In video-ul de mai sus discutam despre chestiile la care trebuie sa ai grija atunci cand vrei sa iti cumperi o placa audio interna. Totodata discutam despre cand si daca ai nevoie de o placa de sunet dedicata pe PCI Express sau pe PCI.
La ce sa ai grija:
- daca ai o placa de baza mai moderna, cu un chip audio integrat bunicel, s-ar putea sa nu observi diferente majore;
- daca boxele sau castile pe care le vei folosi nu sunt cat de cat de calitate, s-ar putea sa nu observi diferente majore;
- ce asculti. Daca inregistrarea nu are o calitate buna, oricat de bun/scump hardware-ul audio tot prost se va auzi. Pe un sistem audio de calitate, acompaniat de o placa audio performanta se va simti diferenta chiar si dintre un fisier audio MP3 si unul FLAC.
Daca te-ai hotarat ca vrei totusi o placa audio, hai sa vedem la ce trebuie sa te uiti cand cumperi una:
1. Interfata
Vezi sa o poti instala in sistem. Majoritatea placilor audio vin pe PCI sau PCI EXpress. Asigura-te ca ai un slot liber, ca sa o si poti folosi dupa ce o cumperi.
2. Canale
De cate canale ai nevoie? Desi mai toate placile audio moderne suporta un sistem 5.1, asigura- te de acest lucru. Sau poate ai un sistem 7.1, caz in care trebuie sa cauti o placa audio care suporta 7.1 canale.
3. SNR – signal to noise ratio.
De obicei masurat in decibeli, ne uitam ca placa sa aiba o valoare cat mai mare. Nu prea exista un minim dupa care sa te uiti, dar in general o valoare mai mare e mai buna.
Tehnic vorbind, SNR-ul masoara semnalul utilizabil pe care placa audio il poate produce, deasupra volumului de fundal static pe care il produce hardware-ul.
4. Sample rate si rezolutie biti
O masuratoare in kHz ce ne arata de cate ori un flux de sunet trimite date intr-o perioada de timp. Din nou, cu cat mai mare cu atat mai bine. Majoritatea placilor audio moderne bune suporta chiar si 96 kHz.
Majoritatea placilor moderne audio(chiar si unele integrate) suporta 24 biti deci esti ok.
5. THD – total harmonic distorsion.
Masoara cata distorsiune a sunetului are placa audio. Cu cat mai aproape de zero, cu atat mai bine. Nu vrem sa ascultam ceva distorsionat ci urmarim sa obtinem un sunet cat mai curat si mai aproape de inregistrarea originala.
Nici aici nu urmarim un numar anume. Cu cat mai aproape de zero cu atat mai bine.
Concluzii
Daca esti mai pretentios sau foarte pretentios in ceea ce priveste calitatea sunetului, merita sa investesti intr-o placa audio dedicata. Eu as alege un model Asus sau Creative care intra in bugetul meu.
Dupa cum am zis, daca te-ai hotarat ca vrei o placa audio sau placa de sunet dedicata, ai grija sa investesti si in casti/boxe cat de cat. Niste boxe la 30 de lei nu pot fi salvate de nici o placa audio de pe pamant, tot slabut se vor auzi.