Intel da detalii despre Sunny Cove – o arhitectura noua cap-coada

Sunny Cove este prima micro-arhitectura noua lansata de Intel, de la Nehalem incoace. Adica de vreo 9 generatii de procesoare. Mai exact: totul, pana la Coffee Lake, era bazat pe o micro-arhitectura anume, asupra careia …

sunny cove intel

Sunny Cove este prima micro-arhitectura noua lansata de Intel, de la Nehalem incoace. Adica de vreo 9 generatii de procesoare.

Mai exact: totul, pana la Coffee Lake, era bazat pe o micro-arhitectura anume, asupra careia s-a intervenit cu imbunatatiri tehnologice, revizii etc. Intel vrea sa lanseze acum un design nou de la zero.

Daca te ajuta, te poti uita la ‘vecini’ ca sa intelegi exact la ce se refera ideea asta de arhitectura noua: AMD Zen (deci procesoarele Ryzen/Threadripper/etc.) este o arhitectura complet noua daca o comparam cu cea pe care se bazau procesoarele anterioare – Stars.

ATENTIE! Sunny Cove e numele de cod pentru designul core-urilor. Nu neaparat al urmatoarelor procesoare lansate de Intel.

Cand vedem procesoare cu Sunny Cove?

Intel a spus ca vom vedea produse cu core-urile Sunny Cove in… 2019. Sper ca in prima jumatate a anului.

Procesoarele vor fi bazate pe procesul de fabricatie de 10nm DUV al celor de la Intel.

Sunt vesti foarte bune si ne arata ca Intel e constient ca trebuie sa faca un pas puternic inainte pentru a se lua ‘la tranta’ cum trebuie cu AMD, care a facut o treaba buna cu Zen si pregateste Zen+.

Niste imagini pentru geek-eri:

Deci…

Din punctul meu de vedere, daca in 2019 reusesc cei de la Intel dar si cei de la AMD sa prezinte noile arhitecturi impreuna cu niste produse bazate pe ele, va fi un an bun pentru procesoare.

Vom vedea tehnologii noi, mai optimizate, mai eficiente si toate cele. Cat ne va afecta portofelul urmeaza sa aflam. Intre timp, hai cu performanta!

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.