Update: am facut si un video pe tema asta:
Daca te-ai uitat recent dupa un SSD nou, probabil ai vazut aceste acronime aruncate in detaliile produsului: MLC, TLC, SLC sau QLC. Ce inseamna fiecare termen si cum afecteaza viteza sau durabilitatea viitorului tau SSD?
Aceste denumiri se refera la tipul de chipuri flash NAND prezente in SSD-ul la care te uiti. Fiecare chip ofera avantaje si dezavantaje, pe care le vom discuta in acest articol.
Dar inainte de toate:
Scurta anatomie a unui SSD
Un SSD are 3 componente majore (pe langa cele pe care le stii deja – conectori etc):
- memoria NAND Flash: aici sunt tinute datele tale. In blocuri de memorie non-volatila. Adica nu are nevoie de curent pentru a-ti mentine datele;
- memoria DDR: mica, dar volatila si nu este prezenta pe toate SSD-urile. De obicei folosita ca si cache pentru a mari viteza pentru datele accesate fracvent;
- Controllerul: conectorul principal dintre chipurile NAND si pc-ul tau;
Ce este memoria flash NAND?
E un tip mai nou de stocare, decat traditionalul HDD. Mai rapid si mai eficient din toate punctele de vedere.
Memoria NAND este construita din mai multe celule ce tin biti in ele. Acesti biti sunt porniti sau opriti printr-un impuls electric. Organizarea celulelor din interiorul memoriei NAND reprezinta modul in care este stocata data pe SSD. Numarul de biti in aceste celule determina denumirea chipului NAND. De exemplu, SLC se refera la Single Level Cell si contine un singur bit in fiecare celula.
Astfel avem:
- SLC – Single Level Cell
- MLC – Multi Level Cell
- TLC – Triple Level Cell
- QLC – Quad Level Cell
De ce? Putand sa stocheze mai multi biti in fiecare celula, a crescut si capacitatea chipului. Astfel putem avea SSD-uri mai mari. Dar fiecare tip de chip NAND vine cu avantaje si dezavantaje.
Trebuie sa alegem un SSD in functie de ceea ce dorim sa facem cu el. Sa stocam date, sa il folosim la operatiuni zilnice sau avem nevoie de performanta maxima.
Single Level Cell – SLC
Acest tip are avantajul de a fi cel mai precis tip de NAND atunci cand citeste sau scrie date. De asemenea, are si cea mai mare durata de viata.
SLC suporta pana la 100.000 de rescrieri complete. Adica, poate fi scris si citit complet de 100.000 de ori. S-a descurcat foarte bine in mediul enterprise.
Pro:
- cea mai rapida memorie flash NAND in scriere/citire;
- cea mai mare durata de viata;
- cel mai precis in acuratetea scrierii/citirii datelor;
Contra:
- scump;
- de obicei oferit in capacitati mici;
Recomandat pentru:
Lucru industrial si volume de munca precum cele intalnite in servere.
Multi Level Cell – MLC
Dupa cum am zis mai sus, MLC stocheaza 2 biti de date pe o celula. Astfel avem un cost mai mic de productie si implicit un cost mai mic al SSD-urilor ce au memorie MLC vs cele ce au SLC. De asemenea, se gasesc in capacitati mai mari, la preturi decente.
Pro:
- preturi mai bune;
- mai stabil decat TLC;
- viteze bune;
Contra:
- nu este la nivelul SLC sau enterprise din punct de vedere al durabilitatii;
Recomandat pentru:
Cei ce vor cea mai buna performanta si durabilitate la un pret decent.
Triple Level Cell – TLC
TLC aduce costuri si mai reduse, dar si o performanta si durabilitate mai scazuta.
Avem in jur de 3000 – 5000 cicluri de scriere/citire per celula. Trebuie zis ca SSD-urile cu NAND TLC nu sunt potrivite pentru uz industrial / enterprise. Sunt destinate doar mediului consumer.
Pro:
- costuri reduse;
- capacitati maricele;
Contra:
- durabilitate mult mai mica versus SLC si MLC;
- viteze mai slabe vs SLC / MLC;
Recomandat pentru:
Utilizatori normali. Lucru in office, lucru la birou etc.
Quad Level Cell – QLC
Perfect daca ai nevoie de stocare rapida. Evident QLC si mai ales 3D NAND QLC este mult mai rapid decat traditionalul HDD. Deci ai si spatiu, si viteza mai buna.
Aparitia 3D NAND a rezolvat multe din problemele SSD-urilor de capacitate mare, ce existau pe la inceputuri. Asa ca daca vrei sa iti iei un QLC, asigura-te ca e de generatie noua cu 3D NAND. Bineinteles unii producatori fac sa sune mai ‘epic’ chestia asta decat e necesar – vezi Samsung cu V-NAND.
Totusi, trebuie tinut cont ca au o viata mai mica, pe undeva peste 1000 de cicluri de scriere. Suficient pentru utilizatori normali bineinteles. Dar totusi nu la nivel enterprise. Sau cel putin nu inca.
Deci ce sa alegi si cum?
Foarte important este sa nu intri in paranoia cu ciclurile de scriere. Daca nu iti tii un webserver acasa si nu il folosesti impreuna cu inca 3 prieteni 8 ore pe zi, nu are rost sa privesti achizitia strict din punct de vedere al ciclurilor de scriere/citire.
Cand alegi, fi atent la: producator, calitate (din recenzii), garantie si pret.
Din punctul meu de vedere, daca bugetul iti permite, nu ai cum sa dai gres cu NAND MLC. Eventual TLC. QLC il recomand pentru stocare de date, nu pentru uz intens sau ca SSD folosit pentru sistemul de operare. Dar ca de obicei, mai conteaza si bugetul, ce faci cu SSD-ul, etc.
Iar cand discutam despre 2 SSD-uri identice, cu acelasi tip de memorii NAND, as alege mereu varianta cu o capacitate mai mare, daca iti permite bugetul. Uite aici de ce.
Setup-ul perfect:
Daca esti foarte pretentios la viteza, dar ai nevoie si de spatiu eu as compune stocarea unui sistem astfel:
- SSD-ul cu sistemul de operare: Un SSD cu NAND MLC sau TLC, preferabil M.2 PCIe x4, precum samsung 970 EVO. Mie imi ajung 250 GB – ~380lei pe PCgarage aici;
- SSD-ul pentru stocare: jocuri, filme, muzica, programe rar folosite, etc. Un QLC performant, de la un producator de top: Samsung 860 QVO 1TB va face fata foarte bine cerintelor. – ~ 560lei pe PCgarage aici;
Si asa ai pana in 1000lei un SSD extrem de rapid si durabil pentru sistemul de operare si programele des folosite, sau chiar si 2-3 jocuri online (nu cred ca are sens sa pui un joc single player pe SSD-ul principal) dar si un SSD rapid pentru stocarea datelor. Mi se pare scenariul ideal pentru un sistem modern, de la sfarsit de 2019. Poate chiar overkill pentru multi acel SSD pe PCIe x4.