PC-ul nu porneste? Ghid complet de diagnosticare

Acest articol are scopul de a te ajuta sa aflii de ce nu porneste PC-ul, in functie de diverse simptome cum ar fi lipsa semnalului video, pc-ul nu porneste din prima, sau alte astfel de …

pc nu porneste

Acest articol are scopul de a te ajuta sa aflii de ce nu porneste PC-ul, in functie de diverse simptome cum ar fi lipsa semnalului video, pc-ul nu porneste din prima, sau alte astfel de scenarii.

Acest articol este dedicat sistemelor PC Desktop, desi unele idei pot ajuta si utilizatorii de laptopuri.

Nu vom discuta de partea software decat de baza: BIOS, drivere si programe de monitorizare. Discutiile despre virusi si alte programe daunatoare nu sunt in acest articol.

Atentie! Pe cat de ciudat suna, am vazut probleme atat de ciudate cauzate chiar de praf si mizerie. In functie de consistenta prafului si mediu (umiditate), am intalnit caz in care un PC nu pornea datorita unui ‘smoc’ de praf care statea intre doi pini. Asa ca daca sistemul ce nu porneste arata ‘din cale afara’ de murdar, incearca o curatenie (nu ma refer la niste praf in radiatoare. Ma refer la jegos :)) )

PC-ul nu porneste deloc

PROBLEMA: apesi pe buton si nimic. Nici macar nu ‘da’ ca ar porni PC-ul. Nu tu un bec, nici un ventilator nu porneste… e mort!

Cel mai probabil sistemul nu are alimentare.

Ce poti incerca sau verifica:

  • priza in care este bagata unitatea centrala are curent?
  • cablul de alimentare este bine bagat in sursa? Arata ok? (nu e ciupit, pinii negri sau alte cele)
  • daca sursa are buton, verifica sa fie pornita;
  • verifica mufa principala de alimentare pe placa de baza. Poate s-a miscat si nu mai face contact bine;
  • scoate unitatea centrala din priza, apoi apasa de 4-5 ori pe butonul de pornire. Reintrodu in priza unitatea si incearca din nou. Daca merge, asigura-te ca priza, prelungitorul si toate cablurile stau bine si arata ok. Daca persista problema si rezolvarea asta, as incerca fie o alta priza fie o alta sursa.
  • incearca cu alta sursa. Daca merge, inseamna ca sursa ta s-a hotarat ca vrea sa fie schimbata. Vezi aici cum sa alegi una, si de aici poti cumpara una noua.

PC-ul porneste dar se stinge subit in cateva secunde

PROBLEMA: cand apesi pe buton, PC-ul se aude ca porneste (ventilatoarele), dar apoi se opreste subit.

Destul de enervant. Crezi ca toul e ok, ventilatoarele pornesc, si apoi sistemul se stinge.

Ce poti incerca sau verifica:

  • Asigura-te ca nu e vorba de un scurt. Un sistem ce statea intr-un mediu umed, nu a pornit pana nu am sufltat bine de praf placa de baza. Era mult praf, cu ‘cocoloase’ care atingeau in paralel mai multi pini. Probabil de acolo a fost problema.
  • Ia-le prin excludere: elimina pe rand, fiecare componenta non-esentiala pe cat posibil. Exemplu: scoate toate perifericele in afara de mouse si tastatura (dar verifica sa fie curate porturile si eventual si in alte porturi USB pe rand), daca ai mai multe stick-uri de RAM, elimina pe rand cate unul. Daca ai si placa video integrata si dedicata, incearca fara placa video dedicata, etc.
  • Daca poti, testeaza sursa cu un tester, sau incearca alta sursa.
  • Daca ai umblat recent la procesor, cum ar fi schimbatul de pasta termoconductoare sau ceva de genul, verifica daca ai re-instalat ok. Si nu uita! Daca dai jos coolerul, schimba pasta. Chiar daca era noua.

De cele mai multe ori, astfel de probleme apar de la sursa. Daca te stii cu musca pe caciula, adica ai o sursa ieftina sau foarte veche, eventual verifica asta prima oara.

Reparatia unei surse pc, de cele mai multe ori nu merita sub nici o forma. Asa ca ia alta noua daca asta e problema. Preferabil una de calitate.

PC-ul porneste si se aud beep-uri

PROBLEMA: auzi unitatea centrala ca a pornit, merg ventilatoarele, dar sistemul beep-uie si nu ai semnal la monitor.

Acele beep-uri inseamna un cod de eroare, ce te ajuta sa diagnostichezi problema.

Aici poti identifica totul despre aceste BEEP-uri. Pagina este in engleza, urmeaza un articol despre ele si aici pe petech.ro.

Ce poti incerca sau verifica: pe pagina din link-ul de mai sus, vei avea un indiciu catre ce inseamna fiecare tipar de beep-uri.

PC-ul porneste dar nu afiseaza nimic pe monitor

PROBLEMA: unitatea centrala porneste, se invart ventilatoarele. Dar pe monitor nu este afisat nimic, el ramane in stand-by. Nici nu se aud beep-uri sau ceva. Si nici nu clipesc leduri sau coduri de eroare pe placa de baza (daca e mai noua).

Fiind oarecum mai greu de depanat, luam in ordinea greutatii de verificare ideile de mai jos. Evident asigura-te ca totul e bagat in priza si monitorul pornit.

Ce poti incerca sau verifica:

  • Verifica daca placa video este corect introdusa in slot
  • Verifica daca cablul de alimentare suplimentara este introdus in placa video, daca ai o placa video ce necesita alimentare separata
  • Verifica daca cablul de alimentare catre slotul de 4 sau 8 pini de langa procesor este introdus. Unele placi de baza nu booteaza corect fara el
  • Verifica daca cablul video catre monitor este ok (HDMI, DVI sau ce folosesti)
  • Incearca alt port pe placa video si/sau pe monitor
  • Verifica daca atunci cand montezi un speaker pe pinii placii de baza (in locul corespunzator) nu cumva va beep-ui. Am intalnit cazuri
  • Incearca alta placa video sau cea integrata daca sistemul tau are una
  • Reseteaza BIOS-ul daca nimic nu merge. Vezi in manualul placii de baza cum sa faci asta.

In timpul functionarii se inchide monitorul dar unitatea functioneaza

PROBLEMA: in timp ce PC-ul era folosit, se inchide monitorul / pierde semnalul, dar unitatea inca functioneaza (se aud ventilatoarele)

Cel mai des chestia asta se intampla din cauza temperaturilor. Monitorizeaza atent temperatura placii video si a placii de baza.

Mentionez ca uneori, se mai intampla asta sau efectiv un fel de ‘clipit’ al monitorului (monitorul se face negru cateva secunde si apoi isi revine). Asta poate fi si din cauza driverelor. Dar daca nu isi revine, cel mai probabil nu e de la drivere (ar trebui totusi sa ai driverele video actualizate mereu).

Ce poti incerca sau verifica:

  • Monitorizeaza temperaturile si daca e cazul curata sistemul si schimba pasta termoconductoare.
  • Actualizeaza driverele placii video si ale placii de baza
  • Verifica atent toate cablurile interne si externe.
  • Reinstaleaza placa video (fizic! Efectiv scoate-o din sistem si reinstaleaz-o in slotul sau)
  • E total posibil sa ai de-a face si cu o placa video cu probleme. Dar recomand sa testezi bine sa te asiguri. S-ar putea sa nu fie asa grav.

In timpul functionarii se inchide atat monitorul cat si unitatea centrala

PROBLEMA: la fel ca mai sus, doar ca se inchide atat monitorul (pierde semnalul) cat si unitatea centrala.

Aici sunt doua posibilitati de obicei: temperaturi ridicate si sistemul se protejeaza de pagube sau o sursa slaba. De multe ori este vorba de o sursa defecta in acest scenariu.

Ce poti incerca sau verifica:

  • Monitorizeaza temperaturile. Mai ales daca te jucai in timp ce s-a intamplat asta
  • Daca temperaturile sunt ok, e total posibil sa sursa sa fie prea solicitata. Sau pe cale de a-si da sufletul.

Una din problemele de mai sus, cu LED-uri aprinse pe placa de baza

Placile de baza mai noi au niste mici LED-uri care pot da un indiciu cu privire la problema pe care sistemul a intampinat-o.

Verifica in manualul placii de baza ce inseamna LED-urile respective si depaneaza apoi prin curatare, inlocuire sau reinstalare a componentei.

Sistemul nu isi mai revine din stand-by

In cele mai multe cazuri este vorba de o problema software. Fie un bug in ceea ce privesc driverele (cele video sau chipset de obicei), fie o problema a sistemului de operare.

Pe vremuri, unele sisteme au avut astfel de probleme cu Windows 7 sau Windows XP, si o actualizare de BIOS rezolva asta. Pe pagina producatorului placii de baza, in sectiunea descarcari – BIOS, era documentat faptul ca aceasta eroare a fost reparata. Merita verificat.

Concluzii

Merita mentionat ca pe multe sisteme, unele probleme aparent nerezolvabile, se rezolva cu o actualizare de BIOS. Din experientele avute de mine, mentionez anumite placi de baza cu chipset AMD ce aveau probleme de incompatibilitate cu diverse placute RAM. Iar o actualizare de BIOS a rezolvat problema.

Daca acest articol te-a ajutat, da-i un share! Poate ii ajuta si pe altii

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.