Facebook vrea sa faca cea mai detaliata harta a lumii

Folosind AI (inteligenta artificiala), Facebook vrea sa faca cea mai detaliata harta a lumii. Nu e nici un secret ca populara retea de socializare ne vrea pe toti online, tinand cont de ultimele programe ale celor …

facebook vrea sa faca cea mai detaliata harta a lumii

Folosind AI (inteligenta artificiala), Facebook vrea sa faca cea mai detaliata harta a lumii. Nu e nici un secret ca populara retea de socializare ne vrea pe toti online, tinand cont de ultimele programe ale celor de la Facebook, in locurile cu acces limitat la internet.

Cele mai bune harti ale populatiei globale disponibile in acest moment, nu sunt destul de precise pentru nevoile celor de la Facebook. Asa ca, s-au hotarat sa capteze imagini la o rezolutie inalta cu ajutorul unui satelit, si sa foloseasca algoritmi complexi pentru a marca fiecare casa din aceste poze.

Yael Maguire, directorul si seful Facebook Conenectivity Lab, a declarat: „Scopul nostru este sa ne dam seama cum putem sa intelegem si sa dezvoltam tehnologii care pot conecta fiecare persoana de pe glob”.

Facebook a procesat deja imagini din 20 de tari, care acopera aproximativ 21.6milioane de kilometri patrati. Folosind cateva mii de unitati (servere) din data-centerele Facebook, pentru a procesa imaginile intr-un mod cat mai exact cu ajutorului unui algoritm care este constant imbunatatit. Echipa Facebook s-a folosit de asemenea, si de tehnici standard de ‘invatare a masinariilor’ – deci tot conceptul are la baza un fel de AI.

Rezultatul consta in cea mai detaliata harta a populatiei si asezarilor umane, disponibila pentru tarile respective.  Facebook a facut deja un parteneriat cu Universitatea din Columbia, pentru a incerca sa faca disponibile aceste date celor interesati – desi cei de la Facebook recunosc ca se focuseaza pe conectivitate, sunt probabil mai multe cazuri in care astfel de harti ar fi foarte utile.

E impresionant ce poate realiza o astfel de companie, si cat de mult a crescut Facebook. Mi se pare o dovada destul de clara despre cum companii care nu sunt neaparat bazate pe studii sau sprijinite de vreun stat, pot ajuta in avansarea tehnologiei disponibile si pot aduce informatii mai corecte si mai detaliate in diverse studii. Sunt curios ce alte proiecte mai au pregatite cei de la Facebook.

Stii vreun mod in care ar putea fi utile aceste harti, sau daca ar putea influenta diverse studii deja realizate pe acest tip de date?

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.