3 minute despre setarile de securitate si viteza conexiunii tale wireless

  Ce treaba are viteza conexiunii tale wireless cu securitatea? Mai multe decat crezi. Cand intri in setarile routerului tau, la tab-ul de securitate ai toate sansele sa te lovesti de termeni precum WPA, WPA2, …

 

Ce treaba are viteza conexiunii tale wireless cu securitatea? Mai multe decat crezi.

Cand intri in setarile routerului tau, la tab-ul de securitate ai toate sansele sa te lovesti de termeni precum WPA, WPA2, TKIP, AES, WEP TKIP/AES si tot felu de acronime ciudate.

Alege gresit modul de securizare a retelei tale wireless, si pe langa faptul ca vei avea o retea usor de compromis, vei avea si viteze mai proaste in transferul wireless.

Am putea discuta o vreme despre cum functioneaza toate astea si care e cel mai bun standard de securizare a retelei tale… dar avem doar 3 minute 🙂

Pe scurt, daca ai dispozitive precum laptopuri, smartphone-uri si alte cele care suporta standardul N sau AC de viteza wireless, pentru a beneficia la maxim de securitatea sporita dar si de viteza, routerul tau ar trebui setat pe modul de securitate WPA2 si encriptie AES. Atentie totusi, dispozitivele mai vechi, ce suporta viteze de maxim standardului G sau mai mici, nu se vor mai putea conecta la retea.

Diferenta poate fi enorma: vorbim de la limitarea unui laptop chiar si la 54mbps chiar daca atat el cat si routerul la care se conecteaza suporta standardul N de 300mbps, daca nu avem setat cum trebuie modul de securitate al routerului.

Nu uita sa alegi o parola puternica pentru reteaua ta wireless si tine minte ca vitezele specificate de standarde sau pe ambalajele routerelor sunt teoretice si pe langa asta, sunt foarte sensibile la factori precum pereti, distanta, alte dispozitive electronice – nu o sa atingi probabil niciodata vitezele teoretice chiar daca pui routerul pe tastatura.

Parerea mea, e sa incerci sa stai pe cablu daca te joci online, faci streaming sau te uiti online la continut hd – pur si simplu vei avea o experienta mai buna si te vei bucura mai mult de puterea conexiunii tale la internet.

Daca ti-a fost util video-ul sau mini-articolul, da-ne un like si un subscribe pe YouTube si spune-ne ce ai mai vrea sa vezi prezentat in sub 3 minute.

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.