Seagate lanseaza un hard disk de 10 TB

Seagate a lansat un nou hard disk cu destinatia Enterprise, de 3.5inch si o capacitate de 10 TB. Ce aduce cu adevarat nou, pe langa capacitatea foarte mare de stocare, este arhitectura bazata pe heliu. …

seagate lanseaza un hard disk de 10 TB

Seagate a lansat un nou hard disk cu destinatia Enterprise, de 3.5inch si o capacitate de 10 TB. Ce aduce cu adevarat nou, pe langa capacitatea foarte mare de stocare, este arhitectura bazata pe heliu.

Cei de la seagate sunt destul de secretosi in ceea ce privesc performantele sau specificatii precum cache-ul sau rotatiile pe minut. Se banuie totusi ca ar fi vorba de un hdd cu 7200rpm, cu un cache imbunatatit si mai performant. Noul hard disk este constituit din 7 platane si 14 capete. Adica inca doua platane si 4 capete de citire versus generatia veche.

Hard disk-ul vine cu Seagate PowerChoice, iar producatorul se lauda ca acest hard disk consuma cel mai putin curent per TB, din ce exista momentan pe piata. Totodata produsul vine si cu PowerBalance, o functie care poate reduce rotatiile platanelor pentru a economisi energie. Inca un plus mentionat de Seagate, este faptul ca acesta este mult mai usor decat celalalte hdd-uri ale sale. Un avantaj bine venit tinand cont ca discutam de mediul enterprise, si in unele situatii spatiul si greutatea pot deveni o problema.

Drive-ul vine cu porturi SATA de 6 Gbps si SAS de 12 Gbps, exclusiv pentru aceasta varianta de 10 TB.

Varianta de 8TB vine cu un cache dedicat NVM, si ofera o performanta incredibila. Seagate a anuntat ca si hdd-ul de 10 TB are la baza un algoritm avansat de cache, probabil similar cu cel de pe hard disk-ul de 8 TB.

Arhitectura bazata pe Heliu

Ok, acum partea interesanta. La ce se refera aceasta idee, si ce beneficii aduce?

Utilizand heliu in interiorul unui HDD, reduce rezistenta pe care o ofera aerul pieselor din interiorul acestora. Asta, reduce vibratia si tremuratul capului de citire. Astfel, platanele se invart mai usor si economisesc energie avand nevoie de mult mai putina putere din partea motorului pentru a se invarti. Reducerea vibratiilor aduce de la sine posibilitatea de a monta platane mai subtiri si mai multe in interiorul hard disk-ului pentru o capacitate mai mare.

Acest val de hard disk-uri cu heliu creste rapid si pe buna dreptate. Sunt mai eficiente(sunt mai reci, consuma mai putin) si tin mai mult(hdd-ul din acest articol are o viata de 2.5milioane de ore MTBF vs 2milioane cat are un hard disk de generatie veche de la Seagate).

Desi sunt fan SSD si vreau ca acea tehnologie sa avanseze mult mai bine si mai rapid, sunt de parere ca imbunatatiri pe partea hard disk-urilor sunt foarte importante mai ales intr-un astfel de mediu – Enterprise.

Sper ca astfel de variante, de mare capacitate sa apara si in variantele mai ‘consumer’, dar si sa scada pretul hard disk-urilor si unitatilor de stocare. Ce ofera cei de la Seagate este un pas bun inainte pentru ei, si probabil ii va ajuta a mai castige teren pe piata.

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.