale chiar atât de oprite pe cât crezi? Sau încă mai contribuie la factura ta de energie?

Când spunem „oprit”, majoritatea dintre noi credem că dispozitivele noastre sunt complet inactive. Sau cel puțin instinctiv la asta ne ducem cu gândul, chiar dacă suntem conștienți că led-ul care indică că televizorul e în stand-by nu funcționează pe gratis.

Multe electronice de astăzi au ceea ce se numește mod standby. Chiar și atunci când sunt oprite, multe produse electronice sunt doar într-o stare de consum redus de energie, gata să revină la viață instantaneu. Acest mod este ceea ce numim adesea „standby”. Gândește-te la TV. Îl poți porni doar din telecomandă dacă e în stand-by. Dacă e oprit complet, trebuie întâi să-l pornești de la buton și apoi să-l pornești din telecomandă.

Sau gândește-te la monitorul de la PC. Auto-pornește când pornești PC-ul și intră singur în stand-by când dai shutdown. Dar mai consumă curent dacă nu îl oprești de la buton sau îl scoți din priză.

Ei bine, la acest consum care apare când produsul este stins dar nu stins de tot ne referim. În funcție de câte aparate, produse sau gadgeturi ai, se adună.

Impactul Consumului Vampir

Deși există reglementări în funcție de statul sau continentul pe care locuim, reglementări europene în cazul nostru al românilor, nu toate produsele se conformează la 1-2W în stand-by sau ce zice legea. Există interpretări diferite ale legii, conformități parțiale cu reglementările sau chiar și funcții suplimentare în stand-by.

De exemplu, am un aparat AC split care consumă 5-6W în stand-by și e produs în 2022, deci nu e tocmai vechi. Un TV de prin 2015 și el mănâncă câțiva W în stand-by. Cuptorul cu microunde are și el afișaj. Nu l-am măsurat, dar m-ar mira să mănânce doar 1W în stand-by.

Dar dacă, să zicem, în toată casa ai 20W de astfel de consum, un astfel de consum se vede dacă gândim pe termen lung. Să zicem pe an. Dacă 50% din an produsele respective sunt în stand-by, ai vreo 87 kWh consum.

Ce Putem Face?

Deși legile și normele impuse producătorilor ne ajută automat să nu risipim atâta energie electrică, putem și noi să fim mai atenți și să scoatem din priză sau să oprim cu o priză smart sau prelungitor dispozitivele pe care nu le folosim și nu reprezintă o corvoadă să le pornim la loc. Sau efectiv să scoți din priză unele aparate dacă știi că pleci o săptămână de-acasă în concediu.

De asemenea, cu un pic de organizare poți opri ușor/rapid anumite lucruri când pleci de-acasă pentru mai mult timp. De exemplu, ai putea opri un întreg prelungitor dacă are buton și îți ia 2 secunde. Sau poți folosi prize smart.

Nu te poți baza mereu pe reglementări, căci mereu mai există chichite sau scăpări de care nu erai conștient.

Apoi, o dată la ceva timp, un upgrade pe lângă că îți aduce extra beneficii sau funcții fiind de generație nouă, poate consuma și mai puțină energie electrică, deci poate fi mai eficient.

Uite un exemplu: Un monitor Dell U2417H model de 2016 consumă aproximativ 18.1W când este folosit, iar varianta sa cea mai nouă U2424H model de 2023 consumă în medie 13.7W când este folosit. Ai consum mai mic în timp ce, deși păstrezi diagonala și rezoluția, ai acoperire mai bună a culorilor și timp mai bun de răspuns. Ah, și margini mai mici dacă îți pasă de aspect. Deci tehnologia evoluează.

Concluzie

Deci, cam asta e. Oprit nu înseamnă întotdeauna fără consum de energie. Fiind atent la consumatorii ăștia fantomă, poți lua măsuri reale pentru a reduce consumul de energie și facturile tale. Bineînțeles, îți reduci și impactul asupra mediului înconjurător în același timp. Nu zic că tu o să salvezi planeta fiindcă ai oprit becul ăla, dar orice ajută. Merită spus și că un dispozitiv care este deconectat de la rețea, deci scos din priză sau conectat într-un prelungitor oprit de la buton, este mai puțin susceptibil la supratensiuni sau alte probleme ale rețelei electrice.

Și dacă oricum nu folosești un aparat și îți reduce și factura la curent… e un obicei bun să oprești complet acel aparat atâta timp cât nu e enervantă repornirea sa.

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.