Ai vazut noua placa de baza Asus Prime Z390-A?

Daca vrei cat mai multe de la o placa de baza, noua placa de baza Asus Prime Z390-A iti ofera tot ce ai nevoie. Fie ca vorbim de overclocking, de racire, de design sau de …

Daca vrei cat mai multe de la o placa de baza, noua placa de baza Asus Prime Z390-A iti ofera tot ce ai nevoie. Fie ca vorbim de overclocking, de racire, de design sau de conectivitate, placa de baza este extrem de eficienta si putem spune ca s-au gandit la toate.

Este bazata pe chipsetul Intel Z390, deci discutam de o placa de baza cu socket 1151 pentru generatia 9 de procesoare Intel.

Placa de baza Prime Z390-A are un design destul de frumusel si „clean”. S-au folosit de alb, argintiu si negru dar tot designul este scos in evidenta prin contrastul acestora, prin patternuri si prin Aura Sync. Cuplata cu un cooler frumos si o placa video cu un backplate sau PCB alb, deja ai un build care are mult potential (ca aspect).

Sa vedem cum e construita Asus Prime Z390-A

  • Are multiple surse pentru citirea temperaturilor – datorita senzorilor prezenti pe placa poti vedea gradele atinse de aceasta si poti optimiza racirea in momentul in care o folosesti mai intensiv. Avem 6 senzori, astfel incat stim in orice parte a placii ce temperatura avem;
  • Dual pump headers, un header care furnizeaza peste 3A pentru pompele de apa PWM sau DC si un header dedicat pentru sistemele AIO;
  • 4-pin PWM/DC fan –placa de baza suporta detectarea automata a unor ventilatoare PWM sau DC;
  • Protectie Smart datorata existentei unui circuit integrat care protejeaza fiecare conector de ventilator in cazul unei temperaturi prea ridicate sau unei tensiuni prea mari a curentului. (over-temperature and over current);
  • ASUS Fan Extension Card Support datorita caruia sunt incluse trei conectori pentru ventilatoare DC sau PWM, si inca trei conectori thermal-probe;
  • Heatsink-ul reduce temperatura unui M.2 SSD cu pana la 20 grade Celsius – daca chiar isi face treaba (suna cam mult 20 grade), discutam despre o performanta buna si o durata de viata mai mare a SSD-urilor;

Aura Sync este prezenta

Bineinteles ca nu se putea fara Aura Sync, nu? Suporta  benzi RGB 5050 de LED-uri, pana la 12 V. Poti sa ai efecte precum static, breathing, rainbow, color cycle, music effect, CPU temperature…si asa mai departe, spectrul este destul de variat.

Cablurile de extensie sunt incluse, dar benzil cu LED-uri nu.

Ai Overclocking

Overclocarea Ai permite o overclocare rapida si mai buna. placa de baza Asus Z390Cum face acest lucru? Se foloseste de inteligenta de pe placa de baza (onboard intelligence) pentru a obtine o procesare in timp real a datelor si ofera estimari ale frecventei si ale tensiunii care, daca sunt urmate ofera o performanta mai buna. Algoritmii lor probabil sunt destul de buni si daca vrei un overclock stabil si rapid mai mult ca sigur AI Overclocking va livra.

Desi, daca vrei sa storci tot ce poate procesorul tau, mai mult ca sigur va trebui sa treci la setari manuale si sa ‘iti murdaresti mainile’.

In plus, placa de baza vine cu OptiMEM II care permite o latenta mai mica a memoriei la tensiuni echivalente, imbunatateste marja de frecventa si stabilitatea memoriei, si cu MemoOK! II care repara automat erorile aparute din cauza overclocarii.

Optimizare in 5 moduri

Prin Asus 5-Way Optimization iti poti optimiza printr-un singur click pc-ul. Vorbim de optimizari destul de avansate, precum optimizarea aspectelor care tin de overclocare si racire. Merita notat ca trebuie sa folosesti utilitarul ASUS AI Suite 3 pentru aceste avantaje.

Astfel avem:

TPU Insight – care optimizeaza volatajul, ajusteaza parametrii optimizi pentru overclocare si monitorizeaza si afiseaza statisticile sistemului.

EPU (Energy Processing Unit) care optimizeaza nivelul de putere (curent) folosit pentru a obtine un sistem care consuma cat se poate de putina energie. Interesant mi se pare modul Away care inchide anumite controllere I/O atunci cand nu sunt folosite.

Fan Xpert 4 care ofera control asupra ventilatoarelor, fie ca vorbim despre racire obisnuita cu aer sau cu apa. Folosind modul Auto-Tunning poti configura printr-un singur click tot pentru o racire optima sau daca doresti sa reduci din sunetul scos de ventilatoare exista si optiunea de mod Extreme Quiet, mod care reduce viteza ventilatoarelor din Pc-ul tau pentru a avea o racire extrem de silentioasa. ‘Must have’ mai ales daca nu stai prea mult cu castile la PC.

Digi+ Power Control iti permite sa umbli si sa controlezi voltajul, sa schimbi frecventa, pentru a obtine stabilitatea si performanta dorita.

Turbo App este pentru cei care isi doresc si mai multa personalizare. Permite overclocarea CPU, aplicarea profilelor pentru ventilatoare, prioritizarea network data si optimizeaza setarile audio per aplicatie. Asta inseamna ca sistemul se va auto-ajusta in functie de aplicatia pornita. Interesant.

Memorie RAM

Are patru sloturi pentru memoria ram si suporta overclockarea memoriei pana la DDR4-4266. Fara overclock, discutam de memorii DDR4 la 2666 MHz, evident non-ECC.

Placa suporta maxim de 64 GB RAM.

Sloturi de expansiune si stocare

Pe Prime Z390-A avem doua sloturi de M.2 Socket 3, PCIe 3.0 x 4, dar doar unul din ele suporta drive SATA.

Doua sloturi PCIe 3.0 x16 ce pot rula in mai multe moduri plus un PCIe 3.0 x16 ce poate rula la maxim x4.

Clar ca avem suport pentru NVIDIA 2-Way SLI si AMD 3-Way CrossFireX.

Avem 6 porturi SATA 3 – 6Gb/s, gri si suport pentru RAID 0, 1, 5 si 10. De asemenea placa este pregatita pentru Intel Optane.

Ce putem zice despre audio?

Prime Z390 vine cu Realtek S1220A – codec conceput impreuna cu Realtek, si cu DTS Headphone:X integrat – tehnologie 3D surround – sound.  Ca hardware, s-au folosit condensatori audio premium Japonezi. In plus, ca features noi sunt 120dB signal-to-noise ratio pentru stereo line-out si 113dB SNR pentru line in si existenta unui circuit care ajusteaza automat volumul optim pentru casti.

Chiar daca este integrata, pare sa fie o solutie audio mai mult decat suficienta pentru majoritatea utilizatorilor.

Conectivitate

Placa de baza Prime Z390-A vine cu cateva porturi USB:

  • 4 porturi USB 3.1 Gen 2 Type A (3 pe backpanel – turcoaz);
  • 4 porturi USB 3.1 Gen 1 (2 pe backpanel – albastru);
  • 6 porturi USB 2.0 (2 pe backpanel – negre);
  • 1 port USB 3.1 Gen 2 Type-C;

Pe langa paleta larga de USB-uri, avem si:

  • port combo PS/2;
  • 1 x Display Port;
  • 1 x HDMI 1.4b;
  • 1 x Gigabit LAN RJ45 – sustinut de Intel I219V;
  • 5 x jack 3.5mm + 1 x S/PDIF – placa audio Realtek S1220A HD;

conectivitate asus prime z390

Suficienta conectivitate pentru o placa de baza de top. Unii m-ar contrazice, mentionand suportul wireless… dar nu il vad necesar. Performanta e pe fir.

Alte detalii utile/interesante

  • Format ATX;
  • Dimensiuni: 30.5cm x 24.4cm;
  • Chipul audio este ecranat pentru a reduce interferentele;
  • Tot legat de audio, avem un circuit ‘de-pop’ care cica reduce acel sunet specific cand cuplam ceva in porturile audio;

Concluzii

O placa de baza foarte buna. Seria PRIME de la placile de baza Asus de obicei e preferata mea. Ai suficiente feature-uri incat sa poti face un overclock decent plus alte functii sau specificatii interesante, dar nu trebuie sa scoti din buzunar atat de mult ca pentru serii precum STRIX, TUF sau MAXIMUS.

Asa ca ma astept ca placa asta sa fie pe la vreo 600-850lei. Cred ca un 780 de lei ar fi genial pentru ce ofera. Desi realist vorbind probabil o vom vedea pe la 900 de lei din moment ce pe PCgarage PRIME Z370-A e inca la 860lei.

O placa ce merita toata atentia daca intentionezi sa iti construiesti un sistem puternic, ce va primi o portie serioasa de overclock, in viitorul apropiat. Poate o vom vedea si la un pret mai bun cu ocazia Black Friday / Craciun.

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.