Athlon 200GE a fost anuntat de catre AMD. Seria Athlon, prezenta de 20 de ani pe piata, vine cu placa video integrata Radeon Vega si un TDP de doar 35W in 8 septembrie.
Pe langa 200GE vom vedea si Athlon 220GE si 240GE. Dar momentan se stiu cateva detalii doar despre Athlon 200GE.
Inainte sa merg in detalii despre de ce imi place ce anunta AMD cu noile Athlon-uri, hai sa vedem specificatiile noului procesor.
UPDATE: intre timp, procesorul a aparut pe PCgarage – AMD Athlon 200GE costa aproximativ 276lei. E un pret bun.
Specificatii AMD Athlon 200GE
- Frecventa: 3.2 GHz;
- Arhitectura: Zen pe 14nm;
- TDP: 35W;
- Core-uri: 2;
- Thread-uri: 4;
- Memorie: DDR4 2677 MHz;
- Cache (L3): 4MB;
- Placa video integrata: Radeon Vega (3CU, adica 192 shaders);
- Pret recomandat: 55$;
Avem deci, raportat la generatia Coffee Lake, consum mai mic decat un Celeron, core-uri si thread-uri ca Pentium, cu placa video decenta integrata si memorie RAM mai rapida o idee.
Nu-i rau.
De ce cred ca Athlon 200GE e o veste buna?
E ceva ce ii lipsea lui AMD. Ceva ieftin, care sa tina piept celor de la Intel – mai exact competitie pentru Celeroane si Pentium-uri.
Iar specificatiile de pana acum, sunt chiar ok pentru pretul recomandat de producator de doar 55$. Ca idee, Pentium Gold 5400 are pretul recomandat de 86$ – pe PCgarage e 263 de lei in momentul de fata.
Care-i treaba? Nu prea stim date despre performanta propriu zisa a procesorului, dar placa video – Radeon Vega 3 – din punct de vedere al performantei este undeva intre variantele integrate de la Intel UHD 610 si UHD 630. Ba chiar in unele teste, Vega 3 bate UHD 630.
Asa si?
Daca Athlon 200GE reuseste sa stea in performantele Pentium Gold 5400, cu performante mai bune pe partea de grafica si cu un consum mai mic (35W vs 54W)… efectiv vom vedea o crestere in ceea ce priveste performanta celor mai ieftine procesoare desktop de pe piata. Si e bine sa mai avanseze in performanta si acest sector! Fiindca are destul de multe vanzari.
Din punctul meu de vedere, cele mai slabe si accesibile (ca si pret) dispozitive, dau un oarecare ritm al pietei. Exact ca la smartphone-uri. Optiunile ieftine sunt de obicei folosite de utilizatorii incepatori si pot in unele cazuri dicta cat de mult interactioneaza pe viitor cu tehnologia.
Un utilizator care isi permite momentan doar un sistem entry-level, si nu are acces de calitate la mai nimic din cauza asta… e oarecum indepartat de tehnologie sau isi pierde mult timp folosind-o. Sau nu are atatea sanse sa realizeze potentialul unui hardware mai puternic daca hardware-ul ce il detine nu ii permite nici macar sa incerce ceva.
Un exemplu ar fi, cum se misca Facebook sau YouTube pe cele mai ieftine dispozitive de pe piata. Sau un Photoshop pe un Celeron G4900 cu 4GB RAM. Sunt ferm convins ca pe Athlon 200GE sau pe 220GE se va misca mai bine – are totusi 4 thread-uri. Astfel, cine stie? Poate cineva realizeaza ca e chiar pasionat de editare foto si incepe cu un 200GE. Apoi isi va face upgrade.
Din ce date am gasit despre Radeon Vega 3, in 3D Mark la FullHD e foarte aproape sau depaseste in unele teste placa video integrata Intel UHD 630 si… sta intre Nvidia GeForce 920 si 920MX. Da, nu vei bate recorduri mondiale in benchmark-uri. DAR, discutam de o placa video integrata, pe un procesor cu un consum mai mic decat un Pentium, ce are sanse sa fie mai performant decat acesta.
Ceva… gaming? Cu Raeon Vega 3 pe un Athlon la 55$?
Ai tupeu sa ceri gaming de la un procesor asa ieftin. Si totusi, am vazut pe Notebookcheck teste cu ~50 FPS pe setari medii la 1366 x 768 pixeli. Iar in Team Fortress 2, peste 60 FPS.
Farming simulator 17 merge si el pe medium la 1366 x 768 cu 44-72 FPS. Dota 2 Reborn duce ~45 FPS pe detalii medii. Diablo III si el, jucabil pe la 51 FPS.
Deci probabil vei putea totusi macar sa incerci jocurile si daca te abtii si stai pe setari mai spre low-medium… ai sanse sa si joci ceva cu FPS-uri decente. Asta fara o placa video dedicata.
Concluzii
Astept lansarea si niste recenzii/teste. Chiar sunt curios ce pret va avea in Romania si ce primim de la un procesor orientat spre low-budget, de la AMD.
Are potential sa fie bagat in cele mai accesibile sisteme de pe piata. Lucru care ar ajuta mult in tehnologizarea populatiei. Si e nevoie de asa ceva. Poti face mult mai multe decat sta pe un smartphone cu tehnologia, si doar un desktop/laptop iti permite sa experimentezi unele lucruri. ( cum ar fi inceputuri in: programare, editare foto, etc.)
UPDATE: intre timp, procesorul a aparut pe PCgarage – AMD Athlon 200GE costa aproximativ 276lei. E un pret bun.
Merita banii versus un Pentium G5400? Discutabil. In functie de test, e la nivelul lui, sau cu ~10% mai slab. Dar in gaming, Athlon 200GE, in multe titluri depaseste si i3-8100 cu placa sa video integrata. Deci… e un procesor foarte capabil de banii astia. Mi se pare o alegere foarte ok pentru un PC multimedia, de la care nu avem pretentii.
Cred ca AMD Athlon 200GE este un candidat perfect pentru un PC Entry-level, la care sa putem face ieftin un upgrade de procesor (ma uit la un Ryzen 5), si adaugam o placa video dedicata ca sa obtinem un pc ce poate si ceva gaming decent… fara sa spargem banca.
In sfarsit Intel incepe sa aiba competitie in ceea ce privesc procesoarele, pe mai multe segmente.