Cum curatam de praf un desktop pc – curatenia de primavara

In videoul de mai sus si in acest articol voi povesti cum iti poti curata usor pc-ul, pentru a ii prelungi viata si pentru a preveni problemele cu temperatura. Cum am curatat pc-ul? Am suflat …

In videoul de mai sus si in acest articol voi povesti cum iti poti curata usor pc-ul, pentru a ii prelungi viata si pentru a preveni problemele cu temperatura.

Cum am curatat pc-ul?

Am suflat cu aer comprimat(spray) cat de bine am putut tot pc-ul, insistand mai ales pe procesor, placa video, sursa si chipset. Acestea sunt componentele care se incalzesc cel mai mult si e foarte important sa fie cat mai curate. Am suflat si ventilatoarele + restul carcasei apoi cu o periuta insistat pe praful mai incapatanat si resuflat. Dupa asta, cu o carpa am sters bine interiorul carcasei si partea superioara a hard disk-ului.
Dupa ce interiorul este gata, am sters cu o solutie de curatat universala(nimic special) curatare de praf pc martie petechcarcasa.
Rezultatele sunt bune, chiar mai ok decat speram(mai ales la placa video). Am testat cu 3dMark Firestrike inainte si dupa curatare. Nu lua de-a gata rezultatele, acestea pot varia. Temperatura la care ruleaza pc-ul este afectata si de temperatura ambientala(din camera/locul unde este amplasat)

Iti recomand cu caldura sa iti cureti pc-ul o data la 6 luni, pentru a fi sigur ca nu vei intampina probleme cu temperaturile.

Idei utile pentru cand vrei sa iti cureti singur pc-ul

Mai jos, o serie de idei utile, ce te pot ajuta in momentul in care iti faci curaj sa iti cureti singur pc-ul:

  • clar, pc-ul trebuie oprit si deconectate toate cablurile(inclusiv periferice);
  • daca folosesti un spray cu aer comprimat, foloseste-l in burst-uri. Nu apasa in mod continuu, nu va fi la fel de eficient/puternic jetul de aer;
  • cutiile cu spray cu aer comprimat se racesc in timp ce sunt utilizate. Isi pierd putin din putere in momentul in care o fac… fa o mica pauza cand simti ca spray-ul este foarte rece;
  • daca folosesti un compresor, ai grija sa nu il dai prea tare si sa afectezi componentele;
  • nu ignora sursa. Si ea trebuie suflata de praf. Nu iti recomand sa o desfaci decat daca stii ce faci;
  • daca trebuie sa folosesti o pensula/periuta pentru a curata vreo componenta, ideal ar fi sa ai o pensula din par natural, pentru a evita acumularea de electricitate statica. In orice caz, nu forta si nu apasa excesiv pe componentele micute de pe placa de baza/placa video;

 

De ce sa iti cureti pc-ul periodic?

1. Previi problemele cu temperatura, si eventuale defectiuni (da, o acumulare excesiva de praf poate cauza probleme serioase).
2. Mentii performanta la un nivel maxim (vezi thermal throttling).
3. Un pc rece, produce mai putin zgomot – ventilatoarele se pot ajusta la o turatie mai scazuta.
4. Nu e scump si o poti face rapid chiar si tu.
Ar trebui sa te avertizez ca daca ai un sistem cumparat ce are un sigiliu de garantie, daca il rupeti vei pierde garantia, daca mai este valabila. Pentru restul scenariilor(pc luat pe piese etc.) aceasta curatare nu afecteaza garantia sau componentele(ba din contra).

 

Nu uita sa te abonezi la canalul peTech pe YouTube daca ti-a fost util articolul si videoul, dar si pentru a fi la curent cu noutatile!

SUBSCRIBE & LIKE!

Youtube: https://goo.gl/nwFG4o
Facebook: https://www.facebook.com/petechoficial
Twitter: https://twitter.com/peTech_ro

Despre video:

Sistemul ce apare in video este un sistem pe care mai testez diverse lucruri, nu este folosit ca si pc de zi cu zi… este echipat cu:
– Procesor Intel Dual Core G3420 Haswell;
– Placa de baza Asus h81m-k;
– 2 x 4Gb DDR3 1333Mhz Kingston;
– Nvidia Gtx 650 2gb GDDR5;
– HDD 1Tb Western Digital, sursa Spire si carcasa Delux;

Acest video a fost filmat dintr-o bucata (cu o mica intrerupere)… cred ca e cel mai lung video filmat pana acum :)) deci daca gasesti vreo balba… emotiile :))

Ce am folosit in video:
– 2 tuburi de aer comprimat;
– o surubelnita;
– carpa;
– o perie/periuta care e folosita doar pentru a curata pc-ul/tastatura;
– solutie universala de curatat, pentru exteriorul carcasei;

Daca vrei sa vezi o curatenie generala pentru un laptop, vezi si video-ul in care curat si schimb pasta termoconductoare la un laptop Lenovo.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.