EVGA introduce iCX – 9 senzori pe placa ta video

Cei de la EVGA au introdus tehnologia iCX, si se lauda cu 11 patente. Practic, au pus inca 9 senzori pe PCB, au efectuat imbunatatiri la designul backplate-ului si al placii de metal de pe …

evga icx

Cei de la EVGA au introdus tehnologia iCX, si se lauda cu 11 patente. Practic, au pus inca 9 senzori pe PCB, au efectuat imbunatatiri la designul backplate-ului si al placii de metal de pe fata placii si cu EVGA Precision XOC prezinta… definitia racirii interactive. (?!)

De ce a aparut iCX?

Cei de la EVGA s-au bazat pe ideea de a ‘linisti’ gamerii, astfel incat acestia sa inteleaga mai bine cum functioneaza placa lor. Discutam despre monitorizarea temperaturilor in mai multe puncte cheie si nu doar a chipului video si altele.

EVGA iCX nu e doar o versiune de cooler, ci face mult mai multe. Cateva detalii din ce aduce iCX:

  • 9 senzori pentru a monitoriza temperatura placii, senzori ce pot afisa temperaturile in EVGA Precision XOC si pe display;
  • Control asincron al ventilatoarelor. Practic, la o placa video cu 2 ventilatoare fiecare se pot controla independent, si se poate crea un profil pentru fiecare. Interesant… daca ne jucam bine cu chestia asta, am putea reduce din zgomot si raci mai eficient placa;
  • Thremal LED Display System – ai iluminare RGB si iti poti seta alarme vizuale pentru temperaturi… pentru ca RGB;
  • Paletele radiatorului mult imbunatatite pentru un flux al aerului mai eficient;
  • Backplate-ul si metalul de pe fata placii lucrate pentru disiparea mai eficienta a caldurii degajate de placa;

Suna bine… mie mi se pare o idee prea mult pentru un gamer. Cred ca, cu un control atat de mare si atatia senzori, mergem deja spre segmentul de entuziasti? Ma rever la overclockeri si la cei ce au pe langa gaming, pasiunea de a avea o performanta cat mai mare de la sistemul lor.

Mai jos aveti o galerie cu prezentarile celor de la EVGA si una dintre placile ce vin cu iCX. Trebuie sa mentionez ca, cei de la Tomshardware au testat placa (un EVGA GTX 1080 FTW2 iCX) si au ajuns la o concluzie destul de logica: merita banii extra (din cate am inteles nu e vorba de o suma prea mare), dar e si mult marketing implicat. In sensul ca aceasta tehnologie ajuta… dar nu face minuni sau eu stiu ce. E interesanta si distractiva… dat fiind faptul ca e ceva nou.

Ce parere ai de iCX? Ti se pare o idee buna? Eu as fi curios sa vad o comparatie intre o placa EVGA cu iCX si una fara, dar si cum face fata iCX vs concurenta. Pana la urma, temperaturile/rezultatele ne intereseaza.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.