7 idei de baza pentru o securitate mai buna

Nu uita sa te abonezi la canalul de YouTube Petech daca acest video sau articol ti-a fost util! Securitatea de baza e usor de inteles. Daca te asiguri ca utilizezi cateva bune practici si previi …

Nu uita sa te abonezi la canalul de YouTube Petech daca acest video sau articol ti-a fost util!

Securitatea de baza e usor de inteles. Daca te asiguri ca utilizezi cateva bune practici si previi probleme prin evitarea site-urilor care par nesigure si evitand descarcarea de software dubios, deja esti mult mai in siguranta decat ar prefera majoritatea persoanelor rau intentionate.

Hai sa vedem 7 idei de baza / bune practici pentru o securitate sporita

Foloseste un anti-virus si un firewall

Ruleaza o suita de programe de tip Internet security – antivirus/firewall. Majoritatea au si securitate windows bit defenderoptiuni de genul ‘game mode’ sau ‘silent’, deci nu te vor afecta cand te joci sau lucrezi intens. exemple: BitDefender Internet Security sau Comodo internet security.

Virusii, malware-ul si astfel de software rau intentionat incetinesc sistemul si de multe ori ne fac sa pierdem o gramada de timp. Fiind protejat de o solutie buna, actualizata constant, eviti o tona de batai de cap.

Foloseste un browser modern si actualizat

Foloseste un browser modern si actualizat. Exemple: Chrome, Firefox sau Edge.

Evita Internet Explorer pe cat posibil. Daca trebuie totusi sa il folosesti, macar asigura-te ca e Internet Explorer 11 (varianta prezenta, din pacate, inca pe Windows 10). Versus versiunile anterioare, macat versiunea 11 a mai fost actualizata intre timp.

O metoda aditionala de a spori securitatea unui browser modern este folosirea unor extensii precum: Adblock, uBlock, Disconnect.me sau daca esti ferm convins ca vizitezi site-uri periculoase, No Script pentru Firefox (blocheaza scripturile Javascript de pe site, prevenind atacuri de tip XSS si Clickjacking).

securitate browser

Si nu, modul incognito sau private mode nu o sa faca mare lucru si nici nu iti ascunde activitatea in online. Dar vom discuta in curand si despre asta.

Adobe Acrobat Reader are des probleme de securitate

Adobe Acrobat Reader e de evitat.E obositor de des gasit vulnerabil. Majoritatea browserelor au un PDF reader intern mult mai securizat. Sau te asiguri ca ai mereu cea mai noua versiune de Acrobat reader. Tu stii cat de mult lucrezi cu PDF-uri.

Scaneaza constant sistemul cu un anti-virus

Lunar sau o data la 3-4 luni, scaneaza sistemul cu un anti-virus si eventual si cu Malwarebytes – cu setarile de scanare in tip real (Realtime) dezactivate. E bine sa avem un program suplimentar suitei noastre de securitate. Nu ca nu am avea incredere, dar un program precum Malwarebytes, care e specializat pe detectarea de malware, poate fi o idee mai puternic.

Actualizeaza constant

Asigura-te ca nu ai ratat vreo actualizare de securitate pentru Windows, programele de tip anti-virus/firewall sau browserul folosit. Constant se aduc imbunatatiri si se repara probleme sau vulnerabilitati.windows update

Da, unele actualizari sunt o prostie, altele mai au bug-uri. Total de acord. Dar cele de securitate, nu sunt degeaba. Printr-o simpla actualizare poti scapa de o tona de probleme – exemplu: patch-ul inclus deja in Windows 10 pentru ransomware-ul WannaCry. Efectiv prezenta unei actualizari te face invulnerabil la acel ransomware.

Foloseste o conexiune in care ai incredere

Foloseste o conexiune sigura la Net, pe cat posibil pe fir. Daca esti acasa, pe wireless, asigura-te ca ai activ WPA2 si o parola cat de cat buna. Verifica ca routerul sau modemul tau sa aiba pornite protectiile de baza cum ar fi un firewall sau ce protectii suporta modelul tau. Eu evit retelele publice wireless, mai ales cele neparolate dar si pe cele parolate – WPA2 nu e atat de sigur.

WPA2 e destul de usor de spart de niste persoane rau voitoare bine documentate. Astfel, iti recomand ca si in cazul laptopului, sa stai pe fir daca poti. Hey! Macar vei avea ping mai bun daca joci ceva online. Pe langa o conexiune mai sigura 🙂

Parole puternice, unice

Foloseste parole puternice, si nu refolosi parole pentru mai multe servicii.  Exemplu: nu folosi aceeasi parola pentru Gmail si pentru Facebook. Fiecare serviciu/site cu parola sa.

De ce?  Daca un site va suferi de o bresa de securitate, si va pierde parolele (implicit si pe a ta), cel ce pune mana pe parola va sti parola pentru toate serviciile tale. Un moment nasol. Si da, probabil va incerca acea parola pe majoritatea serviciilor/site-urilor online populare ce necesita e-mail si parola pentru autentificare. Cu alte cuvinte, vei avea o gramada de batai de cap.

Daca parola ta contine cuvantul ‘parola’, 1234 / 4321, numele tau, detalii despre tine (nume/numar de inmatriculare/adresa/varsta), iti recomand sa o schimbi urgent.

De asemenea, iti recomand sa ai parole de peste 8 caractere (9+). Hardware-ul modern va reusi destul de rapid sa sparga orice parola de 8 caractere. Chiar daca folosesti simboluri si combinatii smechere (3 in loc de E nu e o combinatie smechera).

Dar despre parole discutam in curand.

Concluzii

Sper ca ai gasit utile cele 7 idei, pentru o securitate mai buna de baza. Daca urmezi aceste sfaturi plus o navigare acompaniata de bun simt (nu, nu da nimeni iPhone-uri gratis si nici nu exista un print din Arabia pregatit sa iti dea milioane de euro), probabil nu vei avea probleme de securitate.

Nu uita sa te abonezi la canalul de YouTube si sa urmaresti peTech pe Facebook si Instagram.

Multumesc de citire! 🙂

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.