Review notebook Asus G771JW Republic of Gamers – Text + video

Introducere Asus G771JW Astazi dam drumul la sectiunea de review-uri pe peTech. Si incepem cu un laptop! Este vorba despre laptopul ASUS G771JW ROG. ROG vine de la Republic of Gamers, acest laptop fiind etichetat de …

Introducere Asus G771JW

Astazi dam drumul la sectiunea de review-uri pe peTech. Si incepem cu un laptop!

Este vorba despre laptopul ASUS G771JW ROG. ROG vine de la Republic of Gamers, acest laptop fiind etichetat de cei de la Asus ca si un laptop destinat gaming-ului.

Acest review sub format text vine impreuna cu un review video pe Youtube. Review-ul video al acestui laptop il gasiti si pe Youtube aici: click pentru Video Review Asus ROG G771JW

Bun, destul cu introducerile, haideti sa vedem specificatiile tehnice ale modelului in discutie:

 Cod: Asus G771JW
Ecran 17.3 inch, 1920 x 1080 px , IPS, ecran mat
Procesor Intel Haswell Core i7-4720HQ CPU
Chipset Intel HM87
Placa Video Integrata Intel 4600 HD + Nvidia GeForce GTX 960M 4GB GDDR5
Memorie 8 GB DDR3, 1600Mhz
Stocare 1 TB Hdd, 7200rpm, SATA 2.5inch (+ inca un bay pentru un hdd/ssd + slot M.2)
Retea Wireless AC, Bluetooth 4.0, Gigabit Lan
Porturi 3 x USB3.0, 1 x USB2.0, card reader SD, HDMI 1.4b, mini-DisplayPort, RJ45 Lan, Kensington Lock, 1 x Combo jack 3.5mm
Baterie 6 celule, Li-ion, 5200mAh
Sistem de operare Recomandat Windows 10
Dimensiuni 415mm x 280mm x 35.6mm
Greutate 3.35kg
Extra Tastatura iluminata in rosu cu intensitate reglabila, boxe Bang & Olufsen stereo, DL DVD-RW, webcam FullHD, microfon.

Design si exterior + poze

Incepem cu inceputul. Ambalajul in care a sosit laptopul este solid si chiar bine compartimentat. Incarcatorul, bateria si cdul + manualul de utilizare au fiecare cate un locas in interiorul cutiei.

Desi face parte din seria ROG, modelul de fata este mai ‘cuminte’ ca si design. Carcasa ecranului este din aluminiu cu suprafata texturata si logo-ul ROG reprezentativ, care lumineaza cat laptopul este in functiune. Din metal, cu textura diferita de cea a capacului este si partea din interior, unde este amplasata tastatura si trackpad-ul. O problema cu finisajul ales de cei de la Asus o reprezinta amprentele. Partile metalice sunt un magnet pentru amprente si urme, dar atata timp cat nu iei in brate laptopul s-ar putea sa nu te deranjeze extrem de mult.

Spatele si marginile laptopului sunt din plastic, cu o dunga rosiatica pe margini, pentru a pastra tema rosu/negru a seriei Republic of Gamers. Tot din plastic este si portiunea din jurul ecranului, care contine si webcam-ul + microfonul.

In spate, avem acces lejer la o usita care ne permite sa mai montam un hard disk(ori sa-l schimbam pe cel din fabrica), sa ocupam slotul M.2 sau sa umplem si slotul de memorie libera.

Evacuarea laptopului este in stanga aplasata, si locul de unde isi trage aerul rece este amplasat oarecum ciudat, pe mijloc ul laptopului in partea de jos(aproximativ sub trackpad).

Per ansamblu, avem o carcasa solida, bine inchegata si atractiva dar cuminte. Nu este un laptop usor sau subtire, dar nici nu aveam pretentia la specificatiile hardware ce le are.

Mai jos avem galeria foto cu poze ale acestui model:

Tastatura si trackpad

Tastatura este aranjata similar cu seria N de la Asus, deci avem zona cu tastele numpad mai ingustata, iar butonul de pornit/oprit in coltul din dreapta sus al tastaturii. De asemenea, tastele cu sageti sunt parca integrate in layout-ul tastaturii, s-ar putea sa ii deranjeze pe unii utilizatori. Dar, trecand peste acestea, tastatura raspunde foarte bine iar tastele sunt ferme si precise. Acestea sunt imbracate intr-un fel de strat cauciucat si ofera un feedback uimitor tinand cont ca discutam despre un laptop. Un lucru care mi-a placut foarte mult, este faptul ca tastatura nu se indoaie nici macar atunci cand este un pic ‘abuzata’. Lucru care la multe laptopuri se intampla si este extrem de deranjant.

Tastatura este iluminata cu intensitatea ajustabila in trepte, iar tastele WASD au un contur rosu pe margini(gaming…eh?), lucru care le face sa straluceasca un pic mai tare in intuneric. S-ar putea ca multi gameri sa aprecieze acest detaliu.

Trackpad-ul este din plastic, dar este destul de mare si raspunde bine la scurtaturile disponibile prin ‘gesturi’. Asus include si o aplicatie Smart Gesture ca sa poti imbunatati eventuale actiuni care ai vrea sa le faci unu unul, doua sau trei degete.

Nu cred ca vreun gamer serios ar folosi trackpadul in vreun joc. Dar, tastatura face fata cu brio chiar si celor mai pretentiosi. Este mult deasupra multor tastaturi cu membrana dedicate(pentru desktop).

Ecran

Ecranul are o diagonala de 17,3 inch, de tip IPS. Ce ne-a atras atentia sunt urmatoarele: culori vii, contrast bun si unghiuri de vizualizare foarte reusite. Un mare plus!

Dupa calibrare avem DeltaE mediu de 1.46, ecranul acopera 92% din gamutul sRGB, 71% din gamutul AdobeRGB si 69% din cel NTSC. Asta se traduce in: brightness si contrast bunicel si culori destul de precise.

Parerea mea, este ca e un ecran bun. Se putea si mai bine dar mai ales pentru uzul in interior, se descurca foarte bine pentru un monitor montat pe un laptop, la banii astia.

Hardware/performanta

Asa e, nu este o versiune cu SLI sau desktop grade GTX980. Dar nu are nici pretul unui laptop echipat cu asa ceva. Tinand cont de performanta/pret, suntem de parere ca G771JW se descurca onorabil. Clar ca, in ultimele titluri nu veti putea sa exagerati cu detaliile grafice. Dar, le va rula si vor putea fi si jucabile.(intrebari precum imi merge League of Legends, Dota2 etc. nu isi au rostul, acestea fiind niste jocuri care nu au cerinte foarte mari pe partea de hardware. La skill…eh, acolo e alta poveste.)

Eu am sa va prezint separat procesorul si placa video, in benchmark-uri specializate pentru a le putea compara mai usor cu alte modele.

Procesorul

Modelul cu care vine echipat este un Intel Core i7-4720HQ, pe arhitectura Haswell. Cu un cache de 6Mb si 4core-uri respectiv 8 thread-uri, procesorul se lauda cu un boost de pana la 3.6Ghz. Consumul maxim este de 47W(TDP) si este fabricat la 22nm, cu o placa video integrata Intel HD 4600.

Ca si performanta, avem parte de o surpriza placuta. Procesorul se descurca impresionant pentru o versiune mobila, acesta reusind sa intreaca in 3dMark Firestricke si Passmark chiar si procesoare i3 si i5 de desktop. Avem deci de-a face cu un procesor foarte potent.

Scoruri obtinute:

  • Passmark: 8123(multi-core)
  • Firestrike: 9052(Standard Physics 1920×1080)
  • Cinebench R15: 646(x64bit multi-core)

passmark multi-core

Placa video

Vom discuta doar despre placa video dedicata, mai exact GTX 960m 4gb DDR5. Placa video se descurca foarte bine, cu aproximativ 5-6% mai bine decat GTX860m si la nivelul unui 750Ti OC de desktop.

GTX960m este bazata pe arhitectura Maxwell si nu se incalzeste excesiv decat dupa lungi reprize de gaming fara cooler pad.

Nu va permite abuzul de setari Ultra in cele mai noi titluri, dar nici nu va dezamagi, reusind sa scoata un framerate jucabil pe medium/high. Una peste alta, noua ni se pare o placa video destul de buna.

Scoruri obtinute de GTX 960m 4gb DDR5:

  • PassMark G3D: 1697
  • 3dMark Firestrike: 4420(Standard Graphics 1920×1080)
  • 3D Mark 2011: 5889 (Performance GPU 1280×720)
  • Dirt 3: 45fps (1920 x 1080, Setari ultra/very high)
  • Fifa, League of Legends, Dota2, World of warcraft Mists of Pandaria/Cataclysm, Sims 4 si alte titluri asemanatoare au rulat impecabil la rezolutia nativa chiar si in conditii de stres marit(exemplu: aglomeratie in Stormwind in World of Warcraft). Deci intrebari legate de jocuri asemanatoare nu isi au rostul.

Ram, HDD

Asus G771JW vine echipat cu 8gb DDR3 pe 1600mhz si un HDD cu viteze de desktop, nu avem ce sa spunem decat ca este foarte in regula chiar si daca nu optam pentru un upgrade.

Indicatia noastra, ar fi sa instalati si un SSD(laptopul fiind dual-bay) pe langa hard disk-ul cu care vine laptopul, pentru sistemul de operare si programe. Se va simti foarte bine.

In ceea ce priveste memoria RAM, 8gb sunt suficienti pe moment. Dar, pe viitor veti putea fara probleme sa mai adaugati inca un modul de 8gb pentru un boost.

Baterie, caldura, zgomot si boxe

Acest laptop, dupa cum era de asteptat, nu face fata bine gaming-ului pe baterie, rezistand undeva la o ora – o ora jumate. Dar, nici nu e recomandat sa incercati, deoarece acesta intrand pe modul power saving, va va reduce drastic performanta obtinuta. Mie imi place sa ma gandesc la baterie ca la un UPS integrat care, in cazul unei pene de curent, imi ofera timpul necesar sa dau Save la munca realizata.

Laptopul este o idee mai zgomotos decat un laptop office dar nimic deranjant, mai ales ca, probabil vom avea o pereche de casti pe cap, pentru o calitate a sunetului net superioara.

Asta nu inseamna ca boxele integrate nu sunt bune. Sunt foarte reusite pentru un sistem audio integrat intr-un notebook si pe alocuri chiar impresionante in ceea ce priveste volumul si claritatea.

Laptopul nu se incalzeste excesiv decat dupa o perioada mai lunga de gaming(la noi au fost necesare aproximativ 2 ore fara pauza de Dirt 3), moment dupa care intervine fenomenul de CPU Throttling care scade un pic performanta procesorului pentru a preveni supraincalzirea. Eh, aceste probleme au disparut in momentul in care a fost montat un cooling pad mediocru(nimic extravagant sau foarte scump). Este vorba despre unul din modelele cu ventilator mare, central.

De nontat este faptul ca atunci cand se incalzeste, laptopul se incalzeste mai mult in zona centrala a tastaturii. Este de apreciat faptul ca palmrest-ul si zona WASD nu se prea incalzesc, deci nu incomodeaza in gaming/lucru.

Concluzie

In concluzie, in categoria lui de pret – 4000-5000 lei, Asus G771JW se descurca de minune! Performante bune, constructie solida si atent lucrata + tastatura bine inchegata care raspunde precis la comenzi. Adaugam pe langa aceste plusuri si faptul ca cei de la Asus ne ofera si posibilitati de upgrade pentru memoria RAM si unitatile de stocare si ne putem declara multumiti de acest notebook.

Daca vrei un laptop pentru multimedia, pentru uz in suita Creative Cloud a celor de la Adobe(noi am fost multumiti de performanta in Photoshop, Premiere Pro  si Illustrator) si pe alocuri cate o sesiune de gaming mentinand setarile jocurilor pe high/ultra in majoritatea cazurilor, va recomandam cu caldura modelul Republic of Gamers Asus G771JW.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.