Astazi discutam despre power bank-uri si cum sa alegem cel mai potrivit model pentru nevoile noastre. Power bank-urile sunt baterii portabile care pot fi folosite pentru a incarca dispozitive electronice, de la telefoane si gadgeturi mici, pana la laptopuri.
Ce este un Power Bank?
Un power bank este o baterie portabila care iti permite sa iti incarci dispozitivele electronice atunci cand nu ai acces la o priza. Acestea sunt extrem de utile pentru telefoane, tablete si alte gadgeturi, dar exista si modele care suporta incarcarea laptopurilor.
Cum Alegem un Power Bank?
1. Capacitatea Bateriei
Primul lucru la care trebuie sa te gandesti este ce dispozitive vrei sa incarci si ce capacitate au bateriile lor. De exemplu, daca ai un Samsung Galaxy S23+ cu o baterie de 4700 mAh (gasesti cati mAh are bateria telefonului tau folosind site-uri precum GSMarena), vei avea nevoie de un power bank care sa poata oferi cel putin aceasta capacitate. Tehnic vorbind. Dar e o idee mai complicat de atat. Vezi mai jos.
2. Eficienta Transferului de Energie
Trebuie sa stii ca transferul de energie nu este 100% eficient.
De obicei, eficienta este intre 80-90%. Eu de obicei ma gandesc la 85%… ca un fel de mijloc.
Asta inseamna ca un power bank de 10.000 mAh va avea, in realitate, doar 8500 mAh utilizabili. Asta inseamna ca daca vrei sa-ti incarci telefonul de doua ori, vei avea nevoie de un power bank de cel putin 12.000 mAh, in cazul unui Samsung S23+. (logica din spate: 85% din 12000 mAh = 10200. Doua S23+ au 4700*2 deci 9400 mAh. Numai bine, mai e si un pic de rezerva. Sau in caz de nu e atat de eficient powerbank-ul.)
3. Alte Criterii Esentiale
- Compatibilitate MagSafe: Daca folosesti produse Apple, poate fi util sa alegi un power bank compatibil cu MagSafe.
- Incarcare Wireless: Unele power bank-uri ofera si aceasta optiune.
- Tehnologii de Incarcare Rapida: Verifica daca power bank-ul suporta Quick Charge sau Super Fast Charge.
- Incarcare Solara: Exista modele care ofera si aceasta functionalitate, dar merita doar daca au un panou solar puternic.
- Numarul de Dispozitive: Multe modele permit incarcarea a 2-3 dispozitive simultan.
4. Recomandari
- Capacitate: Asigura-te ca ai cel putin 2 sau 3 incarcari pentru telefonul tau. Pentru un S23+, asta inseamna un power bank de cel putin 16.000 mAh.
- Marime: Alege un model mai mare decat crezi ca ai nevoie, deoarece bateriile se degradeaza in timp.
- Branduri Recomandate: Baseus, Xiaomi, ADATA, Tellur, Samsung si Green Cell. Eu nu am avut probleme cu aceste branduri. Garantat mai exista si alte branduri care fac produse ok.
Incearca sa nu recurgi la un power bank second hand. Celulele de Li-ion din interior se degrazeaza cu timpul si cu utilizarea. Asa ca nu stii ce cumperi. Iar economia pe care crezi ca o faci nu este asa wow.
Power Bank-uri pentru Laptopuri
Alegerea unui power bank pentru laptopuri este putin mai complicata. In primul rand, laptopul trebuie sa suporte incarcarea prin USB-C. Modelele mai noi de la Apple, Dell XPS, HP EliteBook si Lenovo ThinkPad sunt compatibile.
1. Puterea de Incarcare
Asigura-te ca power bank-ul poate oferi suficienta putere. In general, ai nevoie de cel putin 30W, dar poate fi necesar si mai mult, in functie de laptopul tau. Exista modele care ofera 65W si peste.
2. Capacitatea in Whr
Pentru a compara mai usor, poti calcula capacitatea power bank-ului in Whr (Watt-hour). De exemplu, un power bank de 20.000 mAh la 3.7V are 74 Whr. Dupa ce scazi 20% pentru a compensa pierderile de eficienta, ramai cu aproximativ 59 Whr.
Ceea ce este decent. La multe modele iti ajunge de macar o incarcare de baterie.
Concluzie
Sper ca acest ghid te-a ajutat sa intelegi mai bine cum sa alegi un power bank potrivit pentru nevoile tale. Nu uita sa verifici toate specificatiile si sa alegi un model care sa iti ofere siguranta si eficienta de care ai nevoie.
Daca ai intrebari sau experiente de impartasit, lasa un comentariu pe YouTube, la varianta video a acestui articol, mai jos.