Majoritatea surselor vin certificate 80 PLUS. Si vedem diferite etichete si standarde. Care-i faza cu 80 PLUS?
Lansat in 2004, programul 80 PLUS este un program de certificare voluntar, in sensul ca nimeni nu obliga producatorii de surse sa isi certifice produsele. Numele vine de la faptul ca 80% este nivelul minim de eficienta pe care o sursa trebuie sa il indeplineasca la 20% incarcare, 50% incarcare si la 100% incarcare. De asemenea, cu un factor de putere de cel putin 0.9 la incarcare maxima.
Inainte de toate, cum adica eficienta?
Pe scurt: Sa presupunem ca sursa noastra livreaza 350W sistemului. Dar din priza, trage defapt 410W. Asta inseamna ca la acel nivel de incarcare ca are o eficienta de 0.85, adica 85% (350/410). Cei 60W care se pierd pe drum, produc doar caldura si atat.
Cu cat sursa e mai eficienta, cu atat produce mai putina caldura si consuma mai putina energie. Ne intereseaza mai ales partea legata de caldura, fiindca aceasta poate afecta durata de viata a sursei si a componentelor interne. Pe deasupra, o sursa rece moderna produce si mai putin zgomot – prin modificarea turatiei ventilatorului sau oprirea complete a acestuia unde e cazul.
Cate tipuri de 80 PLUS exista?
De la mai putin efficient la cel mai efficient avem 80 PLUS, 80 PLUS Bronze, 80 PLUS Silver, 80 PLUS GOLD, 80 PLUS Platinum si 80 PLUS Titanium.
Trebuie sa mentionez ca doar certificarea Titanium are si al 4-lea nivel de incarcare la care trebuie sa aiba o eficienta ridicata. Mai exact, ca o sursa sa fie certificata Titanium trebuie sa aiba o eficienta buna si la 10% incarcare. Un aspect oarecum important, datorita faptului ca producatorii pot ‘seta’ sursele astfel inca sa atinga eficienta necesara pentru certificare doar la nivelele la care se testeaza.
Cel mai popular si recomandat standard este 80 GOLD. Acesta ofera un balans decent intre cost si eficienta. Sursele certificate platinum sau titanium pot ajunge la preturi foarte mari si… in majoritatea scenariilor nu are sens sa cheltui chiar atat de mult pe o sursa. Daca ai un sistem ce functioneaza mult timp si eventual cu operatiuni critice, merita sa investesti peste Gold. Altfel, Gold isi va face treaba mai ales ca nu doar certificarea conteaza.
De ce nu doar certificarea conteaza?
Nimic nu e perfect, iar ca multe astfel de programe si programul 80 PLUS de certificare are mici hibe. Uite niste potentiale probleme:
- Metodologia de test permite producatorilor sa trimita ‘golden’ samples. Adica acele modele dintr-o serie de surse care se stiu ca merg bine. Practic se poate trisa. Ai 2 surse identice dar datorita variatiilor in procesul de productie una e mai buna – acela e golden sample-ul. Iar daca tu trimiti acea sursa la verificare, evident ca nu va reprezenta chiar 100% correct eficienta produsului finit ce poate ajunge la consummator.
- Nu se prea fac mentiuni de echipamentul efectuat in testari.
- Nu poti sa zici ca nu au cum sa apara ambalaje cu logo-ul 80 PLUS false. Adica surse care n-au nici o treaba cu eficienta sunt marketate ca fiind certificate.
Deci iti trebuie o sursa certificata 80 PLUS
De-asta vrei o sursa cat de eficienta iti permite bugetul, preferabil 80 PLUS Gold:
- mai putina caldura;
- mai putin zgomot;
- consum de energie mai redus;
- componentele tale sunt in siguranta;
Totodata, datorita micilor hibe in certificare, trebuie sa apelezi la producatori seriosi si preferabil cu un istoric bun. Un producator renumit nu prea umbla cu smecherii… oricum ar trebui sa cauti un review la modelul de sursa dorit inainte sa il cumperi.
Daca ti-a fost util articolul da-i un share – poate ii ajuta si pe altii! Si nu uita sa te abonezi la canalul YouTube peTech!
Apropo, ai vazut care sunt componentele unui calculator?