Daca te-ai uitat dupa un NAS sau la toate specificatiile unei placi de baza moderne, probabil ai vazut mentiuni precum suport penru RAID 0, RAID 1, RAID 5 si RAID 10. Ce inseamna RAID?
RAID vine de la Redundant Array of Inexpensive/Independent Disks. Adica o configurare sau o matrice de hard disk-uri sau SSD-uri menite sa ofere o performanta mai buna, o toleranta mai mare la erori sau ambele.
Discutam doar despre raid 0,1,5 si 10 (sau 1 + 0) fiindca acestea sunt cele mai comune configuratii. Hai sa le luam pe rand. Voi folosi termenul de hard disk, dar asta nu inseamna ca nu putem face un RAID cu SSD-uri.
RAID 0
Date impartite, fara oglinda si fara paritate.
- necesita minim 2 hard disk-uri;
- performanta este foarte buna fiindca datele sunt impartite pe toate hard disk-urile si astfel datele sunt oferite de pe dispozitive multiple in paralel. Astfel se pot obtine viteze mai mari decat poate maxim un hard disk din configuratia RAID.
- nu ai backup. Daca unul din hard disk-uri crapa, datele de pe el sunt pierdute.
RAID 1
Date in oglinda, fara impartiri si fara paritate.
- necesita minim 2 hard disk-uri;
- performanta ok, cam cat poate maxim un disk din configuratie;
- fiecare data de pe hard disk-ul 1 este pusa in oglinda pe hard disk-ul 2;
RAID 5
Date impartite si paritate distribuita.
- minim 3 hard disk-uri;
- performanta buna, fiindca datele sunt impartite de-a lungul celor 3 hard disk-uri;
- securitatea datelor este sporita, deoarece block-urile de paritate au rol de backup al unor date de pe cele 3 disk-uri. Aceste mini-backup-uri sunt tinute mereu pe hard disk-uri diferite decat cele ce contin datele, astfel acestea sunt mai in siguranta vs RAID 0;
- foarte ok din punct de vedere al costului, dar ideala pentru scenarii unde viteza de citire primeaza. De exemplu, o baza de date care efectueaza multe operatiuni de citire. Scrierea datelor nu va fi atat de rapida pe RAID 5;
RAID 10 sau 1 + 0 sau 0 + 1
- minim 4 hard disk-uri;
- simplificat: primele hard disk-ul 2 este oglinda al hdd-ului 1, iar al 4-lea este oglinda celui de-al 3lea. Astfel avem oglinda completa, adica toate datele sunt duplicate dar sunt si impartite;
- cea mai buna dar si scumpa solutie. Daca vrei sa fii sigur ca datele sunt in siguranta dar sa ai si viteza, e cea mai buna solutie;
De ce RAID 1 si RAID 10 sunt vazute ca si variante scumpe?
Simplu: gandeste-te la explicatiile de mai devreme: daca la RAID 0 ai 2 disk-uri, dar unul este duplicat al celuilalt… desi ai 2 hard disk-uri, spatiul disponibil este egal cu capacitatea unui singur hard disk. Dar ai avantajul ca nu pierzi date in caz de vreo defectiune. Exact aceeasi explicatie este si la RAID 10, cu mentiunea ca este mult mai rapid.
Concluzii
Sper ca video-ul de mai sus si textul te-au ajutat sa intelegi ce este RAID. Pentru a fi la zi cu cele mai noi informatii nu uita sa te abonezi si la canalul YouTube peTech.
Te-ar putea interesa mai multe si despre conceptul de backup.