Evident ca exista si versiuni mai vechi dar nu discutam despre ele. De ce? Pentru ca HDMI 1.4 se gaseste foarte usor si este ieftin, asa ca nu vad de ce ai apela la un cablu mai vechi.
Dar, la fel de usor se gaseste si HDMI 2.0 si nu costa o avere.
Revizia mai noua de cablu, adica HDMI 2.0, suporta rezolutii mai inalte si la mai multi Hz – fapt ce se traduce in mai multe cadre posibil de afisat pe ecran (FPS-uri). Dar, nu mereu vedem imbunatatiri daca folosim un cablu mai scump. Avem nevoie si de un televizor/monitor si de o placa video care pot afisa imaginea la noile standarde suportate.
Ce poate face in plus HDMI 2.0 fata de versiunea 1.4? Cele mai importante lucruri notate.
- HDMI 2.0 suporta continut FullHD la 240Hz, 4K la 60Hz si 5K la 30Hz. (direct, fara artificii sau subsampling)
- HDMI 2.0 suporta pana la 32 de canale audio (versus 8)
- HDMI 2.0 suporta 4 stream-uri audio si 2 video (adica suporta dual view).
Cand am nevoie de un cablu HDMI 2.0?
- cand ai un monitor sau televizor FullHD cu 240Hz sau 4K cu 60Hz. Sau un display 5K.
- cand ai nevoie de mai mult de 8 canale audio si un stream video.
Daca nu esti in una din situatiile de mai sus, achizitionarea unui cablu HDMI 2.0 este foarte probabil irelevanta. Imaginea nu este mai clara, performanta e identica, nu pierzi nimic (ambele cabluri suporta ethernet, audio, 3d video), efectiv nu se schimba nimic. Monitorul FullHD la 60/120Hz va afisa la fel imaginea, la fel si un televizor 4K cu 30Hz.
De ce suporta mai multe rezolutii sau refresh rate-uri mai mari cablul HDMI 2.0?
In principal din cauza cantitatii de data pe care o poate transmite. HDMI 2.0 poate urca pana la 14.4 Gbit/s pe cand HDMI 1.4 sta pe la 8.16 Gbit/s. Dar din nou, nu te ajuta cu nimic daca nu ai un monitor/tv care sa depaseasca specificatiile HDMI 1.4.
Daca te intereseaza si DVI, am vorbit aici despre el.