3 minute despre placa video: de cata memorie video ai nevoie?

Mai sus ai un video scurt din seria ‘3 minute despre’, ce iti prezinta esentialul despre cata memorie video ai nevoie in functie de ce jocuri planuiesti sa te joci. Hai sa discutam putin mai …

Mai sus ai un video scurt din seria ‘3 minute despre’, ce iti prezinta esentialul despre cata memorie video ai nevoie in functie de ce jocuri planuiesti sa te joci. Hai sa discutam putin mai mult despre acest lucru.

E clar ca, desi importanta, cantitatea memoriei video a placii tale video nu este singurul factor care determina performanta placii video.

De cata memorie video ai nevoie?

Acum ca am stabilit ca nu este singurul element la care trebuie sa ne uitam, cum aflam de cata memorie video avem nevoie?

Pe langa verificarea cerintelor oficiale ale jocurilor ce dorim sa le jucam, avem mai jos si o galerie cu niste teste ce arata memoria video folosita in timpul rularii acestora.

Cei mai importanti factori care afecteaza cantitatea de memorie video necesara sunt: rezolutia si antialiasing-ul. Cu cat cresc acestea, cu atat creste si nevoia de memorie video.

De ce?

Fiindca creste numarul de pixeli pe care placa video trebuie sa ii proceseze.

Mai jos avem niste grafice care ne arata memoria video utilizata in timpul rularii unui joc anume, la o anumita rezolutie cu si fara antialiasing.

(grafice preluate de pe TweakTown.com)

NOTA: VRAM Consumption (AA disabled) = consum de memorie video fara antialiasing; VRAM Consumption (with AA applied) = consum de memorie video cu antialiasing activ;

Astfel putem spune urmatoarele:

  • pentru a rula jocurile moderne la rezolutii 1920 x 1080 – FullHD, la detalii maxime, in principiu 4096 MB vram ne ajung;(4GB)
  • pentru 4K, e recomandat sa ne orientam spre 8192 MB mai ales daca ne place sa folosim si antialiasing. (8GB)
  • pe un laptop cu un ecran de o rezolutie foarte comuna precum 1366 x 768, 4GB memorie video nu ne prea incalzeste cu nimic. In majoritatea scenariilor este pur si simplu o schema de marketing, deoarece nu vom apuca sa folosim toata memoria video prezenta. Chipul grafic conteaza mai mult.

Ok, atunci la ce specificatii sa ma uit cand vreau sa cumpar o placa video?

Pentru a analiza performanta unei placi video dupa specificatii, trebuie sa luam in calcul mai multe lucruri pe langa cele obisnuite (porturi, slot, alimentare separata) :

  • Seria si modelul procesorului grafic (ex: nVidia GTX1060, Pascal GP106);
  • frecventa procesor grafic si frecventa Boost clock (in MHz);
  • tip memorie (GDDR5/GDDR3);
  • dimensiune memorie (2048 MB etc.);
  • BUS memorie (192bit etc.);
  • frecventa memoriei (MHz) si latimea de banda maxima (GB/sec);
  • tipul racirii – single/dual slot; un lucru bine de facut este sa analizam daca placa pe care am pus ochii nu are si un sistem de racire mai performant decat cel standard (vezi editii precum: DirectCU, Windforce etc.);

Mai usor

Cel mai usor, si corect ramane metoda benchmark-urilor si a testelor reale in jocurile dorite de noi. Astfel vom avea un rezultat cat mai concret si real prin care putem alege fara indoiala placa video mai puternica pentru bugetul nostru.

Pur si simplu cautand modelele ce ne intereseaza pe 3Dmark, sau efectiv pe Google dupa review-uri, putem afla la diverse rezolutii si pe diverse configuratii cum se comporta o placa video. Pentru modelele populare(mai ales mediile/varfurile de gama, pe partea de low-end nu prea se fac review-uri ample), putem gasi lejer teste in care singura componenta diferita este placa video.

Concluzii

Daca acest articol sau videoul te-a ajutat sa te lamuresti care-i treaba cu memoria unei placi video si cum/cat ar trebui sa te intereseze cand cauti sa iti cumperi o placa video, da-i un share articolului si videoului si nu uita sa te abonezi la canalul nostru de YouTube.

Nu uita sa lasi si un comentariu cu parerea ta despre acest subiect 🙂

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.