Intel a anuntat Cannonlake – 15% peste Kaby Lake

Recent cei de la Intel au anuntat ca generatia 8 de procesoare, Cannonlake, va aea o crestere de performanta de aproape 15% peste Kaby Lake. Acum, daca e sa fim un pic realisti… tot ceva …

intel cannonlake generatia 8

Recent cei de la Intel au anuntat ca generatia 8 de procesoare, Cannonlake, va aea o crestere de performanta de aproape 15% peste Kaby Lake.

Acum, daca e sa fim un pic realisti… tot ceva de genul au anuntat si pentru Kaby Lake. Pana la urma s-a dovedit a fi cu 5% mai bun fata de Skylake in practica. E adevarat, pe grafic cei de la intel stipuleaza o crestere de 15% a performantei in SysMark.

intel cannonlake

Revenind la Canonlake, Intel se asteapta ca miscarea catre noua generatie sa fie mult mai semnificativa decat trecerea de la Skylake -> Kaby Lake.

Cand vine Cannonlake?

Primele detalii sugereaza ca si data de lansare pentru Cannonlake undeva pe la sfarsit de 2017, inceput de 2018. Un lucru interesant, e ca noua generatie de procesoare va veni tot pe 14nm. Intel aparent inca nu este pregatit in producerea de chipuri de procesoare pe 10nm. Asta inseamna ca e posibil (parerea mea) sa nu vedem scaderi prea drastice in consum si temperaturi… dar vom vedea la momentul respectiv. Eu unul as aprecia mai ales pe variantele pentru laptopuri o performanta mai buna cu temperaturi mai ok. Pe desktop-uri, nu pot sa zic ca ma intereseaza prea mult temperaturile si consumul… de obicei de la un desktop vrei cat mai multa performanta 🙂

Un alt lucru ciudat, este momentul anuntului. Nu le sta in fire celor de la Intel sa discute atat de rapid dupa lansarea unor produse, despre urmatoarea serie. Sunt putin intimidati de ce va aduce AMD Ryzen? Sau doar incearca sa taie din hype-ul lansarii Ryzen?

Cert e, ca Ryzen vine si Intel nu are planuri uriase (sau nu aparent). Ramane sa vedem si ce aduce Ryzen pana vedem mai multe despre Cannonlake. Mai ramane o intrebare: va fi Cannonlake (probabil i7-8700K), lansat la 5 GHz? Eventual >5 Ghz cu turbo boost activat?

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.