AMD Ryzen 2700X a primit un overclock la 6GHz pe LN2

Daca tot e proaspat lansat, Ryzen 7 2700X a fost dus pana la 6GHz de catre un overclocker. Mai exact 6009.34MHz. Recordul apartine overclocker-ului cunostuc ca si ‘der8auer’. Omul are si un canal de Youtube …

Daca tot e proaspat lansat, Ryzen 7 2700X a fost dus pana la 6GHz de catre un overclocker. Mai exact 6009.34MHz.

Recordul apartine overclocker-ului cunostuc ca si ‘der8auer’. Omul are si un canal de Youtube (link in sursa), si nu este un strain in overclocking. Daca esti interesat de overclocking, garantat vei gasi cateva video-uri interesante pe canalul lui.

Despre recordul de 6GHzAsus ROG Crosshair VII Hero

Nu e chiar asa usor, intai a testat mai multe chipuri, pentru a le selecta pe cele mai bune/potrivite pentru LN2. Recordul a fost atins cu o placa de baza Asus ROG Crosshair VII Hero, bazate pe chipsetul X470 de la AMD.

Placa de baza a fost pregatita pentru acest overclock prin eliminarea unor heatsink-uri si ornamente (acele scurturi) si apoi a aplicat niste vaselina pe ea, pentru a preveni condensarea. Clar ca, un astfel de overclock nu e la indemana oricui.

Trebuie mentionat ca Der8auer a obtinut cei 6GHz pe toate 8 core-uri si a scos un scor de 2627 puncte in Cineench R15. Destul de aproape de detinatorul recordului (un i7-7820X).

Ce este LN2?

Unele placi de baza au un mod care permit folosirea nitrogenului lichid pentru racire. De obicei astfel de placi sunt folosite in competitii de overclocking sau pentru teste. Aceste placi de baza de obicei sar de 300$ ca pret.

Inutil sa mai zic, aceasta setare la aceste placi de baza nu ne aduc nici un avanaj… nitrogenul lichid e greu de obtinut si scump. Si vine si cu o serie de restrictii.

Totusi e distractiv sa vedem astfel de recorduri, e interesant cat de mult poate ‘duce’ un chip. Ryzen 2700X pare sa fie bun pentru overclock. Clar ca nu poti visa la 6GHz acasa, dar probabil poti spera la rezultate bunicele versus frecventele stock cu o racire cat de cat ok.

Mai jos clipul (11minute) in limba engleza:

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.