Review Modem Compal Broadband Networks Connect Box CH7465LG

Astazi facem un scurt review – se da un modem primit de la UPC, la un abonament de internet Fiber Power 500 Mbps. Este vorba despre Connect Box, mai exact un modem Compal Broadband Networks Connect Box …

Astazi facem un scurt review – se da un modem primit de la UPC, la un abonament de internet Fiber Power 500 Mbps. Este vorba despre Connect Box, mai exact un modem Compal Broadband Networks Connect Box CH7465LG. Modelul exact de pe cutia modelului primit de mine este CH7465LG-LC.

Vom analiza in cele ce urmeaza mai toate aspectele legate de modemul primit.

0.Intro

Pentru a testa toate cele ce urmeaza, vom folosi urmatoarele:

  • Desktop Pc cu placa de baza Asus H81M-K, echipata cu placa de retea integrata Realtek® 8111G – Gigabit.
  • Laptop Asus ROG G771JW, echipat cu placa de retea wireless ce suporta standardul AC.
  • Telefon Sony Xperia Z3 Compact, ce suporta si el standardul AC in wireless.
  • Atat desktop-ul cat si laptopul au echipate SSD-uri Kingston HyperX 240G pentru a elimina sansa ca hard disk-urile traditionale sa afecteze vitezele de transfer sau sa intervina in rezultatele ce le poate routerul scoate.
  • Software: laptopul si desktopul ruleaza pe instalatii curate Windows 10 x64bit, telefonul este pe Android 6.0.1 iar ca programe au fost folosite Speed Test(web/android) si LAN Speed Test. Alternativ, am monitorizat cu Net Meter daca datele indicate de teste au sens.
  • Cabluri: cabluri Cat 5e FTP, de 7,5m.
  • Drivere: ultimele disponibile pentru toate componentele la data de 6.7.2016

1.Specificatii

Modemul este unul EuroDOCSIS 3.0 destul de puternic pe hartie si care suporta standardele moderne de viteza cum ar fi Wireless b/g/n/ac si LAN Gigabi 10/100/1000 Base-T, telefonie VoIP si are si un fel de Firewall.

Versiunea hardware/software primita de noi este: 4.01 / CH7465LG-NCIP-4.50.18.20-NOSH.

Modemul vine cu un panou de administrare potent, care ne ofera o multitudine de setari, cea mai interesanta din punctul meu de vedere fiind cea de setare a modemului in mod strict modem sau modem/router – face mult mai usoara legarea unui acces point sau router la modem. Un mare minus din punctul meu de vedere il reprezinta lipsa unui port USB pentru a atasa dispozitive de stocare la retea – fiind obisnuit sa avem un ssd extern pentru backup-uri minore dar vitale. Ramanem pe NAS cat timp folosim acest modem. Il ‘iertam’ totusi, tinand cont ca pentru un modem venit direct de la providerul de net, este foarte bine organizat si gandit panoul de administrare.

Cele mai importante specificatii:

 Nume  Descriere
 Porturi LAN RJ45  4 x Gigabit 10/100/1000 Base-T
 Porturi telefonie VoIP RJ11  2
 DHCP  Da
 VPN  Da, suporta IPSec, PPTP sau L2TP
 Firewall  Da, filtrare adrese MAC Wireless, inspectie dinamica a pachetelor, detectia intruziunilor, DMZ, preventie Denial-of-Service si NAT
Panou administrare  Da, in limba romana
 Wireless  Da, b/g/n/ac, 2.4Ghz si 5Ghz
 Securitate wireless  Da, WPA-PSK, WPA2-PSK sau mod fara parola
 Alte functii  Functionare mod modem sau modem+router, Guest Network, WPS, filtrare dupa IP si port – IPv4 si IPv6, reguli redirectionare port personalizate, port triggering, UPnP, Acces de la distanta(administrarea modemului prin internet)



2.Aspect

Fata de restul modemurilor primite de la diversi provideri de net, trebuie sa recunosc ca Connect Box-ul este foarte elegant, iar faptul ca e pe alb ma incanta – Arata foarte curat!

Forma modemului este de asemenea interesanta, si iese putin din monoton fara sa sara in ochi. Asezarea butonului si a ledurilor este de asemenea bine gandita si modul in care sunt realizate ii dau un aer mai premium.

Mai jos, avem o galerie cu modemul:

Merita sa mentionez si panoul de administrare, al carui design sunt fan declarat – galerie cu poze mai jos. E printre cele mai aspectuoase meniuri de modemuri intalnite. Poate nu e atat de tehnic ca dd-wrt-ul (ar fi un pic nedrept sa avem astfel de pretentii de la un modem primit de la provider), dar la design nota 10.

3.Viteza LAN

Am cuplat atat laptopul, cat si desktopul pe fir, la modem. Dupa ce am dezactivat functiile de tip power saving precum Green Ethernet si altele, dupa ce ne-am asigurat ca comunicarea se face pe conexiuni Gigabit, am facut 2 teste cu programul LAN Speed Test Tool, monitorizand cate un transfer de un fisier de 1Gb. Primul test a fost rulat de pe laptop, iar al doilea de pe desktop.

Apoi am copiat acelasi fisier de 1Gb prin metoda drag and drop (traditional) unde am obtinut valori de ~103-112 Mb/s (804-896Mbps). Viteze foarte bune pentru acest modem. Sunt curios daca putem atinge mai mult cu un alt router.

Dupa ce am rulat de mai multe ori testele de mai sus, am obtinut variatii destul de mici in viteze. Am obtinut in final valorile medii din graficul de mai jos:

Lan speed test connect box upc

Am fost placut surprins ca am reusit sa ating viteza de >900Mbps. Modemul s-a descurcat bine, nu am avut probleme sau variatii imense in transferul fisierului de 1Gb.

Ai vazut articolul care explica diferenta dintre MB/s si Mbps?

4.Viteza si acoperire Wireless

Nu m-am plimbat pe strada cu Asus ROG-ul de 17.3 inch de nebun, in schimb am testat doar in scenariu daily use – laptopul pe birou si routerul la 1 metru in camera sub alt birou. Rezultatul este interesant. Tind sa cred ca efectiv nu face fata modemul, deoarece am variatii de semnal wireless chiar si la distanta de 1m (cu modemul setat atat in AC cat si N+AC). Am testat cu LAN Speed Test ruland testul cu un fisier de 1Gb, o data de pe laptop(wireless), odata de pe desktop(fir). Rezultatul e mai jos.

Connect box wireless lan

Acest modem fiind primul pe care avem ocazia sa il testam, vom folosi cablurile, locatiile exact etc., ca un baseline pentru alte routere sau modemuri pe care mai punem mana. Astfel vom putea sa ne facem o idee cat de cat reala despre performanta fiecarui model.

Am testat de 3 ori si facut media folosind acelasi server Speed Test dar am monitorizat din fiecare locatie cu Wi-Fi Analyzer si puterea semnalului wireless in fiecare din locatii, in modurile AC, N si AC+N.

Am efectuat in schimb un set teste pe un Sony Xperia Z3 Compact, in 3 locatii:

  • Locatia 1: telefonul pe birou, langa laptop
  • Locatia 2: telefonul la 15 metri distanta, pe o terasa. Singurul obstacol dintre router si telefon este zidul cu usa.
  • Locatia 3: telefonul la 20 metri distanta, cu un etaj mai jos(langa terasa de la etaj). Obstacolele dintre router si telefon sunt: zidul cu usa din primul test, o balustrada + un copac maricel.

Mai jos, avem o galerie cu 3 poze, dupa fiecare test. Am testat modemul in modul AC 5ghz, in modul N 2.4ghz si N+AC.

nota: in modul AC strict, nu am reusit sa efectuez in Locatia 3 nici un test Speed Test(am incercat mai mult de 3), cu eroare de retea.

5.Viteza Internet

Aici nu am ce comenta prea mult. Vitezele pe fir sunt la specificatiile abonamentului 500mbps up/25mbps down. In modul wireless, Asusul a scos in mare aceeasi viteza in download, ca si in testul local. De in data ce prindem inca un dispozitiv AC, vom testa teoria mea – ca modemul nu face fata in AC la 500mbps.

Mentionez ca, conexiunea wireless raporta in windows ca fiind de 800mbps – ocazional. La 1 metru distanta, aceasta se transforma intre 600-800 o data la cateva zeci de secunde.

6.Concluzii

Avem un modem elegant si destul de capabil tinand cont ca discutam despre un dispozitiv primit gratuit in abonamentul UPC Fiber Power 500. La capitolul viteza, sunt foarte multumit de partea LAN si nu sunt hotarat pe partea de Wireless – nu prea ma incanta.

Ce mi-ar place mult, ar fi o acoperire mai buna la Locatia 3 din teste, unde nu am gasit o solutie ok – doar in modul N 2.4ghz am reusit sa scot ceva viteze ok. Dar in acest mod pierd din viteza oferita de AC sau AC+N.

Un minus il reprezinta si lipsa unui port USB. De fapt, daca exista(ca pe alte modemuri venite la abonamentele de la UPC) dar nu puteam face nimic cu el, nu ma incalzea. Mi-ar fi placut mult sa pot conecta un SSD extern la acesta. Dar e un pic ciudat sa ma plang, din moment ce discutam de un modem primit gratuit la un abonament de internet. Dar daca tot am inceput, mi se pare ciudat ca nu pot selecta eu modul de encriptie al conexiunii wireless. Acesta vine presetat.

Una peste alta, imi place modemul. Pentru ceva standard, se descurca foarte bine si arata si mai si! Reamintesc panoul de administrare, care mi se pare superb.

Plusuri:
– A venit cu abonamentul (gratis si mai ai si pretentii?);
– viteze super ok pe LAN;
– aspect;
– panou de administrare usor de utilizat dar cuprinzator;
– diverse functii bine venite si pentru utilizatorii mai avansati;

Minusuri:

– lipsa unui port USB;
– viteza si acoperire in wireless slabuta;
– nu am putut sa selectez ce metoda de encriptie a parolei in wireless doresc – acestea vin implicit setate cand umblam la setarile de securitate ale conexiunii wireless;

 

Tu ce experiente ai cu modemul Connect Box? Te multumeste mai mult un router/modem primit de la alt provider? Spune-ne despre el mai jos!

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.