Cooler laptop

UPDATE 2019: ai vazut si ghidul pentru cele mai bune laptopuri de scoala si facultate 2019? Una din cele mai intalnite intrebari cand vine vorba de laptopuri si gaming e… Cum racesc laptopul? Incearca sa …

UPDATE 2019: ai vazut si ghidul pentru cele mai bune laptopuri de scoala si facultate 2019?

Una din cele mai intalnite intrebari cand vine vorba de laptopuri si gaming e…

Cum racesc laptopul?

Incearca sa il asezi mereu pe o suprafata solida. Daca mai esti obisnuit sa stai pe canapea sau in pat si sa navighezi pe net sau sa te joci, este recomandat sa ai un stand sau un cooler ca sa nu il “sufoci”. Mai ales iarna, daca ai obiceiul sa il asezi pe o patura.

 Nu uita sa il cureti, macar o data la 3 luni. Cumpara un spray cu aer comprimat si il poti curata cat de cat fara sa il desfaci. Curata tastatura dupa ce ai suflat-o cu spray-ul si cu o laveta putin umeda (preferabil o solutie dezinfectanta pe care o gasesti in cam orice magazin sau daca vrei poti sa iti iei una speciala – dar dupa parerea mea nu prea isi are sensul). Monitorul poti sa il stergi la fel cum stergi si tastatura, sau cu servetele pentru ochelari – mie imi e mai la indemana de multe ori pentru ca avand ochelari am mai tot timpul servetele de curatat.

Si daca vrei sa te asiguri ca laptopul tau beneficiaza de o racire mai buna, atunci iti iei si un cooler pad. Ai mai jos cateva exemple, la diferite preturi.

Cooler pentru laptop 15.6″

  1. Coolerul DeepCool M3 are un design care nu permite alunecarea laptopului. Are structura din aluminiu, plastic si mesh metalic.

Prevazut cu un sistem audio 2.1 incorporat si astfel are doua boxe stereo si subwoofer. Frecventa de raspuns este de 180Hz/15Khz, sensibilitatea de 450 mV, iar ca dimensiuni: cele doua tweeterele au cate 52 mm iar subwooferul are 57 mm.

Are un singur ventilator de 140 mm cu viteza de rotatie de 700-1100 rpm. Insa poti controla turatia ventilatorului. Maxim face zgomot de pana la 21bBA. Fluxul de aer este de 47.35 m³/min.

Daca vrei sa il iei dupa tine impreuna cu laptopul, o sa cari dupa tine inca un kilogram. Il gasesti la pretul de 140 lei aici.

2. Tot de la DeepCool este si coolerul Multi Core X6. Confectionat din plastic si metal, designul il face sa fie extrem de facil si ajustabil. Il poti tine plat direct pe birou sau daca esti obisnuit sa fie mai ridicat, il poti ridica pana la 9 grade si inca isi pastreaza stabilitatea. Ajustarea unghiului se face foarte usor datorita suportilor lati si destul de rezistenti pe care ii poti “manipula” usor si fara grija.

Este prevazut cu patru ventiloare care ofera o racire pe toata suprafata, atat unde e placa video cat si unde ai hardul. Bineinteles, poti alege sa lasi toate cele patru ventilatoare pornite, doar cele doua ventilatoare inferioare pornite sau cele 2 ventilatoare superioare pornite. Sau daca vrei le opresti pe toate, dar nu vad de ce ai face asta. E destul de silentios pentru cate ventilatoare are iar turatia maxima este de 1000 rpm. Zgomotul maxim este de 24 dBA. Fluxul de aer este de 121.4 m³/min.

Il gasesti la aproximativ 78 lei aici. La pretul acesta este chiar un cooler pentru laptop chiar foarte bun mai ales ca ai de obicei un venitlator care bate direct in locul de unde coolerul isi trage aer.

3. Daca cauti un cooler mai ieftin pentru laptopul tau, poti sa te uiti si la un cooler A+ CIC6B la doar 70 lei. Este fabricat din metal si plastic durabil si are sase ventilatoare cu dimensiunile de 80x80x10 mm. Viteza maxima de rotatie a ventilatorului este de 1500 rpm. Datorita butoanelor de control din fata poti ajusta rotatia si o poti urmari pe afisajul digital.

Este prevazut cu doua porturi USB. Inaltimea este ajustabila si nu aluneca de pe cooler. In plus, ai si ventilatoare iluminate. Intensitatea luminii creste deodata cu cresterea rotatiilor.

Cooler pentru laptop 17″

  1. Cooler Master NotePal XL este fabricat din plastic rezistent si mesh metalic. Are trei porturi USB 2.0, se alimenteaza prin mini-USB si stau destul de bine pe acesta laptopurile de pana la si de 17”.

Are un singur ventilator iar zgomotul produs in timpul functionarii este de doar 19 dBA. Destul de silentios. Fluxul de aer e de 89.8 m³/min iar viteza de rotatie maxima e de 1000 rpm.

Daca il iei dupa tine impreuna cu laptopul mereu, vei cara in plus mai putin de un kilogram pentru ca greutatea sa este doar 850 grame. Il gasesti aici la 170 lei.

2. Tot pentru 17″ este si coolerul DeepCool Multi Core X8 care este fabricat din metal si aluminiu. Nu aluneca laptopul de pe el. Are doua porturi USB 2.0.

Are patru ventilatoare a cate 10 cm fiecare cu o viteza maxima a rotatiei de maxim 1300 rpm. Ventilatoarele imping caldura constant in patru directii diferite.

cooler laptop ventilatoare

Deasupra ventilatoarelor, designul prevede patru panouri din grile de aluminiu care ajuta la disiparea mai eficienta a caldurii. Fluxul de aer e de 53.4 m³/min.

Nivelul de zgomot e de pana la 23 dB. Daca tot ti se pare prea multa racire sau prea mult zgomot, standul poate sa functioneze in patru moduri diferite.

Poti alge sa ai patru ventilatoare pornite, doar cele doua ventilatoare superioare pornite sau doar cele doua ventilatoare inferioare pornite. Bineinteles, poti opri toate ventilatoarele daca nu mai vrei sa raceasca si il poti folosi doar ca stand.

Are doua picioruse late din plastic rezistent cu ajutorul carora ai doua unghiuri de inclinatie. Il gasesti la aproximativ 134 lei aici.

Ce aleg? Un cooler cu un ventilator mare sau mai multe si mai mici?

In primul rand trebuie sa tii cont ca, simplul fapt ca ‘ridici’ laptopul pe un cooler pad, acesta va avea mai mult loc in partea inferioara pentru a-si trage aer. Deci deja e mai bine. In unele cazuri, se vad diferente de temperatura si simpla asezare pe cooler pad vs birou.

Ideal ar fi ca unul din ventilatoarele coolerului sa bata in apropierea sau pe locul de unde laptopul isi trage aerul. De exemplu, la unele laptopuri acest loc este in colt stanga sus, cum privesti spatele laptopului.

Dar de obicei si un cooler pad cu 1 ventilator mare, aduce destul aer pe spatele laptopului, incat acesta sa primeasca aer mai mult si mai rece.

Important este sa alegi ceva de calitate, si sa il folosesti. Eu de multe ori folosesc cooler pad-ul ca si stand, iar cand e vorba de gaming sau o aplicatie care ii da de lucru mai mult, pornesc cooler pad-ul.

Merita mentionat ca, de multe ori la modele mai ieftine, exista riscul ca mai multe ventilatoare sa insemne mai multe sanse de defecte. Un cooler defect care face zgomot mai mult decat necesar (baraie :-)) ) e oribil si nici nu iti vine sa-l mai pornesti. Asa ca nu te zgarci daca nu vrei stres aditional pentru 30 lei economie.

Concluzii

In functie de ce lucrezi tu pe laptop, nevoile tale pot. Ce mai poti face ca sa racesti laptopul? Poti sa il desfaci si sa il cureti total si chiar poti sa ii schimbi si pasta termoconductoare. Daca vrei sa vezi cum am curatat noi un laptop intra aici.

Daca vrei sa mergi un pas inainte, poti sa ii faci si undervolting. Despre ce e undervoltingul, la ce te ajuta, cum se face dar si cum iti poti urmari temperatura laptopului poti citi aici.

Ai intrebari legate despre acest subiect sau alte subiecte asemanatoare? Lasa un comentariu mai jos si nu uita sa dai un share.

Photo of author

Alexa Alexandra

Apreciez produsele de calitate, urmaresc constant ce noutati apar in materie de tech si gadgeturi.