Daca nu ti-e la indemana sa te uiti la video, ti-am pregatit si un infographic in format .jpg care poate fi usor de vazut si salvat. Il poti arata si prietenilor tai, ca sa stie si ei lucrurile de baza despre airflow si cum sa aleaga un ventilator bun. Cick pe poza din dreapta pentru a-l vedea intr-un tab nou, unde il vei putea salva lejer, cu click dreapta si ‘Save image as’.
In 3 minute descoperi cum influenteaza airflow-ul din interiorul carcasei pc-ului tau temperatura componentelor, ce impact are pozitionarea ventilatoarelor pentru modul in care circula aerul in aceasta si cum gasesti un ventilator bun.
Ideal este sa incercam sa avem o presiune neutra in interiorul carcasei, pentru a avea cat mai putine depuneri de praf si o racire cat mai eficienta.
Cand discutam despre brandul unui ventilator de carcasa, acesta de multe ori face diferenta in ceea ce priveste performanta de racire si durabilitatea. Ideal ar fi, ca toate ventilatoarele tale sa fie identice ca brand si model, astfel iti va fi mai usor sa mentii o presiune neutra in interiorul carcasei.
In functie de modelul de sursa si tipul de placa video din sistemul tau, s-ar putea ca ventilatoarele acestora sa scoata si ele aer din carcasa ta. Ai in vedere acest aspect in momentul in care tintesti sa obtii o presiune neutra a aerului care circula in carcasa sistemului tau.
Un mic avertisment: o presiune negativa, va duce la mai mult praf de multe ori, deoarece carcasa va trage aer in carcasa prin fiecare crapatura sau fanta din aceasta. Aer care contine probabil praf. La o presiune pozitiva, ventilatoarele destinate introducerii aerului rece in carcasa vor aduce praful, dar putem controla mai bine cantitatea de praf introdusa in sistem, daca le montam filtre de praf.
Daca vrei sa vezi si alte lucruri prezentate in aproximativ 3 minute, lasa-mi un comentariu cu subiectul sau termenul ce te intereseaza.
Nu uita sa te abonezi la canalul peTech si sa dai un like pentru a fi la curent cu noutatile!
SUBSCRIBE & LIKE!
Youtube: http://www.youtube.com/c/PetechRo
Facebook: https://www.facebook.com/petechoficial
Twitter: https://twitter.com/peTech_ro
Buna seara!
Sistemul meu ”arata” astfel: Deepcool Dukase black, Gigabyte G-970, FX 8300 racit de Deepcool Maelstrom 120T (taiata grila din back-side si montata racirea), 8 Gb ram ddr 3 1866, ati sapphire r9 380, 1 hdd, 2 ssd, toate astea ventilate de 4 venturi controlate de Deepcool Rockman(2 frontal baga, 2 upside scot)
Regulile minime ale unui airflow corect in carcasa sunt lesne de acceptat si respectat. Cu permisiunea dumneavoastra, le enumar pe cele care am incercat sa le implementez: wire management de calitate, carcasa de buna calitate, ventilatoare cu presiune statica ridicata, watercooling pentru cpu.
Ce te faci insa atunci cand ai o placa video relativ fierbinte si la care marea parte a aerului cald impins de ventilatoare acesteia ramane si este amestecat in carcasa, si a carei pozitie implicita perturba directia fluxului de aer: in calea ventului frontal (aerul rece impins de ventilator este amestecat cu cel fierbinte al cardului video) si sub cpu (catre care urca aerul cald)! Pentru a ma intelege, ar trebui sa vedeti constructia placii video si modul de evacuare a aerului cald! Incredibil de defectuos!
🙂 Incerci … altceva! Adica: am construit o incinta din carton care preia aerul evacuat inspre partea frontala a carcasei (si care intra in ”conflict” cu aerul impins de ventul frontal), il intoarce pe deasupra ”dosului” placii video – pe deasupra back-plate-ului mai exact, si il orienteaza catre exterior catre fanta pci de deasupra placii video. Deasupra back-plate-ului, cutia de carton are decupate 5 fante (2 cm/7 cm) ale caror aripioare ridicate preiau parte din aerul impins de ventul frontal, il baga in incinta cutiei si este la randul lui eliminat prin fanta pci. Asta este solutia adoptata de mine, momentan. A ramas nerezolvat aerul cald evacut catre slotul pci/x al placii de baza! Pe moment, rezultatul este ca pe o sesiune de cca. 1 ora, sistemul se mentine relativ rece, la o viteza a ventilatoarelor medie. Partea nemultumitoare este ca dupa aceasta aprox. 1 ora, sistemul se incalzeste progresiv, fiind obligat se dau jos temporar capacul lateral!
Mi-am permis ca va deranjez dupa multe cautari pe net! nu am gasit nimic relevant sau macar referitor la problema acesta. Daca nu e locul unde pot discuta astfel de probleme, va rog sa-mi spuneti si nu va mai deranjez. Daca insa, asa cum sper, am ”nimerit” bine ”locul”, astept un semn/beep/mail pe adresa mentionata in inregistrare.