Timp de Raspuns vs Input lag – VIDEO – peTech

Ce este timpul de raspuns? Timpul de raspuns se refera la cat de rapid poate un display sa schimbe culoarea unui pixel de la alb la negru si inapoi la alb sau de la gri …

Ce este timpul de raspuns?

Timpul de raspuns se refera la cat de rapid poate un display sa schimbe culoarea unui pixel de la alb la negru si inapoi la alb sau de la gri la gri.

Timpul de raspuns se masoara in milisecunde (ms). Si de obicei preferam valori de maxim 5-6ms pentru gaming.

Ce este Input Lag?

Input lag se refera la cat timp ii ia monitorului sa afiseze/proceseze o imagine de la momentul in care a primit semnal video de la placa video, pana la afisarea efectiva pe ecran.

Diferenta dintre Timp de raspuns si Input Lag

O diferenta importanta, ar fi ca producatorii de obicei nu arata sau nu zic in specificatii ce input lag are un monitor. Prefera sa afiseze doar un timp de raspuns.

Din punct de vedere tehnic, daca la timp de raspuns masuram cat de rapid isi schimba un pixel culoarea, ce masuram mai exact la input lag?

La procesarea imaginii. Primirea efectiva a semnalului, aplicarea de contrast, scalarea imaginii pe intreg panelul, adaugarea diverselor efecte de procesare (precum HDR, MotionFlow etc.)… toate acestea dureaza pana sunt procesate de chipul monitorului in timp real. Putem vedea diferente de 10ms si pana la 49ms pana un monitor reuseste sa proceseze toate acestea.

De ce conteaza ambele specificatii?

Daca pentru un utilizator normal, un monitor cu 6ms timp de raspuns si 49ms input lag este super ok, ba chiar totul i se pare ok, pentru un gamer sau un utilizator care vine de pe un monitor cu 4ms timp de raspuns si 10ms input lag diferenta se va putea simti. Poate nu exact, insa va exista sentimentul de lag/delay un pic deranjant.

Ce pot sa fac, cum aflu ce input lag are un monitor?

Poti consulta o baza de date precum cea de aici: https://displaylag.com/display-database/

De asemenea, daca te uiti dupa un monitor nou, nu uita sa cauti un review cu modelul pe care ai pus ochii.

 

Nu uita sa te abonezi la canalul Petech de YouTube pentru a fi la zi cu noutatile 🙂

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.