De ce imi plac actualizarile de drivere – driver nou Nvidia – 368.81

Astazi, cei de la Nvidia au lansat ultima versiune de driver video – 368.81. Nu e mare secret faptul ca imi place sa stau la zi cu ultimele drivere si urmaresc daca ma ajuta cu …

driver nou nvidia gtx

Astazi, cei de la Nvidia au lansat ultima versiune de driver video – 368.81. Nu e mare secret faptul ca imi place sa stau la zi cu ultimele drivere si urmaresc daca ma ajuta cu ceva. Astazi am zis sa va povestesc pe scurt exact de ce imi plac actualizarile de drivere, mai ales cele pentru driverele video.

Ce e nou in driverul asta?

 • Clar ca, avem suport pentru GTX 1080 si GTX 1070 – cele mai noi modele Nvidia.
 • experienta ”optima” pentru titlurile noi VR si cele ce vor fi lansate. N-am cum sa testez, nu stiu ce sa zic… asa o fi.
 • Suport pentru Ansel – tehnologie disponibila in Mirror’s Edge Catalyst.
 • A fost reparata o problema care prevenea GPU Boost in jocurile VR.
 • In aplicatiile windowed nu mai apare efectul de tearing dupa actualizarea la driverul 364.xx.
 • Reparat un crash in jocul ArcheAge (windows 10 si 8/8.1/7).

Astea ar fi cele mai importante… release log-ul il gasiti integral aici.

Nota: driverul suporta placile video din seriile 400 si mai noi.

De ce imi plac actualizarile de drivere?

 1. Se repara probleme. Nimic nu e perfect – dar cand dezvoltatorii si producatorii unei piese iti repara probleme, e scenariul ideal. In driverele video este cel mai simtit acest fenomen de obicei.
 2. Performanta! Nu o data am patit ca, dupa o actualizare de driver video sa am surpriza placuta de a vedea rezultate mai bune de la placa video.

Cat de mult ajuta la performanta un driver? Pai, luam ca si exemplu placa video GTX960m – varianta de 4gb de pe un Asus Rog G771JW.

Pai hai sa luam 3D Mark Sky Diver – un benchmark preferat de mine, deoarece testeaza destul de ok tot sistemul (rulat in modul default – cu testele de grafica, physix si combinate). Niste rezultate:

 • Ultimul driver, la achizitionarea laptopului: 11850 (~13400 graphics score)
 • Driver 365.10: 12200 (13956 graphics score)
 • Driverul nou, 368.81: 12351 (14090 graphics score)

In sfarsit, a reusit 960m sa scoata peste 14000 in graphics score! Oricate teste as fi rulat pana acum, oricat de frig ar fi fost in locatia de test(in ideea de a preveni thermal throttling-ul), nu vroia nici macar 14001 sa scoata. Pana azi.

Chit ca e vara, chit ca sunt ~30 de grade in camera, a trecut de bariera propusa de mine. Eu mereu testez inainte de un update, macar in Sky Diver laptopul. Azi nu am avut sperante, dar… pam pam! Am facut 3 teste cu noul driver, toate 3 au stat peste 12300 de puncte si peste 14000 de puncte la graphics score. Mai jos aveti un test cu ultimul driver, si un test cu driverul ce era instalat inainte de update.

365.10 sky diver
365.10 sky diver
368.81 sky diver
368.81 sky diver

 

Da, discutam de castiguri de performanta minore. Dar depinde cat de mult inseamna pentru fiecare. Eu vad aceste mici castiguri ca niste ‘bonusuri’, pe langa unele probleme pe care driverele le-au mai rezolvat (si culmea ghinionului m-am mai si lovit de ele).

In cazul de fata, vorbim de ~5% crestere a scorului obtinut in procesare grafica in 3D Mark Sky Diver vs driverele venite la momentul achizitionarii. In functie de scenariu, s-ar putea sa fie acel mic boost de care mai aveai nevoie, sau sa nu conteze deloc. In orice caz, sunt multumit.

Tu ce experiente ai cu driverele pentru placa ta video? Stai la zi de obicei cu ele?

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.