AMD a lansat Raeon RX480 8Gb. A trecut ceva de cand AMD m-a impresionat. Si din informatiile disponibile dar si din review-urile aparute, pot sa zic ca sunt impresionat. AMD a promis performanta la pret decent, si a livrat! A, ca sa nu uit, au lansat si Radeon Software Crimson 16.6.2 (driverul pentru placi video din seria HD7700 sau mai noi – care introduce si suport pentru RX 480).
Deci, urmand screenshot-ul de mai sus, ne dam seama ca avem de-a face cu 8gb GDDR5 pe 256bit si un bandwidth de 256gb/s. Interesant e, aceasta placa pe Polaris 10, are un bandwidth mai mic decat R9 290, care avea 320gb/s.
Core-ul nou, Polaris 10, are 5.7 bilioane de tranzistori, si aduce: HDMI 2.0b, DisplayPort 1.3 HBR3, precum si FreeSync pe HDMI.
Pret RX480 si cand as cumpara o placa video
Ideea celor de la AMD, este sa aduca VR-ul atat de popular, la preturi mainstream. Tinand cont de performante, putem zice ca au cam reusit. Preturile chiar si la noi, par sa fie in jur de 1400lei (sau cel putin din ce putem vedea la PCgarage, la precomanda). Probabil daca asteptam un promo sau ceva, o luam sub acest pret. Personal, as astepta pana in preajma black friday pentru a cumpara o placa video, tinand cont ca acum avem atat de la Nvidia, cat si de la Amd modele noi. Numa bine, pana atunci se mai maturizeaza si driverele – mai dispar din bug-uri, mai imbunatatesc ei performanta ici-colo etc.
Performanta AMD RX480
Bun bun, toate bune fi frumoase pana ne bagam in benchmark-uri. Am preluat de la Toms Hardware niste benchmark-uri interesante. Noua placa a celor de la AMD, sta la rezolutii de 1080p(1920×1080) si 1440p(2560×1440) destul de bine fata de GTX980. Sa tinem cont de faptul ca, comparam placi in valoare de 2700+ lei vs ~1400lei.
De exemplu, in Hitman, pe 1080p/1440p, placa se tine bine vs GTX 980 si este mult deasupra GTX 970.
Aspect, consum si temperaturi
In ceea ce priveste designul placii, avem de-a face cu ceva standard si poate chiar asemanator cu R9 Nano. Noua placa are 685g, 24.2cm x 10.5cm x 3.5cm.(lungime x inaltime x grosime). O placa dual slot, care arata destul de elegant.
Ca si alimentare, RX480 foloseste un conector PCI-E de 6pini. Cei de la Toms Hardware, care au facut teste destul de extensive, sunt de parere ca mai bine venea echipata cu un conectorde 8pini. Cu alte cuvinte, placa mananca ceva curent iar ca si idee interesanta, placa trage 90W in stres test doar din slotul PCIe. Aproximativ 20% peste limita – asta nu inseamna ca va cauza pagube, ci doar confirma faptul ca ar fi bine sa ai o placa de baza solida, pentru placa asta video. Limitele exista cu un motiv, dar nu ar trebui sa fie probleme.
Din punct de vedere al temperaturilor si al zgomotului, AMD au fost mai cuminti cu RX480 (placa nu urla la tine in timp ce te joci, spre deosebire de alte modele de la ei). Temperaturile urca si la 84 de grade in testele greoaie, dar nu par sa cauzeze probleme.
Idei de final
Avem o placa mainstream, care reuseste sa faca ce si-a propus. Performante bunicele, consum mult redus(ca si nvidia, AMD a scos performantele unui GPU ce consuma 250W, dintr-un GPU ce consuma 150W – au trecut totusi pe 14nm si au imbunatatit arhitectura chipului grafic destul de mult).
In STEAM VR, placa obtine 6.6. Probabil nu vei putea da la maxim toate setarile in experientata VR, dar te vei putea bucura de tehnologie.
In ceea ce pivesc noile drivere, acestea in principal anunta suportul pentru RX480 si aduce urmatoarele imbunatatiri:
- profil Crossfire pentru World of Tanks;
- Radeon WattMan – un nou utilitar oferit de cei de la AMD pentru a putea schimba diverse setari in legatura cu placa ta video Radeon;
- HDMI Scaling, Optiune acum disponibila in tabul Display in Radeon Settings – daca configuratia ta suporta HDMI Scaling;
- Mai multe erori legate de stuttering sau flickering au fost reparate (mai ales in Crossfire pentru Hitman, Heroes of the Storm si The Witcher 3: Wild Hunt).
Change log-ul complet pentru noile drivere poate fi gasit direct pe pagina celor de la AMD aici.
Imi place in ce directie a mers AMD cu RX480, si ideea lor intr-adevar se incadreaza in mintea multor gameri. Performanta cat mai multa, cu bani cat mai putini. Sunt curios daca avem sanse sa o luam pe la 1200lei de black friday anul acesta. In orice caz, daca nu as putea merge pe noua serie Nvidia sau pe GTX980(mai ales din cauza costurilor), as vota cu aceasta placa. Cel putin din datele de pana acum. Sunt sigur ca mai e loc de imbunatatiri in performanta, pe masura ce driverele se maturizeaza, desi paca se tine foarte foarte bine in 1400lei.