Un SSD mai mare este mai rapid. Uite de ce

Un SSD mai mare se traduce de obicei in viteza mai buna. In majoritatea cazurilor, performanta unui SSD este determinata de numarul de chipuri NAND din SSD. Despre tipul de chipuri NAND poti citi aici. …

Un SSD mai mare se traduce de obicei in viteza mai buna. In majoritatea cazurilor, performanta unui SSD este determinata de numarul de chipuri NAND din SSD. Despre tipul de chipuri NAND poti citi aici.

Din aceasta cauza, atunci cand comparam SSD-uri din aceeasi gama / model, de obicei varianta cu o capacitate mai mare are acelasi tip de cipuri, doar ca mai multe. Iar datorita faptului ca datele pot fi accesate in paralel (mai multe canale) de pe mai multe chipuri, acestea pot atinge viteze mai mari.

Evident ca, conteaza si producatorul, controllerul etc. In acest articol ma refer strict la capacitate. In functie de producator/model, diferentele pot varia.

Uite niste exemple:

Intre Samsung 860 EVO de 250 GB si 500GB sunt diferente de 1-3 MB/s. Deci nu e mare branza (din ce teste am gasit).

Dar, situatia se schimba dramatic atunci cand discutam de ale modele cum ar fi:

Kingston UV500:

  • 120 GB – viteze de 520/320 MB/s;
  • 240 GB – viteze de 520/500 MB/s;

HyperX Fury:

  • 120 GB – viteze de 420/120 MB/s;
  • 240 GB – viteze de 470/220 MB/s;

nota: si la IOPS de obicei este o diferenta notabila

Si poze:

(la HyperX si Kingston sunt din PDF-urile oficiale de la producator iar pentru Samsung-uri am luat un review de pe tomsharware.com)

Concluzie

Dupa ce te-ai hotarat la un model anume, daca iti permite bugetul, asigura-te ca nu cumperi cea mai mica capacitate disponibila pentru acel model de SSD. De obicei e si cea mai slaba din punct de vedere al performantei.

Iar in cazuri unor modele (precum Kingston UV500), diferentele pot fi destul de mari.

Documenteaza-te daca si in cazul SSD-ului dorit de tine exista astfel de diferente. 3MB/s nu se vor simti. Dar diferente precum 320 MB/s vs 500 MB/s se vor smti in anumite situatii cu care te poti intalni. Asa ca fa un efort si nu cumpara cea mai mica capacitate disponibila.

Trebuie totusi sa mentionez ca si cel mai slab SSD este probabil MULT mai rapid vs un HDD traditional. Dar daca tot cumperi ceva, fa o decizie informata.

Daca vrei sa pui SSD-ul intr-un laptop, vei avea nevoie de un Caddy de multe ori – atunci cand vrei sa il pui in locul DVD-RW. Uite aici cum alegi un caddy compatibil.

Ca tot discutam de chestii mari, poate vrei sa transferi fisiere mari cu un amic sau coleg. Uite aici 9 solutii gratuite.

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.