Tastatura mecanica a devenit un element destul de dorit si privit chiar esential de multi. De la gameri, profesionisti precum creatori de continut, programatori, si de ce nu, chiar si efectiv entuziasti de tastaturi mecanice… toti apreciaza raspunsul tactil superior, durabilitatea si personalizarea pe care tastaturile mecanice o aduc in lumea perifericelor. Multa lume le prefera si nu vad cum s-ar putea intoarce la o tastatura clasica, cu membrana.
In acest articol vom despica firul in patru, sa aflam cat de cat in detaliu, cam tot ce trebuie sa stim atunci cand vrem sa facem primii pasi in lumea tastaturilor mecanice. Nu este un ghid exhaustiv, adica nu pot acoperi tot intr-un articol, dar sper sa ofere suficiente informatii incat sa fie util.
Ce este o tastatura mecanica?
O tastatura mecanica este un tip de tastatura pentru computere care foloseste switch-uri mecanice individuale sub fiecare tasta. Spre deosebire de tastaturile obisnuite cu membrana, unde apasarea unei taste presupune presarea unei membrane flexibile, intr-o tastatura mecanica fiecare tasta are propriul ei switch mecanic. Acest switch este format din mai multe parti, incluzand un arc si un mecanism de contact electric, care se activeaza (adica inregistreaza o apasare) atunci cand este apasat.
Cum alegi switch-urile?
Ca tot am mentionat cuvantul switch, hai sa il explicam.
Ce este un switch?
Switch-ul este mecanismul din spatele fiecarei taste de pe tastatura ta mecanica.
El este cel ce modifica feel-ul tastei, zgomotul ei si… greutatea de apasare. Unele switch-uri sunt mai ‘usor’ sau mai ‘greu’ de apasat (nu iti inchipui ca vei apasa taste cu ciocanul). Diferentele sunt observabile si tin de preferintele fiecaruia.
Si daca vrei sa mergem mai departe, hai sa discutam despre anatomia unui switch.
Un switch de tastatura mecanica este compus, de obicei, din:
- partea de sus a carcasei switch-ului
- stems (tulpina) – de obicei colorata dupa tipul switch-ului, pe ea se monteaza tasta/keycap-ul
- Leaves (placile/contactele metalice)
- Arcul
- partea de jos a carcasei
Switch-urile unei tastaturi mecanice, pot fi de 3 tipuri:
- Switch-uri linear
- Switch-uri tactile
- Switch-uri clicky
Diferenta dintre switch-uri clicky, linear, si tactile
Pe langa citirea specificatiilor, culoarea de multe ori diferentiaza tipurile de switch-uri.
Mai jos, luam pe rand fiecare tip de switch, apoi si o poza explicativa.
Linear
Culoare: rosu, galben, negru
Detalii: apasare netada,usoara si fara un feedback tactil – adica nu simti nimic cand se inregistreaza keystroke-ul (apasarea de tasta). Zgomot redus.
Tactile
Culoare: maro, transparent
Detalii: apasare cu ‘hop’ adica simti cand se inregistreaza keystroke-ul. Zgomot mai mare decat un switch linear.
Clicky
Culoare: albastru, verde
Detalii: apasare cu hop, ca la tactile, uneori ma ipronuntata dar cu zgomot mult mai mare.
Niste mentiuni
Exista mult mai multe culori derivate din acestea. De asemenea, exista si switch-uri ‘low profile’, adica cu un profil mai jos, astfel incat tastatura cu totul sa fie cat mai slim/joasa. Dar si acele culori mai exotice, se incadreaza de obicei in unul din cele 3 tipuri de mai sus si au propriile lor caracteristici.
Totodata, exista si variatii intre aceleasi tipuri de culori si uneori chiar si la acelasi producator. Cuvinte cheie precum ‘dustproof’ adica rezistente la praf sau alte caracteristici sunt adaugate. Capabilitatile de personalizare a unei tastaturi mecanice sunt… foarte vaste. Ai de unde sa alegi si pana la urma ajungi la formula aia perfecta, care iti place tie cel mai mult.
Daca te gandesti la prima ta tasatura mecanica, sa ai mare grija cu alegerea tipului de switch. Multi nu recomanda o tastatura mecanica cu switch-uri lineare (de exemplu Otemu Red) ca si prima tastatura mecanica. Asta din cauza ca, din cauza lipsei feedback-ului tactil adica nu simti cand se inregistreaza apasarea de tasta, risti sa faci ‘bottom out’ cand apesi tastele. Adica sa apesi complet pana in capat, mai mult decat e nevoie tastele. Asta poate duce la dureri si/sau discomfort pana te obisnuiesti cu acel tip de switch-uri.
Dar … ca si utilizator de astfel de switch-uri, pot sa zic ca odata obisnuit cu ele este o placere sa le folosesti si faptul ca sunt mai silentioase e de apreciat de catre cei din jur. (tastarea in viteza, agresiv pe o tastatura cu switch-uri clicky poate suna… interesant (nu in sensul bun) pentru colegii de birou)
Switch-uri mecanice vs optice
Sincer sectiunea asta e utila mai mult gamerilor hardcore, caci switch-urile optice au cateva avantaje in gaming. Dar daca nu joci la nivel competitional… sincer recomand switch-ruile mecanice. Nu mi se pare ca renteaza switch-urile optice.
Discutam de o rapiditate de aproximativ 5ms a switch-urilor optice versus cele mecanice. Probabil, in cele mai multe cazuri, factorul limitativ tot viteza de reactie a jucatorului este. Sau skill-ul. Mna, depinde de joc. De-asta nu pot sa zic ca merita switch-urile optice. Dar desigur, daca simti ca ai nevoie de cat mai mare viteza si bugetul nu reprezinta nici o problema… go for it 🙂
Producatorii switch-urilor conteaza?
Da. Acestia influenteaza atat calitatea switch-ului, cat si durabilitatea. Bineinteles, si costul 🙂
Daca vrei cele ma irezistente switch-uri, cel mai sigur pariu sunt de obicei switch-urile Cherry MX. De multe ori duc peste 100 milioane de apasari. Dar si pretul e o idee mai piperat.
Alternativ, switch-ruile Gateron sunt iarasi, foarte bune si surprinzator de calitative tinand cont ca sunt de multe ori sesizabil mai ieftine decat cele Cherry MX. Se gasesc de multe ori pe tastaturi low-mid budget.
Daca chiar vrei o optiune cat mai ‘de buget’, switch-urile Otemu iti vor face cel mai mult cu ochiul. Aceste switch-uri sunt prezente pe cele mai multe tastaturi low-budget. Uneori au mici inconsecvente de la switch la switch, adica nu se simt ideal mereu si identic, chiar daca sunt ‘identice’. Dar sunt mega ieftine, comparat cu cele de mai sus.
Totusi, desi sunt cele mai ieftine de obicei, switch-urile Otemu nu sunt neaparat de evitat. Am 2 tastaturi, una cu switch-uri Otemu Blue, si una cu Switch-uri Otemu Red. Ambele au fost agresiv folosite peste 3 ani (cand zic agresiv, zic folosite minim 6h pe zi, aproape zilnic). Un singur switch semi-defect, reparat prin inlocuire caci producatorul a dat in cutie vreo 4 switch-uri de rezerva. Genial. Tastaturile inca merg, de pe cea cu Otemu Red scriu acum (cealalta a ramas de backup). Desi ieftine versus alte tastaturi mecanice, inca merg si inca au viata in ele.
nota: este vorba despre Redragon Rudra K565R Otemu Blue si Redragon Anvia TKL K614 Otemu Red. Le-am luat de pe PCgarage.
Cum alegi tipul de switch?
Si totusi, ce tip de switch ti se potriveste tie? Cum afli?
Pe langa raspunsul cel mai evident – testeaza live, lucru care e posibil daca ai vreun magazin mare cu showroom sau un amic care are o tastatura mecanica (sau mai multe), te poti ghida dupa modul in care folosesti tastatura actuala si ce asteptari ai de la o tastatura.
Important: pentru prima ta tastatura mecanica, daca nu poti testa una live, iti recomand o tastatura cu switch-uri brown/maro. Daca nici nu vrei sa cheltui prea mult cu ea, recomand un Redragon cu Otemu Brown. Nu e nici prea clicky, dar nu e nici cu Switch-uri rosii sa fie fara feedback.
Cateva intrebari usoare te pot ajuta sa alegi rapid:
- Ce e cel mai important sau ce faci cel mai mult la PC? Gaming, scris sau programator/creator de continut?
- Te deranjeaza zgomotul sau esti intr-un mediu in care zgomotul ar deranja pe altii?
Daca la 2 raspunsul este da, nu lua o tastatura cu switch-uri clicky (cum ar fi cele albastre-blue), decat daca ai inca una si esti pregatit sa nu o folosesti pe cea cu switch-uri clicky. Daca nu esti hotarat si lucrezi de acasa sau nu conteaza zgomotul, sunt unii care considera switch-urile clicky ca oferind cel mai bun feedback. Si nu pot sa ii blamez… chiar si Otemu Blue suna si se simt foarte bine.
Daca la intrebarea 1 ai raspuns Gaming si e prima ta tastatura mecanica, ia ceva cu switch-uri tactile ieftin. Si cand iti permiti incearca si una cu switchuri lineare (ex: switch-uri rosii – Cherry MX Red, Otemu Red etc.). Poate te impaci cu switch-urile linear si ai si o viteza de reactie buna, incat sa performezi foarte bine cu switch-uri rapide.
Daca la intrebarea 1 ai raspuns ‘scris’, iti recomand ca mai sus, daca e prima tastatura mecanica sa incerci ceva cu switch-uri tactile (brown), dar in paralel sa incerci switch-urile clicky (albastre). S-ar putea sa te indragostesti de feedback-ul genial cand scrii. (ca sa nu fac o comparatie cu masina de scris, dar putem merge pana acolo cu o tastatura cu switch-uri clicky de calitate. Chiar se simte diferit de o tastatura cu membrana)
Daca la intrebarea 1 ai raspuns programator sau creator de continut, iti recomand o tastatura mecanica cu switch-uri tactile. Si daca sunt prea zgomotoase, incearca switch-uri linear.
Desigur, poti alege orice. Chiar si in cazul gamerilor, tot noi oamenii suntem factorul limitativ de cele mai multe ori. Sunt mai multe sanse sa gresesti tu, sa ai timp de reactie mai slab, sa ai un pic de lag sau te miri ce, chiar si o zi proasta… decat sa te tina in spate tastatura sau mouse-ul. (discutam de gear de doamne-ajuta, care functioneaza corect. Da, o tastatura pe membrana veche de 8 ani e posibil sa inceapa sa isi dea duhul dar alea sunt scenarii extreme)
Eu am folosit mult timp switch-uri clicky. Otemu Blue. Nevasta inca foloseste o tastatura cu astfel de switch-uri. Intre timp am trecut pe linear din cauza ca la momentul respectiv vroiam sa incerc o tastatura 60% (dimensiunea). Si era promo la Redragon Anvia K614. Care venea cu Otemu Red. Si mi-a placut. Asa ca inca o folosesc. Dar inca dezbat daca 60% nu e cam mica si un 65% sau 75% suna interesant (lipsa sagetilor uneori, doar uneori e enervanta… trebuie apasat Fn + WASD pentru sageti). Dar sincer, nici nu stiu… am testat switch-uri tactile, am detinut clicky si linear… poate ar fi cazul sa am si o tastatura cu switch-uri tactile (brown/clear). Ca sa ma lamuresc. Cel mai bun ‘test’ al unei tastaturi e cand o folosesti minim cateva luni. Vedem 🙂
Cat costa o tastatura mecanica?
Poate fi si ieftina. Mna, probabil mai greu <150 lei o tastatura mecanica… dar totusi nu o schimbi toata ziua deci nu e mult un 200-300 lei. Ceva de calitate e pe la 300-600 lei. Sau mai mult daca vrei ceva mai premium.
Dar de multe ori merita sa cheltui extra, mai ales daca stii ca ai anumite asteptari de la tastatura. Vrei anumite chestii, rgb etc.
Conteaza si marimea tastaturii
De multe ori la pret, dar si la feel si utilitate, conteaza si marimea tastaturii.
Marimile populare sunt:
- Full-Size (100%): tastaturile ‘normale’, cu toate tastele. Adica 104-105 taste. Are si tastele F, si numpad, si sageti si tot. Cea mai safe alegere caci… cu totii am avut una la un moment dat.
- Tenkeyless (TKL) sau 80%: sunt similare cu cele 100%, doar ca nu au keypad-ul numeric. Deci au aproximativ 87-88 taste.
- Tastaturi 75%: o versiune mai compacta a TKL cu tastele mai apropiate. Ai mai toate functionalitatile TKL dar cu vreo 80 de taste. Mai lipseste una-alta dar nimic esential.
- Tastaturi 65%: Inca avem tastele-sageti, dar doar 65-68 taste. Deci mult mai compact.
- Tastaturi 60%: foarte compacte si portabile, nu mai ai nici macar sagetile. De multe ori 61 de taste, deci ai doar esentialele. Destul de populara la cei ce vor mul spatiu pe birou si merg mai pe minimalism.
- Tastaturi 40%: si mai compacte. Adica de multe ori nici nu au cifrele traditionale. Se bazeaza mult pe layering si combinatii de taste pentru functionalitatile complete. Mai rare un pic.
Ce recomand?
Iti recomand sa nu te duci mai jos de TKL (80%) sau 75% daca nu ai incercat niciodata. Daca vrei ceva mai mic de 75%, gandeste-te la tastatura aia ca la bani pierduti sau fii pregatit sa ii dai retur :)). Nu toti gusta ceva gen 60%. De aproape 3 ani sunt pe 60% si inca ma gandesc daca sa nu urc la un 75%…
Dar daca stii ca folosesti des numpad-ul… ia una full-size.
De ce prefera unii tastaturi mai mici?
Nu intru in dezbateri despre incheieturi sau ergonomie si chestii. Personal, imi place ca tastatura nu ocupa asa mult loc, si distanta dintre maini e mai mica o idee iar in acelasi timp am mai mult spatiu cu mouse-ul. Cu tastatura full-size de multe ori mai loveam coltul tastaturii din dreapta cu mouse-ul. Poate era la mine problema, poate nu. Habar n-am.
Ce-i cert, as incerca un 75%. Cred ca m-ar multumi prezenta sagetilor si daca e suficient de compacta s-ar putea sa nu ma deranjeze marimea.
Si cred ca, multi merg pe tastaturi mici din acelasi motiv. Ergnomie, economie de spatiu si… parca e mai comod. Poate. Nu cred ca exista o dimensiune corecta. Fiecare foloseste ce i se pare lui sau ei ca e ok, comod, etc. Pana la urma ideea e sa iti faci treaba cu ea.
Diferenta dintre premium si ieftin la tastaturi mecanice
Ca la orice, se vede cand ceva e scump. Si se simte la folosire. Plus ca ai multe feature-uri. Facem o mica comparatie intr-un tabel cu ce diferente sunt de obice intre o tastatura mecanica ieftina si una mai premium.
Tastatura Scumpa | Tastatura Ieftina |
---|---|
Mix de plastic si aluminiu | Plastic, de obicei mai ieftin |
Keycaps PBT | Keycaps ABS |
Switch-uri Cherry MX | Switch-uri Otemu |
Iluminare RGB | Fara iluminare sau doar o culoare |
Software puternic | Software ieftin, de baza sau fara software |
Personalizabile (poti inlocui switch-uri dar si altele) | Nu se pot personaliza |
Cablu detasabil si uneori si wireless/bluetooth | Cablu fix si sanatate |
Taste, adica keycaps-urile PBT vs ABS. Chiar se simte?
Da. Chiar se simte. Tastele, adica keycaps-urile, din PBT sunt de obicei mai rezistente si cu o uzura mai uniforma. Deci pe langa ca se uzeaza mai greu, raman si mai fruoaste mai mult timp.
In paralel, sunt mai rezistente si al razele UV deci tastele mai speciale (culori mai aprinse) tin mai mult timp. Totodata, keycaps-urile PBT au si o textura anume… mai premium.
Deci da, keycaps-urile PBT sunt considerate superioare celor ABS. Evident, tastaturile cu PBT sunt si mai scumpe.
Ce e aia double-shot?
Keycaps-urile double-shot fac referinta la procesul de fabricare al tastelor. Teoretic, ar trebui ca o tasta cu injectie (shot) double-shot adica dubla, sa retina lizibil si mai clar mai mult timp scrisul de pe tasta. Evident, si asta costa extra.
Feature-uri pentru gameri
Le incadrez la diferenta dintre premium si ieftin caci de multe ori gear-ul de gameri, avand si unele chestii in plus… e mai scump.
- Fast pooling rate: vrei macar 1000hz pooling rate la o tastatura gaming.
- N-key rollover: foarte important. Ultimul lucru pe care il vrei e sa nu fie inregistrata o apasare de tasta cand erai pe cale sa faci kill-u ala bun.
- Software/firmware puternic: uneori ai nevoie de macro-uri si chestii de genul asta.
- Conexiune cu fir: daca chiar vrei timp de raspuns, pe fir inca e cel mai rapid.
Niste recomandari de tastaturi mecanice?
O sa impart recomandarile in functie de experienta cu tastaturi mecanice si tipul de switch. Voi pune modele pentru diverse bugete.
Nu am mai avut o tastatura mecanica:
- Linear: nu prea recomand ca si prima tastatura mecanica… ia una ieftina (Redragon Shrapnel K589) sa vezi daca e pe gustul tau astfel de switch.
- Tactile: Redragon Anubis White RGB, Ducky One 2 SF RGB Brown
- Clicky: Redragon Mitra RGB, Razer BlackWidow V3 Mini HyperSpeed cu Green Switch
Am sau am mai avut tastatura mecanica:
- Linear: Corsair K70 Core RGB MLX, QuertyKey 75 Terminal, Keychron Q1 Pro cu Red
- Tactile: Royal Kludge R87 cu Brown Switch, Keychron V1 cu K Pro Brown Switch, Keychron Q1 Pro cu Banana
- Clicky: Keychron V1 cu K Pro Blue Switch, HyperX Allow Origins Core RGB TKL HX Blue
Lista de mai sus e ghidata putin si dupa preferintele mele. Exista nenumarate combinatii de switch-uri/keycaps/culori/designuri/marimi/branduri/etc. Iar multi producatori ofera aceeasi tastatura in cu diverse switch-uri (pe langa faptul ca multe tastaturi suporta schimbarea switch-urilor cu altele). Probabil cel mai important e sa iti dai seama ce tip de switch-uri iti plac. Apoi poti alege si cumpara mai usor sau cu mai multa incredere o tastatura scumpa.
Acesta nu este un articol sponsorizat. Nici nu am avut pana azi sponsori. Dar pot sa recomand cu incredere Redragon. De obicei, desi cu switch-uri ieftine Otemu… bai fac treaba. Si nu crapa repede. La <250 lei, daca depaseste garantia de 2 ani eu sunt multumit de acea tastatura. Si am multiple de la ei, care inca merg fara probleme. Sa nu crezi ca o tasta de 3 ani vechime nu simte uzura, mai ales cand zilnic macar 6h o butonezi… dar merge si merge inca acceptabil adica nu e o corvoada sa scrii pe ea. Si da, poti avea ghinion sa nimeresti una proasta. Da-i retur si ia alta. Sau ridica bugetul. Se intampla la orice produs, uneori ai ghinion si e defect de fabrica/transport/whatever. In paralel, cand zic ca ceva cu Switch-uri Cherry MX sau chiar si Gateron sunt alt animal, sunt. Se simte ca e mai premium. Dar si la buzunar 🙂 si daca esti hotarat asupra unor tipuri de switch-uri si stai mult pe PC… merita investitia in niste switch-uri de calitate si o tastatura de calitate.
Alege in functie de buget si in functie de ceea ce faci tu pe PC.
nota: la Razer, switch-uri verzi = clicky, iar galbene = linear. In caz de erai curios, caci Razer e destul de popular.
Next level? Fa-ti propria tastatura
Nu pentru cei la prima experienta cu tastaturile mecanice… desi cine sunt eu sa iti zic ce sa faci cu banii tai… dar daca vrei sa mergi la extrem, iti poti configura si asambla cap-coada singur tastatura.
Ai abilitatea de a comanda toate partile din tastatura ta si sa iti faci propriul tau monstrulet. De obicei o idee mai scump si pentru cei care au tastaturile mecanice ca si un fel de hobby.
Interesant dar… e o gaura in care te poti pierde. Sunt foarte multe optiuni si foarte multe chestii pe care le poti personaliza si toate cele. Este un subiect destul de vast si se poate povesti mult. Dar da, exista si optiunea asta.
De ce sa cumperi o tastatura mecanica?
Nu este obligatoriu sa folosesti o tastatura mecanica. Dar daca nu ai tastat nici o data pe o tastatura mecanica, merita sa incerci una. E o experienta diferita.
Desi mai scumpe decat clasicele tastaturi pe membrana sau cele ‘chiclet’, tastaturile mecanice au niste avantaje:
- Calitatea constructiei de obicei mai buna. Din cauza ca fiecare tasta are propriul ei switch, care de obicei duce milioane de apasari, se strica mai greu o tasta. Totodata, la multe modele poti efectiv sa schimbi switch-ul problema. (de exemplu, chiar si unele Redragon ieftine vin cu switch-uri de rezerva)
- N-key rollover. Tastaturile mecanice rezolva problema de ‘rollover’. In romana am putea zice… rollover complet – adica tastaturile mecanice, majoritatea, au capacitatea de a recunoaste apasarile simultane ale oricarui numar de taste, fara a pierde sau a confunda semnalele. (adica daca apesi sa zicem 4 taste ca sa executi cine stie ce macro cand te joci, toate sunt inregistrate)
- Durabilitate. Multe tasaturi mecanice vin cu carcasa de metal. Switch-urile se duc uneori si pana la 100 milioane de apasari durabilitate. Indiferent ce faci… e enervant sa crape tasatura. Asa ca una durabila e ‘nice to have’.
- Personalizare. Poti personaliza switch-urile – dupa tip si in functie de ce feel preferi (vezi mai sus in articol). Poti personaliza tastele propriu-zise… ai multa libertate. Da, suna cam geeky sa te distreze faptul ca ti-ai modificat tastatura incat tastele F1-F12 sa fie de culoarea X… dar daca lucrezi/te joci sau petreci mult timp in fata tastaturii… incep sa conteze astfel de detalii.
Asa ca daca nu ai incercat pana acum o tastatura mecanica, te incurajez sa o faci. Nu este neaparat necesar sa cheltui peste 100 EUR pentru o tastatura mecanica buna. Am avut succes si cu branduri mai accesibile, inclusiv Redragon care este atat accesibil cat si usor de gasit in magazinele populare de pe la noi. (Emag, Pcgarage etc.)
Concluzii
Azi, multi dintre noi ne castigam efectiv painea din statul la calculator. Ca scrii, ca programezi, ca esti designer, ca esti profesor, ca esti la suport clienti… probabil folosesti o tastatura. Si daca nici una dintre astea nu ti se aplica, sunt sanse mari sa fii gamer. Si tot bagi cateva ore la tastat pe zi.
Si daca tot folosesti atat de mult tastatura, merita sa investesti in ceva mai durabil si mai… placut de folosit. Asa ca iti pot recomanda cu caldura sa incerci macar o tastatura mecanica. S-ar putea sa fii surprins de experienta si sa devii un fan al unuia dintre tipurile de tastaturi/switch-uri (linear, tactile sau clicky). Si s-ar putea sa iti placa faptul ca poti personaliza asa cum vrei tu.
Daca acest articol te-a ajutat, da-i un share!