WPA3 – Ce este? Uite ce trebuie sa stii

WPA3 este un standard de securitate a retelelor wireless, succesorul lui WPA2. Noua generate de securitate Wi-Fi aduce imbunatatiri majore atat in mediul personal cat si in retelele de tip enterprise. WPA3 intra pe piata …

wpa3 securitate wireless

WPA3 este un standard de securitate a retelelor wireless, succesorul lui WPA2. Noua generate de securitate Wi-Fi aduce imbunatatiri majore atat in mediul personal cat si in retelele de tip enterprise.

WPA3 intra pe piata sub doua moduri de operare: WPA3-Personal si WPA3-Enterprise. Uite care sunt capabilitatile cheie al noului protocol de securitate:

  • WPA3-Personal: securitate sporita chiar si atunci cand utilizatorii aleg parole simple, sub recomandarile generale de securitate. WPA3 se bucura de prezenta SAE (Simultaneous Authentication of Equals), un protocol care stabileste niste chei intre dispozitive, pentru a oferi protectii mai puternice impotriva celor ce incearca la nimereala parole pentru a penetra o retea wireless;
  • WPA3-Enterprise: ofera echivalentul unei protectii criptografica de 192-bit, cu protectii aditionale pentru retele care transmit date sensibile.

Clar ca WPA3 va fi compatibil cu WPA2, iar probabil in curand vom vedea si echipamente de retelistica certificate WPA3.

Alte doua tehnologii lansate recent tot de Wi-Fi Alliance, sunt Wi-Fi Easy Connect, un program care reduce complexitatea conectarii la retelele wireless a dispozitivelor fara sau cu display limitat (foarte util pentru device-urile din piata IoT – Internet of Things) si introducerea Wi-Fi Enhanced Open care doreste sa sporeasca securitatea retelelor deschise care nu au nevoie de autentificare speciala pentru a oferi acces la internet. (retele publice, aeroporturi, etc.)

Astfel de imbunatatiri pe partea de securitate nu se vad peste noapte, deoarece protectia WPA3 trebuie suportata de router-ul la care ne conectam, si implicit acest lucru poate insemna achizitia unui nou router. Sau poate ai bafta si routerul va primi capabilitati WPA3 prin actualizarea firmware-ului.

In orice caz, e un proces ce dureaza cativa ani, dar care duce catre o sporire simtibila a securitatii datelor.

Asteptam sa vedem si primele routere cu WPA3. 🙂

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.