Mai este necesar ‘eliminare in siguranta’ pentru dispozitive USB?

Astazi, abordam o intrebare care poate v-a trecut prin minte: „Cand scoti un stick USB fara a apasa ‘Eliminare in siguranta’, poti crea probleme? Poti pierde date?” Probabil ati auzit avertismentele, dar v-ati intrebat vreodata …

safe remove usb

Astazi, abordam o intrebare care poate v-a trecut prin minte: „Cand scoti un stick USB fara a apasa ‘Eliminare in siguranta’, poti crea probleme? Poti pierde date?” Probabil ati auzit avertismentele, dar v-ati intrebat vreodata ce se intampla cu adevarat daca le ignorati? Hai sa aflam!

Ce se Intampla Cand Conectezi un dispozitiv USB?

Calculatorul tau incepe sa comunice cu dispozitivul, verificand ce se afla pe ea si asigurandu-se ca este pregatita pentru transferul de date. Aici se stabileste baza pentru intrebarea noastra principala.

Pe pasi, asta se intampla cand conectezi un stick USB la PC:

  1. Alimentare: PC-ul furnizeaza energie unitatii USB prin portul USB.
  2. Detectarea dispozitivului: Sistemul de operare detecteaza noua conexiune hardware.
  3. Incarcarea driverelor: Sistemul incarca driverele adecvate pentru unitatea USB.
  4. Identificarea dispozitivului: PC-ul citeste informatii de baza de pe unitate, cum ar fi capacitatea si modelul.
  5. Montarea unitatii: Sistemul de operare atribuie o litera de unitate (in Windows) sau un punct de montare (in macOS/Linux) unitatii USB.
  6. Recunoasterea sistemului de fisiere: Sistemul identifica sistemul de fisiere de pe unitate (de exemplu, FAT32, NTFS, exFAT).
  7. Auto-rulare: In functie de setarile dumneavoastra, sistemul poate deschide automat o fereastra de explorer sau poate rula anumite programe.
  8. Accesibilitate: Unitatea devine accesibila pentru operatiuni cu fisiere, cum ar fi citirea, scrierea si stergerea.

Si invers cand scoti stick-ul din USB: sistemul de operare demonteaza unitatea, inchide fisierele deschise de pe stick daca erau, opreste alimentarea si il elimina din lista de dispozitive active.

Ce Face de Fapt ‘Eliminare in Siguranta’?

Apasarea ‘Eliminare in siguranta a hardware-ului’ ii spune calculatorului sa termine toate procesele in curs si sa se asigure ca toate datele au fost scrise pe unitatea USB inainte de a fi deconectata. Este ca si cum ai spune la revedere unui prieten inainte de a pleca de la o petrecere—este pur si simplu politicos (si adesea necesar).

Riscurile Neutilizarii ‘Eliminare in Siguranta’

Scoaterea unitatii USB fara avertisment poate intrerupe aceste procese. Gandeste-te la asta ca si cum ai intrerupe pe cineva in mijlocul unei propozitii. Datele pot ramane incomplete sau corupte. In scenariile cele mai rele, ar putea chiar sa dauneze sistemului de fisiere al unitatii, facand-o inutilizabila.

Write caching la dispozitive portabile

Pe unele sisteme de operare noi, cum ar fi Windows 10 sau 11, setarea implicita pentru dispozitive de stocare usb este ‘quick remove’, ceea ce inseamna ca daca scoti direct USB-ul din unitate sansele ca ceva sa se strice sunt minime. Bineinteles, atata timp cat nu scoti in mijlocul copierii unui fisier stick-ul. Mai lasa-l 1s dupa ce a scris si apoi il scoti.
Pot aparea in schimb probleme atunci cand write caching este activat pentru un dispozitiv. Cache-ul, dupa cum am discutat intr-un articol anterior, este folosit pentru a face lucrurile mai rapide. In cazul unui stick si write caching, practic operatiunile de scriere sunt intai stocate in ram si apoi transferate pe stick atunci cand copiezi ceva pe el. Asta permite sistemului sa se miste mai bine in general, nu ma apuc aici sa aprofundez cum functioneaza.
Dar, tocmai din cauza ca este posibil ca datorita write cache-ului sa nu fie complet transferat un fisier pe stick, pot aparea probleme daca scoti stick-ul fara sa dai ‘safe remove’.
Cand dai pe eliminare dispozitiv in siguranta sau safely remove drive, sistemul de operare finalizeaza operatiunile, se asigura ca nu a ramas nimic in cache si face pasii descrisi anterior pentru a se asigura ca totul e ok si poti scoate dispozitivul.
Dupa cum am zis, pe Windows de obicei pentru dispozitive portabile precum stick-urile, write caching este dezactivat. In cazul sistemelor Apple, din cate stiu este in mod implicit activat ‘write caching’. De aceea, daca ai un Apple e recomandat sa folosesti mereu ‘eject’ sau eliminare in siguranta.

Cum sa Eviti Riscurile

Daca vrei sa fii 100% sigur, iata cateva sfaturi rapide:

  1. Folosește intotdeauna ‘Eliminare in siguranta’ cand este posibil.
  2. Pastreaza copii de rezerva ale datelor importante.
  3. Foloseste unitati USB de inalta calitate—acestea tind sa gestioneze transferul de date mai fiabil.

Mica mentiune: unele stickuri sunt formatate FAT sau FAT32 din motive de compatibilitate – aceste formate merg cu majoritatea sistemelor. Trebuie sa ai in vedere ca aceste formate, desi mai compatibile universal, sunt mai susceptibile la fi corupte. Deci daca poti, evita formatarea drive-urilor USB in aceste formate si foloseste formate mai moderne.

Concluzie

Desi poate nu cauzeaza intotdeauna daune, ejectarea unei unitati USB fara a o ‘elimina in siguranta’ sau a apasa ‘eject’ in functie de cum afiseaza optiunea sistemul de operare, creste cu siguranta riscul de a pierde date sau de a deteriora unitatea.

Mai jos, varianta video a acestui articol.

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.