Ce este un VPN?
Atunci cand discutam de siguranta si ‘anonimitate’ in mediul online, cred ca nu trebuie sa lasam de-o parte serviciile de acest tip. Probabil una din cele mai sigure metode de a fi cat mai greu de detectat.
VPN vine de la Virtual Private Network. In traducere libera, retea virtuala private. Un VPN este un grup de computere conectate prin internet cu scopul de a securiza si cripta comunicarea dintre ele, cand folosesc o retea publica care nu reprezinta incredere.
Un astfel de serviciu poate securiza conexiunea unui calculator la internet, asigurand faptul ca toate datele primate sau trimise de respectivul dispozitiv este criptata si securizata.
Indiferent de scopurile in care folosesti conexiunea ta la internet, VPN-ul reprezinta cea mai sigura modalitate de a te asigura ca esti in siguranta. Acest lucru se datoreaza faptului ca un serviciu reputabil de VPN foloseste cripare asimetrica. Astfel, chiar si providerul tau de internet desi stie unde te conectezi, nu poate decripta continutul pachetelor de date transmise intre sistemul tau si VPN. Nivelul de siguranta oferit de un serviciu de tip VPN depinde mult si de providerul de serviciu, daca stocheaza date (logging), si ce tehnologii folosesc acestia.
Cum alegi un VPN?
Daca te decizi sa apelezi la un serviciu VPN, asigura-te ca oferta ta include lucruri precum:
- support pentru smartphone;
- nu stocheaza datele si activitatea ta;
- poate fi pornit usor si ofera o performanta decenta.
Un exemplu destul de bun de astfel de serviciu este TunnelBear. Folosesc ocazional serviciile lor si nu am ce sa le reprosez… ofera chiar si un cont gratuit cu 500 MB trafic. Suficient pentru a testa serviciile, sau chiar pentru a le folosi in anumite scenarii.
UPDATE 2019:
In ultima perioada folosesc, cand am nevoie, VPN-ul ExpressVPN. Uite cateva avantaje ce m-au ajutat in alegerea lui:
- aplicatie VPN pentru Android foarte faina;
- aplicatie VPN pentru iOS bunicica;
- in acelasi timp ca si majoritatea VPN-urilor suporta Windows/iOS pe Desktop-uri sau laptopuri;
- viteza foarte buna, un aspect important;
Apropo, daca esti paranoic sau tii foarte mult la securitate (un VPN normal nu e suficient pentru tine) arunca un ochi la NordVPN. Au Double Data Encryption, practic trec prin 2 VPN-uri datele. In acelasi timp, nu inregistreaza log-uri.
Daca videoul sau acest articol te-a ajutat sa intelegi care-i treaba cu VPN-urile si ce sunt, da-i un share si un like! Nu uita sa te abonezi la canalul nostru de YouTube si sa ne urmaresti pe retelele de socializare pentru a fi la zi cu ce mai facem. 🙂
Urmareste peTech si pe:
Site: https://petech.ro
Youtube: https://goo.gl/nwFG4o
Facebook: https://www.facebook.com/petechoficial
Twitter: https://twitter.com/peTech_ro