In acest video am filmat tot procesul de curatare si schimbare de pasta termoconductoare pentru un laptop Lenovo G560e, vechi de 7 ani. Un laptop normal, perfect pentru browsing, lucru cu documente si vizionat filme. Merge si un League of Legends datorita placii video dedicate. Evident, pe setari mai mici.
Laptopul, desi batranel (7 ani + folosire aproape zilnica), se tinea bine. Doar ca, de cand cu temperaturile crescute, a inceput sa se cam supraincalzeasca. Se simtea chiar si in task-uri normale. Cel mai enervant era zgomotul ventilatorului dar si faptul ca tastatura se incalzea destul de mult la lucrul cu un Excel mai stufos sau intr-un meci ocazional de League of Legends.
Tinand cont ca avea pasta termoconductoare originala, si nu a prea fost curatat atat de bine (doar suflat ocazional cu un spray fara a fi desfacut), i-a prins foarte bine ‘tratamentul’. In idle si cand navighezi pe net nici nu mai auzi ventilatorul acum.
Putem zice ca cu 51 de lei si vreo ora investita, am facut putin mai placut lucrul cu laptopul. (30 lei pasta Arctic MX-4 si 21 lei tubul de aer comprimat)
Specificatiile Laptopului Lenovo
- Model: G560e – cumparat prin ~2011;
- Ecran: 15.6 inch, 1366 x 768 pixeli, LCD;
- Procesor: Intel Pentium P6200 (dual core, 2.13 Ghz, 3 MB SmartCache);
- Placa video: Nvidia GeForce 310M (512 MB GDDR3, 64 bit);
- SSD: 240 GB Western Digital Green – SATA3;
- RAM: 3 GB DDR3 – 1066 MHz;
Dupa cum se vede din specificatii, nu este un laptop de gaming sau ceva high end. L-am ales in mod special pentru ca are placa video dedicata (deci sunt sanse de un joculet usor la nevoie) si nu a fost desfacut pana acum (deci pasta termoconductoare originala).
De ce? Pentru a arata potentialul ingrijirii unui laptop. Sau eventual, cum poti da putina viata unui laptop mai vechi.
Procesul de curatare si inlocuire pasta
Necesare:
Avem nevoie de o surubelnita, pasta noua, un tub de aer comprimat, o periuta, alcool sanitar sau izopropilic si niste servetele de hartie.
Sfaturi utile:
- Alcoolul izopropilic curata mai rapid, dar nu e atat de usor de gasit. Eu am folosit alcool sanitar. Il aveam deja prin casa, 0 lei investitie.
- Pasta termoconductoare: Am folosit Arctic MX-4. Nu te zgarci! Nu vei face prea des operatiunea (o data la cativa ani), asa ca mai bine sa ai una cat se poate de calitativa, mai ales ca nu e atat de scumpa. Am gasit cu 30lei Arctic MX-4 si e suficienta pentru cateva sisteme;
- Pasta se dozeaza usor, similar ca la procesorul unui sistem desktop. Punem cam cat un bob de mazare mai mic, central pe chipuri, deoarece acestea sunt mai mici. Presiunea sistemului de racire o va uniformiza pe toata suprafata chipurilor;
- Nu lasa ventilatorul sa se invarta in gol cand il sufli sau cureti cu periuta. Ii vei scurta durata de viata;
- Verifica de doua ori daca toate suruburile sunt stranse bine cand montezi inapoi sistemul de racire;
Procesul de lucru:
In 11 pasi am terminat:
1. Scoatem bateria.
2. Scoatem capacul.
3. Demontam ventilator.
4. Demontam sistemul de racire.
5. Curatam pasta veche de pe sistemul de racire si de pe chip-uri.
6. Suflam de praf ventilatorul si prin laptop pentru a evita depunerea unor fragmente de pasta veche in caz de ne-a sarit cat curatam.
7. Punem pasta noua (cam cat un bob de mazare mai mic, procedeul seamana ca in cazul desktop-urilor, doar ca chipurile sunt mai mici).
8. Montam inapoi sistemul de racire.
9. Montam inapoi ventilatorul.
10. Montam inapoi capacul si bateria.
11. GATA! 🙂
Rezultate si cum am masurat
Am avut clima pusa pe 25 de grade, iar termometrul de camera (un ceas ieftin cu termometru de la un supermarket), a stat la 25.4 grade constant. Atat in testele de dinainte de curatenie si schimbare pasta, cat si in cele de dupa. Am incercat pe cat posibil sa mentin aceeasi temperatura ambientala, pentru a nu afecta rezultatele.
Temperaturile au fost masurate cu HWinfo, ultima versiune.
Rezultatele sunt mai bune decat speram. Diferente de 2-3 grade in task-uri grele (Furmark) si chiar si de 7 grade in chestii mai usore/uzuale.
Uite niste grafice:
Pe scurt:
Procesor:
- 10 minute de Furmark: 72 grade vs 76 grade;
- Idle 1 ora in Windows 10: 50 grade vs 57 grade;
- Test GPUZ 30 minute: 64 grade vs 68 grade;
- PCmark 10: 66 grade vs 75 grade;
- Cinebench R15: 64 grade vs 72 grade;
Placa video:
- 10 minute de Furmark: 77 grade vs 79 grade;
- Idle 1 ora in Windows 10: 49 grade vs 57 grade;
- Test GPUZ 30 minute: 67 grade vs 73 grade;
- PCmark 10: 62 grade vs 72 grade;
- Cinebench R15: 58 grade vs 62 grade;
Niste rezultate foarte ok! Probabil trebuia mai repede schimbata pasta termoconductoare :))
Pe mine ma bucura mai ales rezultatele obtinute la procesor, deoarece acesta este folosit cel mai mult (nu e un laptop de gaming!).
Nu m-a lasat constiinta sa il torturez mai mult de 10 minute in Furmark, dar cred ca e suficient pentru a trage niste concluzii din toate testele plus benchmark-ul PCmark 10. As fi rulat si 3D Mark, doar ca… nu imi permitea placa video cu versiunea gratuita. Asa ca am rulat testul utilitarului GPUZ 30 de minute in Fullscreen.
Concluzii
Acum cand scriu varianta text a video-ului de pe canalul YouTube, au trecut 2 zile de cand a fost facut procesul. Pe langa cele observate, pot zice ca se simte lipsa zgomotului produs de ventilator cand te uiti la un video 720p sau 1080p pe YouTube si mai ales, dupa 2 meciuri de League of Legends, tastatura nu mai arde. E calduta, dar e mai ok. Inainte era efectiv un disconfort sa tii mana pe QWER.
Asa ca, daca ai un laptop mai vechi si planuiesti sa il mai tii, iti recomand sa incerci aceasta operatiune sau sa il duci la un service sa o faca. Merita! Mai ales daca are >5 ani si nu a fost desfacut pana acum.
Daca ti s-a parut util sau interesant video-ul, nu uita sa te abonezi la canalul peTech pe YouTube.