Despre VRAM si GDDR (+ video in sub 3 minute)

VRAM vine de la Video Random Access Memory si se refera la memoria video, dedicata placii video respective. Dupa cum stim, placile video integrate(in procesor sau pe placa de baza) folosesc memoria RAM a sistemului. …

VRAM vine de la Video Random Access Memory si se refera la memoria video, dedicata placii video respective. Dupa cum stim, placile video integrate(in procesor sau pe placa de baza) folosesc memoria RAM a sistemului. Ei bine, placile video dedicate folosesc propria lor memorie, sub denumirea tehnica de VRAM, dar la care ne mai referim si ca GDDR.

Bun, deci VRAM vs RAM?

VRAMii sunt exact ca si ramii normali, doar sa sunt folositi doar de placa video. Acestia stocheaza informatia de care GPU-ul are nevoie, pentru a putea accesa respectiva informatie cat mai rapid – MULT mai rapid decat stocarea ei in memoria RAM principala sau pe HDD/SSD.

Un lucru pe care VRAMii moderni il pot face este sa comunice cu mai multe chipuri in paralel, si suporta atat scrierea cat si citirea datelor concomitent. Pe placile video cu iesiri analog (ex: VGA), placile video contin pe langa GPU, si un RAMDAC. Aceste doua componente interactioneaza constant cu memoria placii video(VRAM). Placile video fara iesi analogice (placile video care au doar HDMI/Display Port, DVI-D), nu au un chip RAMDAC, deoarece imaginea transmisa catre monitor este digitala si nu necesita conversii aditionale. Implicit, placa video poate afisa mai multe detalii pe monitor – de aici si toata ideea cu HDMI/Display Port afiseaza mai clar imagini/filme/jocuri etc. (desi depinde mult si de calitatea panoului ce afiseaza imaginea)

Ce date trec prin VRAMI? In principiu, date pe care GPU-ul le va procesa pentru a transforma geometria 3D intr-o proiectie 2D ce va fi afisata pe monitor. Sunt si alte lucruri precum frame buffers – buffere ce mentin imaginile ce urmeaza a fi afisate pe monitor si multe altele.

Ok, si GDDR?

GDDR, este un tip de VRAM… un sortiment de memorie video. Ca si denumire tehnica, este SGRAM cu o latime de banda uriasa.

Pe placile video moderne gasim GDDR5.

Concluzii

Mai multa memorie video ne ajuta din punct de vedere al performantei mai ales la rezolutii mai mari, deoarece creste dimensiunea datelor pe care GPU-ul trebuie sa le proceseze. Atentie totusi, daca aplicatia/jocul nostru consuma maxim 2GB VRAM, crescand cantitatea de memorie video disponibila, nu mai crestem si performanta. Deci pentru aplicatia noastra, este irelevant daca avem disponibili 2.1GB VRAM sau 4GB VRAM.

Daca te-a ajutat sau ti-a placut articolul si videoul, da-ne un like si un subscribe!

TERMENI:

GPU = Graphic Processing Unit – procesorul grafic;

RAMDAC = RAM Digital to Analog Converter – chip ce face conversia dintre datele digitale si datele/semnalul analogic ce va fi afisat pe un monitor via o conexiune analogica (VGA);

VRAM = Video RAM – memorie video;

GDDR = tip de VRAM, un tip modern de memorie video, cu o latime de banda mult mai mare.

 

Photo of author

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.