In caz de nu ati fost pe faza la toate evenimentele de la Computex 2016, cei de la Asus anuntasera o placa de baza aniversara din seria Asus ROG (Republic of Gamers), si anume Rampage V Edition 10.
Evident ca placa vine cu orice feature pe care un utilizator le-ar vrea, ba chiar si cu un pumn de leduri pe ea. In principiu placa este un refresh al flagshipului ROG pentru performanta extrema.
Bazata pe chipsetul X99 si cu socketul 2011-v3, placa a fost lansata. Cel putin pe dincolo (Newegg si alte magazine) am zarit-o deja la pretul de 598.99$ . Vorbim de o placa de baza premium, ce este laudata de catre Asus ca fiind plina de inovatii pentru gamer si overclockeri.
Ce imi place, si ce nu prea
Ce-i drept, placa vine cu o tona de feature-uri printre care si cel mai important pentru mine: doua controllere Gigabit LAN – Intel I218V si I211-AT – niste alegeri bune din partea celor de la Asus. Asta pe langa wireless-ul la standard a/b/g/n/ac.
Un alt lucru care m-a impresionat este numarul de porturi USB 3.1. Avem 4 porturi USB 3.1, 4 porturi USB 3.0 si 2 porturi USB 2.0. Iar daca utilitarul lor Ai Charger+ prezent si pe placa asta este la fel de ok ca la laptopurile lor ROG, e perfect. Imi incarc constant diverse accesorii prin laptop si pot sa zic ca incarca destul de rapid chiar si un Sony Xperia Z3 Compact. Fiind o persoana care sta mult in fata ecranului, apreciez comoditatea oferita de functii de genul Ai Charger.
Placa suporta si feature-ul denumit RAMCache, care iti face defapt un RAM Disk (poti pune anumite fisiere temporare direct in ram pentru rate de transfer superioare chiar si SSD-urilor). Cat de utila este functia nu pot sa zic, dar probabil daca ai destui rami (ma gandesc la 16/32gb+) ii poti gasi o intrebuintare.
Fiind fan RAID1 – mic boost de performanta dar si un plus de siguranta a datelor, cu 10 porturi SATA 6gb/s placa are destule cat sa ma tina multumit.
Ar mai fi multe de zis despre ce imi place la placa (cui nu i-ar place sa se joace cu butoanele integrate pentru overclock: ReTry, Safe Boot, Start, Reset etc.?). Dar hai sa trecem la ce mi se pare comic.
Nefolosind prea mult bluetooth, mi se pare inutila prezenta lui – dar poate ma leg de lucruri marunte :-)). Dar ce ma amuza teribil, sunt LED-urile prezente pe placa.
LEDfest?
Deci avem asa: iluminare shield-uri de metal(da, toate fragmentele acestuia nu doar logo-ul ROG), iluminare capete PCI-E, iluminare in spatele placii de baza. Macar nu au decis sa faca tot heatshield-ul metalic un led cu totul. Inteleg toata fantezia cu pc-ul iluminat, dar mi se pare putin prea mult.
Desi sunt relativ discrete luminitele(clar ca avem un spectru larg de culori disponibil), placa are sanse reale sa arate ca un pom de craciun.
Daca ar fi dupa mine? As dezactiva cel putin glow-ul din spatele placii de baza si led-urile de pe capetele sloturilor PCI-Express.
Ca si performante, desi nu putem lua de-a gata cifrele date de Asus, acestia prezinta pe pagina produsului in US, in limba Franceza, niste teste efectuate de ei probabil. As fi curios sa vad cat de ‘pe bune’ sunt aceste teste, dar probabil fiind o placa premium, au reusit sa scoata mai mult decat alte placi bazate pe acelasi chipset. Desi, din cate imi dau seama cei de la Asus compara performanta stock, vs performanta OC. Clar ca, prin overclock obtinem performante mai bune – daca asa e, e cam comic. Deoarece mai orice entuziast overclocking/gaming serios stie ca indiferent de brandul unei componente, daca reusesti sa faci un overclock mai generos, obtii performante mai bune. Sunt curios daca face catusi de putina diferenta vs o placa de baza pe acelasi chipset de la alt producator.
Click pe poza pentru a o vedea la marime mai mare
Acum, ce ma intriga pe mine e, prima comparatie din stanga. Daca prin reglaje automate se refera la faptul ca placa iti poate dea anumite optiuni de overclock automat, si poate scoate asa mult, e foarte tare! Chiar as fi curios sa vad ce setari aplica automat.
Fiind fan al seriei Asus ROG, mi-ar place sa vad in actiune placa celor de la Asus. Inca nu am zarit-o pe la noi, si probabil va mai dura putin pana o vad.
Poze cu placa si ambalajul
In incheiere am pus mai jos o galerie interesanta cu placa si diversele accesorii/funcii cu care vine. Specificatiile complete le puteti gasi pe pagina oficiala a celor de la Asus aici.
Tu ce parere ai de acest monstru de placa de baza? Eu cred ca pentru gamerul de rand este un pic overkill, dar daca vrei sa ai pc-ul care ii da pe spate pe toti, probabil te-ar ajuta placa asta. Macar vei avea destula lumina incat sa ii faci pe toti sa se uite mai atenti la pc-ul tau :-))