VIDEO – 3 minute despre de ce si cum monitorizam temperaturile?

In video-ul de mai sus discutam de ce si cum monitorizam temperaturile. Observarea temperaturii la care ruleaza pc-ul sau laptopul nostru o data la ceva vreme, ne ajuta sa prevenim diverse probleme sau scaderi de …

In video-ul de mai sus discutam de ce si cum monitorizam temperaturile. Observarea temperaturii la care ruleaza pc-ul sau laptopul nostru o data la ceva vreme, ne ajuta sa prevenim diverse probleme sau scaderi de performanta. Iar masurarea temperaturii o putem face destul de lejer, direct din Windows.

Niste idei utile inainte de toate:

  • ne intereseaza cel mai mult temperaturile in load pentru ca atunci se incalzeste cel mai tare o componenta (adica atunci cand pc-ul/laptopul lucreaza din greu. Un joc/benchmark/etc.);
  • in video si in acest mini-articol ma refer la procesor si la placa video mai mult, fiindca cele doua componente produc de obicei majoritatea caldurii atunci cand discutam de un pc/laptop si sunt primele care au probleme;

De ce monitorizam temperaturile?

Pentru a evita probleme. Cand o componenta ruleaza un timp indelungat la o temperatura extrema (discutam de 85-90 de grade si peste, i se scurteaza viata. Si uneori… efectiv te poti trezi cu un blocaj sau un bluescreen din senin. Enervant.

Pentru a evita scaderi de performanta. Componentele moderne inglobeaza tehnologii ce le ajuta sa isi reduca temperatura, micsorand performantele prin reducerea frecventei la care ruleaza si dupa caz, si voltajul. Super, daca stai in Excel. Nasol daca esti gamer. Fenomenul mai poarta si numele de thermal throttling.

ventilator laptop cu praf

Pentru a sti ce avem de facut. Daca e plin de praf sistemul, il curatam. Daca un ventilator e stricat, il inlocuim (iti vei da seama cand nu se mai invarte, sau poti asculta/privi atent in timp ce functioneaza sistemul). Daca pasta termoconductoare are >2 ani, o inlocuim cu cea mai buna pe care o gasim. Recomand Arctic MX-4. Daca dupa toate cele spuse, inca avem probleme, ne putem gandi la un cooler pad pentru laptop sau la un sistem mai bun de racire in cazul unui desktop. Exista solutii, dar tine cont ca nu toate laptopurile sunt facute pentru gaming intens.

Cum monitorizam temperaturile?

Daca la desktop-uri putem vedea in BIOS anumite temperaturi si e foarte util… la laptopuri nu prea avem astfel de optiuni. Si in plus, nu ne ajuta. Dupa cum am zis mai devreme, ne intereseaza temperatura procesorului si/sau a placii video in momentul in care sunt in load.

Exista o gramada de programe utile pentru a monitoriza temperaturile celor doua componente, dar eu am sa ma rezum la a discuta despre HWiNFO, ce poate fi descarcat de aici.

De ce HWiNFO?

  • arata temperatura procesorului, a placii video, a SSD-ului, a placii de baza si altele;
  • arata si voltajele;
  • ai o coloana cu temperatura medie, in cazul in care vrei sa lasi programul pornit de-a lungul unei zile normale de lucru/gaming;
  • exista optiunea de a exporta rezultatele intr-un fisier .CSV, ce poate fi deschis cu Excel;
  • poti avea diverse iconite langa ceas, in system tray (patratele colorate ce afiseaza in timp real temperatura);
  • suporta afisarea temperaturilor in jocuri si aplicatii fullscreen;
  • e mic, nu foloseste prea multe resurse si are versiune portabila, ce nu necesita instalare;

Cum monitorizam?

Iti recomand sa testezi in aplicatiile ce le folosesti cel mai des, pe o perioada determinata de timp. Preferabil peste 1 ora. Poti folosi si diverse benchmark-uri pentru a stresa la maxim sistemul si a afla maximul posibil. De obicei un benchmark sa un test precum Furmark pentru placile video, o incalzesc MULT mai mult decat un joc.

De exemplu, in video-ul despre curatarea laptopului Lenovo, am testat inainte si dupa curatare si schimbarea pastei termice cu Furmark 10 minute, din moment ce este un program foarte solicitant si nu vom intalni un astfel de incarcare in realitate.

Cum monitorizam cu HWiNFO?senzori temperatura

  1. Deschidem aplicatia, alegem Sensors-Only;
  2. Setam daca dorim (pe rotita din colt-jos-dreapta) afisajul din System tray si/sau din timpul aplicatiilor full-screen;
  3. Rulam benchmark-uri sau jocul dorit si ne comportam ca de obicei. Adica daca in medie te joci 2-3 ore. Cand termini sesiunea de gaming, verifica temperaturile maxime atinse. Daca sunt exagerat de mari, in functie de hardware-ul tau, e posibil sa ai de-a face cu scaderi de performanta. Sau poate le-ai observat in timp ce te jucai? (agatari/scaderi bruste de FPS)

Alta metoda mai exacta de a depista fenomenul de thermal throttling este monitorizarea prin Intel Extreme Tuning Utility (Intel XTU). Programul este destinat procesoarelor Intel, iar graficul de jos poate fi setat sa afiseze pe o perioada mai mare de timp, timp in care poti vedea exact daca ai de-a face cu Thermal Throttling prin valori de tipul Da sau Nu. Util!

Majoritatea laptopurilor non-gaming sau care sunt un fel de light-gaming (daca e super usor, slim,etc.) se lovesc de thermal throttling la un moment dat.

Concluzii si ce solutii avem?

Pentru un sistem (fie el desktop sau laptop) performant, e bine sa stim daca temperaturile sunt in parametri. Daca masina o duci la revizie, laptopul il mai cureti de praf si il verifici :))

Daca chiar ai probleme precum thermal throttling sau ti se stinge laptopul… si sistemul este curat cu pasta termoconductoare noua si buna, mai exista solutii precum:

  • un coolerpad pentru laptop, limitezi framerate-ul la 60 FPS (e suficient pentru un gameplay fluid, si in contextul asta mai bine joci constant la 60 FPS decat 20 de minute la 140 FPS si 20 de minute la 40 FPS din cauza supraincalzirii) sau undervolting;
  • la desktopuri ai mai multe solutii: schimbarea sistemului de racire a procesorului, imbunatatirea airflow-ului din carcasa, etc.

Daca acest articol si video-ul de mai sus te-a ajutat, nu uita sa te abonezi la canalul PeTech de YouTube si sa ii dai un share articolului, poate ai un prieten ce are o problema mentionata in articol si il ajuta sa ajunga la o rezolvare 🙂

Sorin

Scriu, citesc si invat despre diverse lucruri - hardware, software, orice. Fiind oarecum un "Jack of all trades", pur si simplu ador sa stiu câte ceva despre orice.