De cand cu SSD-urile, vitezele de transfer au crescut enorm. Dar mai nou avem termeni precum M.2 si NVMe tot mai des aruncati in stanga si-n dreapta.
SSD-urile au evoluat atat de mult, incat limitarea de viteza nu mai venea din partea lor, ci din partea conectorilor folositi – ma refer la SATA. Astfel, desi chipurile de memorie flash din interiorul SSD-urilor puteau opera mult mai rapid, ele erau limitate.
Ce este un SSD NVMe? Toate SSD-urile M.2 sunt NVMe? Si care-i diferenta intre ele?
Ce este NVMe?
Din cauza ca SSD-urile folosesc tehnologii ce depasesc puterea de transfer a porturilor SATA 3, era nevoie de o solutie. Aici intervine NVMe, care vine de la Non-Volatile Memory Express. NVMe este un standard ce permite memoriilor flash sa functioneze ca un SSD, prin intermediul portului PCIe vs SATA. Implicit, avem viteze mult mai mari.
Cu alte cuvinte, NVMe descrie modul in care SSD-ul se conecteaza la PC, si nu este un nou tip de memorie flash/SSD.
Ce este M.2?
M.2 este un form factor – marime. Poti face o comparatie utila, ca sa intelegi exact la ce ma refer: cum avem HDD-uri de 3.5inch (desktop) side 2.5inch (laptop), asa exista si SSD-uri de ‘marime’ M.2. Nu toate SSD-urile M.2 sunt si NVMe, existand si modele SATA.
O chestie de care trebuie sa tii cont, este ca un SSD M.2 SATA este la fel de rapid ca un SSD normal pe SATA (cel de 2.5inch). In schimb, SSD-urile NVMe in forma M.2 sau nu, sunt mult mai rapide.
Ce viteze are un SSD NVMe?
Acum ca am lamurit care-i faza cu NVMe, si stim ca acestea se conecteaza la PCIe (fie M.2 fie sub forma de ‘placa normala’, vezi poza), cat de rapide sunt?
Un SSD pe SATA III are o limita de 600MB/s, adica maximul de viteza teoretica posibila de atins prin acest tip de port. Real vom vedea vreo 500-550MB/s maxim… sau mai putin – depinde de modelul SSD-ului.
Un drive NVMe se duce pana la 3500MB/s. Da, de vreo 7 ori mai rapid decat un SSD ‘traditional’ pe SATA.
Meria un SSD NVMe?
Din start, trebuie zis ca sunt scumpe…. si in regim consumer oarecum o fita.
Daca faci gaming ocazional si ceva munca de birou, un SSD normal iti va fi suficient – mai bine iei un SSD pe SATA mai mare, in ideea de upgrade de la un hard disk.
Unde stralucesc aceste SSD-uri: la editare foto/video/3d sau alte programe ce pot beneficia de un transfer cat mai rapid al datelor. Setarea cache-ului unei aplicatii precum Adobe Premiere pe un NVMe poate grabi mult performanta programului mai ales daca se lucreaza cu fisiere mari si/sau multe.
Uite niste modele interesante de SSD-uri NVMe, cu capacitati mai mici dar perfecte de utilizat in regim ‘cache’ cum am scris mai sus:
- Corsair MP 500 Force Series – 120 GB, PCI-E M.2, Viteze de scriere/citire de 2300/3000 MB/s;
- Samsung 960 EVO – 250 GB, PCI-E M.2, Viteze de scriere/citire de 1500/3200 MB/s;
Ce mi-ar place mie? Un laptop care are slot de SSD NVMe, pe M.2. Din pacate ROG-urile de la Asus ce le avem, au porturi M.2 SATA. Nu stiu modelele noi, dar ma voi documenta inainte de o achizitie viitoare. De ce? Lucrez pe laptop 90% din timp. Cred ca am putea compensa lipsa puterii (o fi ele i7 dar sunt i7 mobile) printr-o stocare atat de rapida setata ca si cache in toate aplicatiile mai flamande.
Tie ti-ar fi utila o astfel de viteza?
Daca esti curios de TLC vs MLC sau sa afli despre SLC si QLC, vezi acest articol.