Poate ai auzit despre aceste 3 device-uri si te intrebi care e rolul lor. Poate esti pasionat audio si vrei sa treci la un set-up mai bun.
In orice caz, hai sa vedem ce inseamna DAC, ce inseamna Amplificator si ce inseamna Pre-Amplificator. Cand ne ajuta si cum. Unele exmplicatii vor fi mai simpliste, nu cred ca e articolul potrivit sa mergem foarte in detaliu.
Ce este un DAC sau Digital to Analog Converter?
Gandeste-te la muzica digitala (de exemplu un fisier mp3). Acel fisier e ca o carte intr-o limba straina pentru sistemu ltau audio. DAC-ul este ca un traducator care transforma semnalele digitale in semnale analogice, de unde si denumirea – Digital to Analog Converter.
Majoritatea muzicii pe care o ascultam azi este in format digital. Fie ca e pe un CD, pe laptop, un stick etc. Asa ca DAC-ul vine si converteste fisierele astea digitale pentru dispozitivele noastre, ca sa iasa… muzica/zgomot in difuzoare.
Ce este un Amplificator audio?
Daca DAC-ul e un traducator, te poti gandi la amplificator ca la un megafon.
Amplificatorul preia semnalul analogic de nivel scazut si il ‘amplifica’ – adica il face mai puternic astfel incat difuzoarele sa poata produse sunet.
Avem nevoie de amplificator deoarece semnalul care vine de la sursa de muzica (DAC/vinil player/cd playr etc), nu este suficient de puternic pentru a face acest lucru de unul singur. Fara amplificator, muzica ar fi la un volum asa de mic, incat abia ai auzi-o.
Ce este un Pre-Amplificator audio?
Putem privi un Pre-Amplificator ca un diriginte al unei orchestre. Responsabilitatea sa este preluarea semnalelor de nivel foarte scazut, pregatirea si directionarea acestora catre amplificator.
El mai permite utilizatorului si sa controleze diverse surse audio (sa schimbe intre CD/RADIO/etc) dar si sa ajusteze volumul.
In multe sisteme, pre-amplificatorul si amplificatorul sunt combinate intr-un singur dispozitiv. Dar in unele setup-uri, sunt separate.
Intrebari frecvente despre DAC/Amp/Pre-amp
Niste intrebari pe care le-am vazut des. Poate te ajuta sa intelegi mai usor care-i faza cu aceste 3 dispozitive.
Defapt, PC-ul tau are un DAC incorporat deja. Acesta face parte din placa de sunet. Placile de sunet ale calculatoarelor (fie ca sunt integrate sau dedicate), includ un DAC pentru a converti semnalele digitale in analogice cat si un amplificator de nivel de casti sau de linie pentru a se asigura ca semnalul este suficient de puternic.
Cel mai probabil ai boxe de pc care sunt ‘active’. Acest lucru inseamna ca au un amplificator integrat. Boxele ‘pasive’ necesita un amplificator extern.
Castile high-end, au o calitate superioara a sunetului iar DAC-ul prezent pe placa ta de sunet poate nu reuseste sa atinga aceleasi performante. Totodata, un DAC de o calitate superioara poate ajuta castile de calitate cu: zgomot mai redus, distorsiuni mai reduse, control de volum mai precis, optiuni de egalizare si multe altele.
Nu. Te poti bucura de o calitate foarte ridicata a sunetului daca ai o placa de baza cat de cat recenta (ideal, mai noua de 6-7 ani, sau macar cu chip audio Realtek seria 1000, 2000 sau 4000 sau mai nou) si o pereche de boxe (sau casti) calitative. Pe masura ce investesti tot mai mult in setup-ul audio, platesti tot mai mult pentru imbunatatiri tot mai mici.