Cat de sigur este incognito mode?

Modul incognito la Chrome sau Privat la Firefox. Cat de sigur este? Intai ar trebui sa discutam despre cum functioneaza: cand deschizi o fereastra incognito, browserul stocheaza independent toate datele necesare sesiunii de navigare si …

Modul incognito la Chrome sau Privat la Firefox. Cat de sigur este?

Intai ar trebui sa discutam despre cum functioneaza: cand deschizi o fereastra incognito, browserul stocheaza independent toate datele necesare sesiunii de navigare si le sterge de indata ce inchizi fereastra.

Asta inseamna ca orice cookie sau alte fisiere stocate de browser, sunt eliminate. E super util daca esti logat pe un site cu un cont. Poti sa te loghezi intr-o fereastra incognito in alt cont, fara sa afectezi sesiunea normala. De exemplu poti fi logat intr-un cont de Gmail intr-o fereastra normala si intr-un alt cont Gmail intr-o fereastra incognito.

Merita spus ca in unele cazuri, incognito mai lasa urme despre sesiunea ta fara sa vrea. Unele extensii functioneaza si in incognito si pot fi setate sa nu o faca.

Daca vrei sa faci un pas aditional pentru a fi sigur ca unui alt utilizator al aceluiasi pc ii va fi mai greu sa depisteze ce site-uri ai vizitat, o idee buna ar fi sa golesti cache-ul DNS, care tine in memorie ip-urilor site-urilor vizitate, pentru a le potrivi cu numele de domeniu. Asa ca, daca intr-o fereastra Command Prompt rulam comanda ipconfig/flushdns, dupa ce am inchis fereastra incognito, mai eliminam o parte din datele ce pot fi lasate ca indicii despre ce am facut in incognito.

Acum ca stim cum functioneaza incognito, hai sa vedem cand este bun:

  • modul incognito poate cu succes sa ascunda pe ce site-uri ai navigat, de o alta persoana ce foloseste acelasi laptop sau pc.
  • modul incognito nu ascunde activitatea ta de providerul de net sau alte servere si terte companii, sau nu total – te si avertizeaza despre chestia asta browserul. De ce? Incognito mode, este o setare/functie ce afecteaza doar ce este stocat local, pe pc-ul respectiv. Asta nu inseamna ca site-urile nu pot vedea informatii despre cine le viziteaza. Gandeste-te asa: desi esti in incognito, traficul tau are exact acelasi parcurs ca si cand nu esti in incognito. Pc- router – provider de net – serverul ce gazduieste site-ul (daca ar fi sa simplificam acest traseu).

Deci incognito nu te face anonim pe net. Cum ai putea fi mai anonim?

Cum faci ca activitatea ta sa fie mai greu de depistat chiar si de providerul de net? Va trebui sa apelezi la un serviciu de tip VPN si eventual sa folosesti si o retea precum TOR. Un alt sfat ar fi sa nu folosesti browserul full-screen cat timp vrei sa fii anonim. Unor site-uri le va fi mai greu sa depisteze rezolutia ecranului tau si astfel vor avea inca o ‘problema’ in a te identifica.

Inca o idee despre navigarea pe net anonima: daca ai aceleasi obiceiuri cand folosesti un VPN, ca si atunci cand nu o faci, sau folosesti aceleasi servicii… esti mai usor de urmarit. Cu totii avem un tipar in ceea ce priveste comportamentul nostru in mediul online. Acest lucru te poate da de gol de obicei.

In acelasi timp, incognito nu te ajuta la nimic daca pc-ul tau este deja afectat de un keylogger sau alti virusi. Ar trebui sa avem mereu un firewall sau o suita de tip internet security instalata, actualizata si pornita pe sistemul nostru.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.