Asrock Fatal1ty – Overclock ca pe vremuri?

Pasionatii de overclock probabil isi amintesc cu drag de vremurile apuse, in care puteai sa faci overclock la orice procesor(desi unele obtineau rezultate mai bune ca altele). Sa fie clar, ma refer la Intel. De …

overclock sempron 2600+

Pasionatii de overclock probabil isi amintesc cu drag de vremurile apuse, in care puteai sa faci overclock la orice procesor(desi unele obtineau rezultate mai bune ca altele). Sa fie clar, ma refer la Intel. De cand cu toata placerea celor de la intel de a limita overclock-ul pe chipseturile Z si pe procesoare cu K in coada, parca nu mai e asa distractiv. Exista mici exceptii – vezi pentium-ul overclockabil – dar nu e la fel.

Pe Skylake, doar cateva placi bazate pe chipsetul Z170 iti permit sa faci overclock pe unele procesoare non-K Skylake. In sfarsit cineva zice stop. Discutam despre cele doua placi de baza Asrock Fatal1ty – Hyper.fatal1ty-h170-performance-hyper-f309a85fa9a46557e43b6dc1d12f9977

Mai exact este vorba de o placa bazata pe chipsetul B150 si una pe H170. Acestea, datorita faptului ca au fost echipate cu diverse piese diferite fata de designul standard Intel, ne permit sa facem BCLK overclock(pe care doar Z170 poate) pe orice procesor Skylake. Cei de la Asrock au denumit capabilitatea asta Hyper-OC.

Desi momentan placile sunt disponibile chiar si in Romania la PC Garage aici si aici, s-ar putea ca in viitor acestea sa fie scoase si chiar sa nici nu mai apara placi de la Asrock cu capabilitati de genul. Asta deoarece cei de la Intel nu sunt prea multumiti de acest feature si se opun in mod activ in ceea ce priveste lansarea unor astfel de placi de baza. (vezi seria Sky OC de la Asrock care a disparut subit de pe piata)

Inteleg ideea celor de la Intel in ceea ce priveste overclock-ul. Inteleg de ce nu le convine acest feature pe placile celor de la Asrock. Ce nu inteleg, e pretul acestor placi de baza – la noi sar de 600 de lei amandoua iar diferenta in momentul in care scriu randurile astea e de 17lei.

Ce s-a intamplat cu zilele in care faceai overclock pentru a obtine o performanta mai buna, din hardware-ul tau slabut? In ultimii ani overclockul a devenit o pasiune costisitoare si oarecum degeaba pentru multi utilizatori. As vedea util un overclock la un Pentium Skylake, pentru a obtine performante mai bune in jocuri sau alte aplicatii. Dar sa poti face overclock doar la procesoare care sunt deja destul de performante pentru setup-ul multora, e cam anost.

Inca imi amintesc de saracul Pentium 4, pe care il forjam in overclock ca sa ruleze mai ok GTA San Andreas(parca?). Atunci simteai cu adevarat beneficiile ideii de overlock. Imbunatatire de performanta, cu costuri minime. Clar ca, daca schimbam procesorul obtineam un plus mult mai mare dar macar mai imi imbunatateam situatia daca nu puteam face un upgrade.

Pentiumul de azi, Skylake, daca nu duce nu duce. Poti incerca un alt procesor. Mi se pare ca toata tactica celor de la Intel in ceea ce priveste overclock-ul strica mult din ideea de overclock pe care o stiam candva.

Tu ce parere ai? Ai facut overclock pe vremuri? Inainte de seriile i de la Intel?

Cel mai interesant overclock ce l-am obtinut, prin 2007, a fost pe un AMD Sempron 2600+. 3001Mhz timp de 25 de minute(de curiozitate sa vad cat poate el si/sau placa de baza) si stabil 48h la 2670Mhz. Un overclock urias tinand cont ca procesorul venea la o frecventa de 1600Mhz. Poza mai jos (da, e un screenshot de pe un CRT de 17inch :-)) ) + Galerie cu placile de baza amintite in articol.

overclock sempron 2600+

 

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share si spune-ne cu ce overclock pe hardware ‘antic’ te lauzi.

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.