AMD se pune pe treaba pe partea de placi video?

In ceea ce priveste divizia de grafica/placi video, AMD face schimbari majore. Echipa rosie pare sa fie pornita pe imbunatatiri pe toate planurile. Doua schimbari: se trec in legacy cateva serii de placi video si …

In ceea ce priveste divizia de grafica/placi video, AMD face schimbari majore. Echipa rosie pare sa fie pornita pe imbunatatiri pe toate planurile.

Doua schimbari: se trec in legacy cateva serii de placi video si driverele celor de la AMD, trec de la denumirea de ‘Catalyst’ la cea de ‘Crimson’. In continuare vom vedea in ce constau aceste schimbari si la ce ne putem astepta.

Bun, deci au decis sa renunte la tot ce nu e GCN. Mai exact, produsele din seria Radeon HD 8400 si mai jos, seria Radeon HD 7600 si mai jos precum si seriile HD5000 si HD6000 sunt oficial in lista de ‘legacy’ – adica produse vechi, care nu mai primesc actualizari software. Pentru aceste produse a fost lansat un driver nou, beta, care este bazat pe Catalyst Software Suite 15.7.1(lansat in iulie), si aici se incheie tot.

Beta-ul care suporta placile din seria HD5000 si mai noi are skin-ul nou de la AMD Radeon Software Crimson. Din pacate, doar seriile care nu sunt trecute in lista de ‘legacy’ vor mai primi actualizari. Era de asteptat… trecem mai departe, evoluam.

Dupa cum am spus, Crimson e aici. Cei de la AMD sustin ca noul pachet de drivere, pe langa un look mai modern si o organizare a meniurilor mai eficienta, se si misca mai bine. Crimson nu mai necesita descarcarea sau instalarea pachetului Microsoft .Net Framework. AMD se lauda cum ca, panoul de administrare al placilor lor video acum porneste cu pana la de 10 ori mai repede si ca initializeaza display-uri noi conectate mult mai rapid.

Crimson vine de asemenea si cu tehnologii noi, precm Liquid VR – suport pentru VR si pentru Oculus Runtime 7.0, Asynchronous Shaders, dar si Low Framerate Compensation, o functie care mie personal mi-a atras atentia.

Low Framerate Compensation se vrea a fi o functie noua pentru FreeSync care reduce efectul de tearing cand framerate-ul scade sub rata de refresh in raza panoului FreeSync. Interesant! Sunt curios sa vad aceasta functie in actiune.

Inca o functie noua este Directional Scaling, care are rolul de a imbunatati fluiditatea continutului 1080p(full HD) pe display-uri cu rezolutia de 4K. AMD explica functia ca fiind similara cu antialiasing-ul folosit in randarile 3D. Din pacate, doar placile Fury si Nano vor suporta functia. Deci te-ai ambalat degeaba daca ai un HTPC mid-range si ti-ar fi fost utila functia.

Pe langa performanta panoului de administrare a placii video, Crimson promite si imbunatatiri de performanta in jocuri. In principal, AMD povesteste despre Shader Cache – un cache pentru elemente deja randate de placa video, direct pe hard disk. Ei demonstreaza ca timpii de incarcare a unui nivel in Star Wars Battlefront sunt cu ‘pana la’ 33% mai mici. Super! Desi ma gandesc ca, pentru timpi cu adevarat rapizi de incarcare, discutam obligatoriu de un SSD.

Pe langa optimizarile evidente pentru ultimele titluri, AMD zice si ca jocurile bazate pe versiuni mai vechi de DirectX 12 vor vedea imbunatatiri de performanta. As fi curios sa vad despre ce imbunatatiri vorbim. Mai ales in jocuri populare precum MOBA-uri, MMO-uri – pe ideea de imbunatatiri pentru jucatorii normali nu pentru entuziasti.

Trend-ul de economisire a energiei vine si pe la AMD, prin tehnologia deja disponibila pe APU-uri(sector pe care a si aparut ideea asta)dar si pe restul placilor video mai noi,numita Frame Rate Target Control (FRTC). Tehnologia iti permine in principiu sa fixezi un target maxim de framerate, pentru a preveni urcari bruste, cum poti intalni in unele jocuri in timpul incarcarii unui nivel. AMD Spune ca au reusit sa economiseasca pana la de 1.8 ori pe Radeon R8 Fury X. De asemenea, au imbunatatit eficienta placilor atunci cand te uiti la continut pe YouTube(yey!).

Radeon Software Crimson este disponibil deja si poate fi downloadat de pe site-ul celor de la AMD.

Galerie de imagini cu Crimson si promisiunile AMD

Eu unul, sunt entuziasmat de noile schimbari si sper ca cei de la AMD sa mai castige ceva teren. Le-ar prinde bine, dar si noua clientilor. Vreau sa vad imbunatatiri pe toata plaja de produse a celor de la AMD(mai ales pe cele mid-range), ca sa aiba si nVidia mai multa motivatie si poate se mai regleaza preturile un pic daca apare fenomenul de competitie.

Ai incercat noul driver Crimson? Ce parere ai?

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.